15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından yapılan operasyonlarda FETÖ ile bağlantısı olduğu iddia edilen ve yurt dışında olduğu tespit edilen Faruk Bayındır'ın şirketi Tarkim Havacılık'a ait hangar polis tarafından mühürlendi. Tarkim Havacılık'ın, lisansları da askıya alındı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tarkim'in tüm yetki ve ruhsatlarının askıya alındığını belirtti.
SHGM, daha sonra Tarkim Havacılık’tan uçuş eğitimi alan öğrencilerle ilgili duyuruyu da yine internet sitesi üzerinden yaptı. Açıklamada, Tarkim Uçuş Eğitim ve Uçak Bakım Onarım Ltd. Şti.’nin İstanbul ve Adana’da bulunan hangarlarının kira sözleşmelerinin DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından feshedilmesi nedeniyle, İstanbul ve Adana Uçuş Eğitim Organizasyonlarının (FTO) eğitim yetkilerinin, 29 Eylül 2016 tarihinden itibaren askıya alındığı belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“FTO’nun tekrar faaliyete başlamak için gereklilikleri yerine getirip getiremeyeceği veya ne zaman yerine getireceği Genel Müdürlüğümüzce bilinmemektedir.
Her iki FTO’ya kayıtlı olup, eğitimine bir başka FTO’da devam etmek isteyen kursiyerler, aşağıda belirtilen gereklilikler çerçevesinde Genel Müdürlüğümüze müracaat etmeleri halinde kredilendirme yapılarak eğitimlerine devam edebileceklerdir.
Tarkim Uçuş Eğitim ve Uçak Bakım Onarım Ltd. Şti. ile kursiyerlerin yaptıkları ticari sözleşmeler ve maddi hususlar ile kursiyerlerin devam edecekleri FTO’ların seçimi ve bunlarla yapılacak ticari sözleşmeler ve ödemeler Genel Müdürlüğümüz görev alanı dışındadır.
Kredilendirme müracaatları şahsi yapılabileceği gibi, eğitime devam edilmesi planlanan FTO tarafından da yapılabilecektir.
Kredilendirme başvurusu Genel Müdürlüğümüze dilekçe ile yapılacaktır.
Dilekçede alınmış olan eğitimler özetlenmeli, talep açıkça belirtilmeli ve mümkünse eğitimin devam edileceği FTO da belirtilmelidir. Zira, FTO’ların eğitimde kullandıkları uçak tipleri aynı olmadığı için fark (differences) eğitimi de gerekebilecektir. Yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda kursiyerlerin almaları gereken ilave eğitimler yazılı olarak bildirilecektir.
Uçuş eğitimlerinin kredilendirilmesi için talep dilekçesi ekinde aşağıdaki belgeler yer almalıdır:
a) Onaylı uçuş kayıt defterinin aslı (logbook),
b) Varsa lisans fotokopisi,
c) ATPL sınavları tamamlanmış ise sonuç belgesinin fotokopisi,
d) Eğitimin süreciyle ilgili gönderilmesinde fayda görülen diğer belgeler”
Mağdurlar işlemlerini avukat ile gerçekleştirsinler
Gelişen olaylar sırasında Tarkim Havacılıktan PPL alan ancak eğitimi tamamlanmamış bir tanıdığım beni arayarak ödediği ancak alamadığı ATPL parasını kurtarabilmek için ne yapacağını sordu. Yapması gerekenleri kısaca anlattım. Mağdurların whatsapp grubuna dahil edildim. Orada da kısaca paralarını nasıl geri alacaklarını anlattım ancak gördüğüm ve üzüldüğüm bir konu, mağdurların avukat tutmadan işini internetten öğrendiği bilgilerle halletmeye çalışması ve ileride kendine hiçbir getirisi olmayacak şekil şartlarından bile yoksun ihtarlar çekmeye çalışmasıydı.
Tarkim mağdurlarının hepsine seslenmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Aklınızda kalmasını istediğim tek bir cümle söylemek istiyorum: "Avukat tutun." Tanıdığınız bir avukata vekalet verin ve kendisiyle işinizi takip konusunda sözleşme imzalayın. Mutlaka ödediğiniz avukatlık ücretinin makbuzunu alın ve saklayın. Sürecin uzun olacağını belirterek hepinize kolaylıklar diliyorum.