EBOLA YOK SITMA VAR
Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Baştabipliği, Bakanlığın ebola ve MERS hastalıkları konusunda Türkiye’nin tüm uluslar arası giriş kapılarında yapılmasını istediği sunum yaptı. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Baştabibi Aykut Yener Kavak, hem sağlık hem de havalimanında görev yapan tüm özel ve kamu kurum yöneticilerine yönelik hastalık nasıl bulaşır, korunma yöntemleri neler, ebola ve MERS belirtileri taşıyan yolculara ilk müdahale nasıl yapılır gibi konularda bilgi verdi.
EBOLA ŞÜPHELİ YOLCULARDA SITMA ÇIKTI
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren ebola şüphesi ile ilgili 24 çağrı aldıklarını açıklayan Kavak, “Sadece 4 tanesini olası vaka olabilir diye düşündük ve hastaneye sevk ettik. Bunların da tamamı sıtma çıktı. Bu 3 ayda baktığımız vaka sayısıdır” dedi.
TERMAL KAMERALAR HAZIR ANCAK KULLANMIYORUZ
Ebola virüsünün görüldüğü riskli ülkelere yakın ülkelerden gelen yüksek ateşli yolcuları tespit etmek amacıyla sabit ve seyyar termal kamera sistemlerinin hazır olduğunu, ancak bakanlıktan kameraların kurulması yönünde bir emir gelmediğini belirten Kavak, “Şu anda aktif olarak termal kamera kurmuş olan ülke sadece birkaç tane. Bizde de her türlü kontrolleri yapıldı, ofislerimizde hazır bekletiyoruz. Kurabiliriz, ama şu anda o yönde bir risk oluşmadı. Eğer salgın çevre ülkelere yayılmaya devam ederse ebolanın görüldüğü ülkelerin etrafındaki ülkelerden gelen yolcuları belirlenmiş bir noktadan geçirip oralara termal kamera koyacağız. Şu anda o üç ülkeden (Gine, Liberya, Sierra Leone)bize direkt uçuş olmadığı için risk algılamasında çok üst düzeyde risk görmüyoruz. O yüzden şu anda termal kameralar kurulmadı. 38.5 derecenin üstündeki yüksek ateşli yolcuları ayırmamıza yarayan sistemler bunlar” diye konuştu.
KORUYUCU KIYAFETLİ HOSTES MÜDAHALE EDİYOR
Atatürk Havalimanı’na gelen bir uçakta ebola olma şüphesi taşıyan bir yolcunun bildirilmesi durumunda izlenen prosedürü anlatan Dr. Aykut Yener Kavak, “Olası vaka olan uçakların tamamında kabin memurları için kişisel koruyucu ekipmanlar yüklenmiş durumda. Eğer ateşli bulaşıcı hastalık riski olan vaka olursa, bir kabin memuru bu kıyafetleri giyerek bu kişiye yaklaşıyor. THY ile yapılan toplantı sonucunda alınan kararlar doğrultusunda hasta, uçağın en arkasına alınıyor. Sağ, sol, iki önü ve iki arkası boş bırakılıyor. Gerekirse maske ve koruyucu diğer ekipmanların giydirilmesini istiyoruz. Çağrı aldığımızda gittiğimiz uçaklarda hasta zaten en arka koltukta oturuyor oluyor ve bu koruyucu ekipmanları giymiş sadece bir tek kabin memuru kendisiyle ilgileniyor. Uçağın arka tuvaletini hasta dışında kimse kullanmıyor. Sağlık ekiplerimiz uçağa gittikten sonra olası vaka olarak değerlendirirlerse hastanın ulaşımı ile ilgili hazırlıklara başlıyoruz” şeklinde konuştu.
Airkule.com