iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  İbrahim Köktener [email protected]  
BİR ‘ACİL İNİŞ’ TRAVMASI HAFIZAYI NASIL ETKİLER
8 Temmuz 2015 Çarşamba

Türkiye’de eğitim sistemi alt üst edilirken, bilimden uzak nesiller yetiştirme çabası sürerken; gelişmiş ülkelerde, insanı anlayan, değer veren ve hatalardan ders çıkaran bilimsel çalışmalara sıkça rastlıyoruz.  Buna bağlı olarak kendi halimize daha da fazla üzülüyoruz. Ancak biz yine doğru bildiğimiz yoldan ayrılmadan, ülkemizde insana ve toplumsal faydaya yönelik çalışmaları desteklemeyi sürdüreceğiz. Ülkemizde hatalardan, yanlışlardan ne kadar ders çıkarıldığı, yaşadığımız çoklu ölümlerle sonuçlanan kazalardan, iş cinayetlerinden belli oluyor. Oysa gelişmiş ülkelerin en küçük bir olumsuzluk karşısında aldığı önlemler, kazalarla ilgili sabırla yürütülen, hiçbir detayı atlamadan yapılan bilimsel çalışmalar da ortada… Geçtiğimiz hafta Newsweek’te rastladığım Susan Scutti’nin kaleme aldığı makale de bunlardan sadece birini anlatıyor… Araştırma, özetle şöyle:

“Air Transat’a ait 236 sefer sayılı uçak 24 Ağustos 2001 günü 306 yolcusuyla Toronto’dan Lizbon’a gidiyordu. Atlantik üzerinde yakıt sızıntısı meydana geldikten sonra motorlarda güç kaybı oldu. Kaptan Robert Piche ve First Officer Dirk de Jager, acil inişe karar verdi. Suya inmeyi planlamalarına rağmen Kaptan Piche, Portekiz’in 900 mil uzağında iniş için müsait bir volkanik ada gördü. Yolcuları uyardı. Oradaki küçük havaalanına inmeyi deneyecekti... 200 tonluk uçak piste iki kere çarptı. Pilotlar mucize eseri can kaybı olmadan uçağı durmayı başardılar.

Olay sonrasında bir araştırma başladı. O tarihten günümüze kadar bu olayı yaşayan yolcular bir laboratuvar deneği olarak kullanıldı. Bu araştırmanın amacı yolcularda böyle acil inişten sonra orta çıkabilecek uzun dönem post-travmatik stres bozukluklarını anlamaktı. Araştırma, Kanada’nın Ontorio kentindeki McMaster Üniversitesi’nden Dr. Margereth Mc Kinnon ve olayı yaşadıktan sonra post-travmatik stres bozukluğu teşhisi konulan bir yolcu tarafından teklif edildi.

Kazadan üç yıl sonra yapılan ve hafızanın test edildiği ilk denemelere 7’si post-travmatik stres bozukluğu yaşamış 15 yolcu katıldı. Katılımcılara yaşadıkları acil inişten başka ek olarak iki değişik olayı nasıl hatırladıkları da soruldu. Bunlardan birisi 11 Eylül saldırıları, diğeri de kendi yaşamlarından herhangi bir anıydı… Amaç, acil iniş nedeniyle yaşanan travmanın hafızayı nasıl etkilediği konusunda diğer olaylarla karşılaştırma yapmaktı…

Projedeki araştırmacılardan birisi olan Toronto Üniversitesi’nden Prof. Brian Levine’ye göre, bu araştırmadan iki önemli sonuç çıktı. Birincisi, bütün yolcular Air Transat kazasından çok büyük ölçüde detayları hatırlıyorlardı. İkincisi de katılımcılar arasında post-travmatik stres bozukluğu yaşayan yolcuların kazadan hemen önceki şeyleri tam hatırlayamadıkları, ancak ilgisiz başka şeyleri hatırladıkları görüldü. Deneklerden, 11 Eylül saldırıları ve kendi yaşamlarına ait geçmişten sıradan anıları hatırlamaları istendiğinde; post-travmatik stres bozukluğu yaşayanlar, aynı şekilde alakasız detayları hatırlıyorlardı…

Aradan 10 yıl geçtikten sonra 8 yolcu tekrar çalışmaya dahil edildi. 30 ila 60 yaş aralığında bulunan insanların oluşturduğu bu grubun beyin filmleri çekildi. Aralarında post-travmatik stres bozukluğu yaşamış olanlar da vardı. Bu gruba acil iniş olayına ilişkin hatırladıkları tekrar sorulduğunda; post-travmatik stres bozukluğu yaşayan yolcuların beyinlerindeki duygusal hafıza bölgelerinin daha çok tepki verdiği ortaya çıktı. Aynı bulgular 11 Eylül’ü hatırlamaları istendiğinde de görüldü. Yani acil iniş travmasını yaşayanlar, 11 Eylül’e de diğerlerine göre daha duygusal tepki veriyorlardı.

