Son 7 yılda uçak sayısını 300’e çıkaran Türk sivil havacılık sektörü bu yıl içinde 60'ın üzerinde uçağı filosuna katmayı planlıyor. Türkiye, ülke genelinde yapımı devam eden hangarların hizmete açılması ile 10 yıl içinde 5 bin uçaklık pazarın aktörü olmayı hedefliyor.
17 şirket tarafından temsil edilen Türk sivil havacılık sektörü en parlak dönemini yaşıyor. Yolcu ve uçak trafiğindeki artışa paralel olarak son yedi yılda büyük gövdeli uçak sayısını 150'den 300'e çıkararak filodaki uçak sayısını ikiye katlayan Türk sivil havacılık sektörü, bu yıl içinde 60'ın üzerinde uçağı filosuna katacak. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre, yolcu ve yük taşımacılığında faaliyet gösteren 17 havayolu işletmesi bulunan Türkiye, uçak filosuna 2009 yılında filolarına 54'ü büyük gövdeli uçak ekledi.
Konuyla ile ilgili olarak açıklama yapan Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, iç hatlarda uçulan nokta sayısının 25'ten 45'e, dış hatlardaki nokta sayısının da 70'den 130'a yükseldiği belirterek, "Bu büyüme karşısında havayolu işletmelerinin filolarında uçak sayısı da her geçen gün artıyor. Yapılan başvurulara göre, bu yıl içinde 60'ın üzerinde büyük gövdeli uçağın Türk tesciline girmesini bekliyoruz" dedi. Filodaki bu hızlı büyümeye paralel olarak denetimlerini de sıklaştırdıklarını belirten Genel Müdür Arıduru, 2009 yılında sivil havacılığın tüm alanlarında toplam 4 bin 826 denetim gerçekleştirildiğini ifade ederek, yerli ve yabancı havayolu işletmelerine yapılan hava aracı emniyet denetimlerini en çok arttıran ülke olduklarının altını çizerek, yerli havayolu işletmelerinin uçaklarına yapılan SANA denetimleri ile yabancı havayolu işletmelerinin Türkiye'ye operasyon düzenleyen uçaklarına yapılan SAFA denetimleri ile Avrupa'da 44 ülke içinde Fransa ve Almanya'dan sonra üçüncü sırada yer aldıklarını bildirdi.
Meltem GÜNDÜZ-Dünya