iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
23 Temmuz 2013 Salı - 08:50

'GELECEĞİ YIKILA YIKILA KURACAĞIZ'

Prof. Dr. Haydar Karabey’in Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan yazısı, İstanbul’un yeni havalimanı üzerine yapılacak çevre kıyımı ile ilgili önemli detayları kapsıyor.

 GELECEĞİ YIKILA YIKILA KURACAĞIZ
Losev-11

1912 yılında askeri amaçlı olarak yapımına başlanan, 2000 yılında bugünkü biçimine ve kapasitesine ulaşan Yeşilköy-Atatürk Havalimanı 11.8 milyon metrekare bir alan üzerine kuruludur (1.180 hektar). Basit bir karşılaştırma ile Yeşilköy Havalimanı, Biiyükada'nın (5.4 milyon metrekare) iki katı; Suriçi-Tarihi Yarımada'nın (15 milyon metrekare) ise yüzde sekseni kadar bir alan kaplar.

Günümüzde Yeşilköy Havalimanı'nın aşırı yüklendiği ve kapasitesinin sınırlarına dayandığı bir gerçektir. Ancak, İstanbul'a metropoliten bağlamda bakılınca, hava taşımacılığının kapasite aşımı sorununun daha uzunca bir süre Sabiha Gökçen Havalimanı'nın daha etkin kullanımı (yeni pistler, hızlı raylı ulaşım sistemi ile Yeşilköy'le bağlanması vb.) ile yönetilebileceği belgelenmiştir. Ne var ki konunun yeterince irdelenmesi ve tartışılması kaydıyla elbette İstanbul için üçüncü bir havalimanı düşüncesinin gündeme getirilmesinin zamanı da gelmiştir.

Yeni havalimanı

İşte bu süreçte karşımıza, İstanbul için bir "mega-proje" olarak üçüncü havalimanı önerisi çıktı. Genellikle olduğu gibi habersizce, aniden karşılaştık bu öneri ile. Şimdi öncelikle bu projenin kimi özelliklerini tanıtmaya çalışalım:

İstanbul'un Avrupa yakasında kuzeyde, Karadeniz kıyılarında Akpınar ile Yeniköy-Karaburun yerleşimleri arasında Terkos gölüne 2.5 kilometre mesafe ile komşu, ormanlık ve sulak bir alanda gerçekleştirilecek olan yeni projenin toplam alanı 76.5 milyon metrekaredir (7.650 hektar: Yeşilköy'ün 7 katı). 150 milyon yolcu/yıl kapasiteli olarak tasarlanan havalimanı, 4 etapta gerçekleştirilecek ve son biçimine 2038'de erişecektir.

Sonuç olarak; havalimanının yapım ve işletme ihalesi, 22 milyar Avro'ya 3 Mayıs 2013'te "bağlandı". Proje kapsamında iç ve dış hatlar terminal binaları ve havalimanı için gerekli teknik alanlar için toplam yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir yapılaşma gerçekleştirilecektir.

Bu havalimanının yapılması sürecinde bölgede üçüncü Boğaz geçişi otoyolları bağlantılı, konumu ve içeriği belirsiz bir "Kanal İstanbul" projesi, yine esrarengiz bir "Yeni İstanbul- Rezerv Konut Alanı" yerleşimi ve güneydeki Olimpik Park ile toplam 420 kilometrekarelik bir operasyon alanı öngörülmektedir.

Bu, tüm mega-projelerde olduğu gibi kimilerinin ulusal onurunu okşayan, dolayısıyla tartışılması bir tabu haline getirilen müthiş yapılaşmanın, doğa üzerinde daha doğru bir deyişle tüm İstanbul bölgesi ekolojisi üzerinde yaratacağı korkunç etki henüz algılanamamıştır. Yapılacak havalimanı bölgesinin; 6.172 hektarı orman, 1.180 hektarı madencilik, 660 hektarı göl, 236 hektarı mera, 60 hektarı kuru tarım, 2 hektarı da fundalık alandır.

İstanbul için yaşamsal önemi olan düşey ekolojik koridorlardan biri (Kuzey ormanlarında filtre edilmiş hava temizleyici hâkim rüzgârlar, su havzaları, kuş göç yolları) olan Terkos-Haliç-Çekmece ekolojik koridoru tam da bu alanın içerisinden geçmektedir.

Alandaki toplam ağaç adedi 2 milyon 513 bin 341'dir. Kesilmesi zorunlu ağaç adedi ise en iyimser tahminle 657 bin 950'dir (mevcudun dörtte biri).

Bu kıyıma "Kuzey Otoyolu"nun yaratacağı tahribat dahil değildir. Otoyolun yapımı için, 1.600.000 ağacın kesileceğinden söz edilmektedir.

Havalimanı için 2.500.000.000 metreküp dolgu yapılması öngörülmektedir ve bu dolgu malzemesinin "Kanal İstanbul" kazısından edinileceğine değin henüz doğrulanmamış söylentiler vardır.

Ağaç kesimi, kanal kazısı, toprak taşıma, dolgu, sulak alan kurutma benzeri inşaat faaliyetinin karbon salınım maliyetinin dehşeti henüz bilim çevrelerince bile algılanamamıştır veya gündeme getirilmemiştir.