Boston Üniversitesi’nden Prof. Daniela Palombo’ya göre hayatlarında bir travma yaşayanlar dünyayı daha değişik gözlemler hale geliyor. Bu insanların acil iniş tecrübeleri, beyinlerinin yeni bilgileri nasıl değerlendirdiğini değiştiriyor. Travmayı takiben insanlar hayatın acı tecrübelerine karşı çok daha fazla hassas oluyorlar. Ve dünyayı çok daha değişik bir gözle görüyorlar.”

Bu araştırmadan;  yaşanan travmaların sonucunun insan hayatında ne kadar yoğun ve derin yaralar açtığı, kendi kişisel hayatlarının dışında yaşanan olumsuzluklara da daha şiddetli tepkiler verdiği ortaya çıkmakta...

Hangi ülkede yaşarsa yaşasın insan psikolojisi aynı… Ancak kişisel ya da toplumsal olarak yaşanan travmatik olayların sonucu verilen tepkiler değişken… Yıllar içinde ülke olarak yaşadıklarımızı düşünüyorum da; hani bazen diyoruz ya “biz bu hale nasıl geldik, nasıl bu kadar acımasız olduk” diye… İşte bu makalenin özünde, şiddette eğimli ya da aşırı tepkiler veren toplumumuzun nedenlerini bir ölçüde de olsa görebiliriz sanırım… Daha barışçıl, insanı anlayan, değer veren, saygı gösteren yönetimler ve aydınlık günler dileğiyle…

Kaynak: Susan Scutti

http://europe.newsweek.com/how-crash-landing-trauma-altered-brains-aircraft-passengers-329551


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
kedi
18 Temmuz 2015 Cumartesi 07:39
Bireysel travmaların yanında toplumsal travmalar bakımından da toprağı bereketli bir ülkeyiz ne yazık ki. “biz bu hale nasıl geldik, nasıl bu kadar acımasız olduk”sorusunu hep sorarız da cevabı araştıran azdır, yapılanlara kulak veren de azdır.Onun için yazınızda konu ettiğiniz bireysel ya da toplumsal travmalara ilişkin çok sabır ve incelik isteyen araştırma ve çalışmaları çok değerli bulurum. özellikle vicdan bağlamında, farkındalık yaratma bağlamında. “Travmatik bir olaya maruz kalmış topluluklar, maddi ve manevi olarak yaralanırlar. Travma görmezden gelindikçe, normalleştirildikçe ve travmaya yol açan sebepler ortadan kalkmadıkça bu yara nesilden nesile aktarılarak büyür. Toplumun geri kalanı mağdurların yaşadığını bilmedikçe de yaşanan acıları önemsemez ve iktidarın dilini kullanarak zaten travmatize olmuş grupları kriminalize eder. Böylelikle toplumsal ve bireysel belleğimize yazılan travma, hakikat ve adalete olan inancımızı ve toplumsal dayanışma ve birlikte yaşama gücümüzü zayıflatır." TİHV Haziran 2012.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
etkili bir araştıma
9 Temmuz 2015 Perşembe 18:34
Hafızam karıştı. Toparlarsam yorum yazabileceğim.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY SİDNEY UÇUŞLARI BAŞLADI
ÜÇ PİSTLİ OPERASYON BAŞLADI
'BOMBA İHBARI' REKORU KIRDILAR
TANZANYA'DA ÇELEBİ-THY İŞ BİRLİĞİ
EMİRATES İLK A350'Yİ TANITTI
İSG FUTBOL ŞAMPİYONU BELLİ OLDU
'INNER PORTRAIT' LANSMANI
THY'DE 'GREV' İPTALLERİ
ACİL İNİŞ YAPTI
İNİŞ PROSEDÜRÜ DEĞİŞİYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
11 / 15 °C 11 / 13 °C 11 / 13 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •United Airlines
  •Sunexpress
  •salgın
  •Antalya
  •Selçuk Bayraktar