Yapılacak hafriyat ve dolgu çalışmaları, orman doğasının yanı sıra 70 adet canlının yaşamını barındıran göl ve göletler, akar ve kuru dereler, tarım alanları, mera alanlarını da ortadan kaldıracaktır.

Yeşilköy Atatürk Havalimanı ne olacak?

Bu süreçte işlevini kısmen yitirecek olan Yeşilköy Havalimanı için de kimi öneriler geliştirilmesi gerekmektedir. Buradaki potansiyel risklerin göz önüne alınması ve akılcı öneriler getirilmesi de kanımızca aynı derecede acil ve gereklidir. Güncel politikalara bırakılırsa bu alanın yoğun bir yapılaşmaya (alanı daraltılmış biçimde bir VIP Havalimanı -TOKİ tipi bir yapılaşma- Dünya Ticaret Merkezi, AVM'ler, ofisler, oteller vb. söz ediliyor) açılma olasılığı vardır.

İstanbul'da 1930'lardaki planlama faaliyetlerinden (Suriçi arkeolojik bölge parkı - Sarayburnu ile iki numaralı park-bugün kongre vadisi) bu yana ciddi boyutta hiçbir kent parkı yapılmamıştır. Bu tarihsel gerçek göz önüne alındığında, İstanbul'un en değerli ekolojik yaşam alanlarına yapılacak yeni havalimanının "günah"ını, bu coğrafyada ve çevrede yaratacağı tahribatı belki bir nebze azaltmak için tüm Yeşilköy Havalimanı alanının yeni bir kent parkı- kent ormanına dönüştürülmesi önerilebilir.

MİLYONLARCA CANLI YOK OLACAK

Tüm uygar dünyada böyle büyük projeler yöneticiler tarafından önerilir, sonra kamuoyu ve şu bizde hiç sevilmeyen uzmanlar tarafından uzun uzun tartışılır, bu süreçte kimisi radikal olarak karşı çıkar, kimisi alternatif öneriler dile getirir. Buradaki gibi ısmarlama raporlar ile olay kotarılmaz. Örneğin birileri çıkar ve diyebilir ki; başka yer mi yok da havalimanımız tam da bu kentin yanı başına, hem de milyonlarca canlının yaşam kaynağı olan sulak alanlara konumlanıyor? Örneğin onaylı "İstanbul Çevre Düzeni Planı"nda önerilen yerden vazgeçilme gerekçeleri nelerdir? Daha güneybatıdaki Çatalca-Silivri düzlüklerinde önerilen konumdan vazgeçmek için (merkeze 40 kilometre) hangi araştırmalar yapıldı da aniden buraya karar verildi? İsviçre'de göl üzerinde fuar için yapılacak geçici bir tesis öncesinde sualtında yaşayan bir midye kolonisinin fuar boyunca (geçici yapı söküldükten sonra eski yerlerine yerleştirilmek üzere) bir akvaryumda "misafir" edildiğini biliyoruz (Expo 2002)

Prof. Dr. HAYDAR KARABEY - Cumhuriyet

 
THY YAZILIM ŞİRKETİ KURACAK
 
ÜNİFORMALAR BAYRAM SONRASI AÇIKLANACAK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY UÇAĞINA İSPANYA’DA KUŞ ÇARPTI
THY'nin Borussia Dortmund uçağına İspanya'da kuş çarptı.
THY’YE KARGO TERMİNALİ DE YETMEDİ
Yolcu ve uçak sayısında büyüyen THY kargo taşımacılığında da kabına sığmıyor. ...
THY'DEN BOEING 777 KARARI
Türk Hava Yolları (THY), Boeing’den siparişi verilen 5 adet B777-300ER ...
 
THY’DE ATAMA
Ömer Faruk Öztürk, THY Genel Müdür(İnsan Kaynakları) Yardımcılığına atandı.
SABİHA GÖKÇEN’E İKİ ÖDÜL BİRDEN
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda faaliyet gösteren, ISG Airport Otel’e ...
GÜCÜMÜZÜN KAYNAĞI: DOĞRUDAN DEMOKRASİ
Bahadır Altan Gökkuşağı Hareketi’nin, Hava-İş Genel Kurulu için seçim ...
 
“3. HAVALİMANI İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER VAR”
Ulaşım planlamacısı Prof. Dr. Haluk Gerçek'e göre hükümet çılgın projeleriyle ...
YOLCULAR SIĞMAYINCA ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILDI
Türk Hava Yolları (THY), İstanbul Atatürk Havalimanı Dış hatlar Terminali’nde ...
YABANCI PİLOTLARIN KEYFİ YERİNDE
Türk Hava Yolları filosunda 41 ülkeden 357 yabancı pilot uçuyor. Özellikle ...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
FINNAIR'DE 'GREV' İPTALLERİ
ARFF DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA
İNİŞTE MOTORU ALEV ALDI
YOLCU KAPIYI AÇMAK İSTEDİ
ABD'DE UÇAK KAZASI
HAVELTED GÜNÜ KUTLU OLSUN
TRUMP'TAN BEKLENTİLER
LODOS VE YAĞIŞTA ZOR ANLAR
İSG'DE 'FIRTINA' İPTALLERİ
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
4 / 10 °C 8 / 11 °C 9 / 10 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •uydu
  •Temel Kotil
  •İsrail
  •Temel Kotil
  •karantina