Mesleki dernekler, temelde o meslek grubunun dayanışması esası üzerine kurulur. Bu örgütlenmelerde üyelerin katılımı, ilgisi ve aktivitesinin yüksek olması, sağlıklı sonuçlara ulaşmada önemli bir etkendir. Ancak genelde derneklerde üyelerin çalışmalara yeterli katılımı göstermemesi, ilgisizliği belli başlı şikayetlerden biridir. Çoğunlukla yük, sadece birkaç kişinin omuzlarına yüklenir ve onlardan özveri beklenir. Tabii bu durumda amaçlara ulaşmak da zorlaşır. Sözlerimiz, sektörün en önemli aktörleri olan pilotların derneği TALPA (Türkiye Havayolu Pilotları Derneği) için de geçerli… Rakamlara baktığımızda bile, pilotların mesleki dayanışma adına faal olma yolunda pek de çaba gösterdiğini söyleyemeyiz. Pilot sayısının 8 bine ulaştığı Türkiye’de TALPA’ya üye pilot sayısı ancak 1597’yi buluyor. 2 yıl önce yapılan genel kurulda kullanılan oy sayısı ise sadece 255!.. Bu rakamlar dahi pilotların, sorunlarının çözümü yolunda örgütlenmeye ve mesleki dayanışmaya ilgisizliğini ortaya koyuyor. Kısacası bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda, TALPA yönetimine seçilen pilotların işi hiç kolay değil… Bununla birlikte iki yıldır yönetimde bulunan Kaptan Pilot Gürcan Mantı ve ekibinin, aktivitesini, girişimlerini, derneğin geleceğine yönelik çalışmalarını olumlu bulduğumu söyleyebilirim. Mantı ve ekibi çarşamba günü Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Ali Sürmen Salonunda yapılacak genel kurulda bir dönem daha yönetime aday olduklarını açıkladı. Mevcut yönetim, 2 yıllık faaliyetlerini hazırladıkları bir videoyla duyurdu. (Video için TIKLAYINIZ)
Gerek SHGM, gerekse DHMİ gibi otoritelerin yanı sıra sektörün diğer örgütleri ve havayolu şirketleriyle kurdukları iyi ilişkilerle birçok konuda ilerleme sağlayan Mantı ve ekibi, THY’deki grev öncesi elini taşın altına koymayı bildi. THY yönetimi ve Hava-İş Sendikası arasında çözüme ulaşmak için önemli çaba gösterdi. Ancak o dönemki sendika yönetiminin tavrı, çözümden yana olmadığından, sonuç alınamadı.
TALPA yönetimi, THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın Lübnan’da kaçırılması sürecinde -eleştiriler alsa da- Dışişleri Bakanlığıyla, IFALPA yönetimiyle koordineli olarak bir çalışma yürüttü ve sonuca ulaşmada katkı sağladı.
Aynı ekip işsiz pilotlar konusunda da aktif oldu, dernek üyesi olmasa dahi pilotlara iş bulma konusunda destek sağladı. 2 yıllık süreç içinde biri Üniversiteler Çalıştayı olmak üzere 3 çalıştayda, hem pilotların hem de havacılık sektörünün sorunları, geleceği tartışıldı.
SHT 6A-50 rev.06’daki 6 bacak uygulamasının uçucu ekiplerde sebep olacağı sakıncalara dikkat çekerek SHGM’yle temas kuran TALPA yönetiminin bu girişimi sonucunda uygulamanın sadece bölgesel uçuş yapan havayolu şirketlerini kapsayacağı açıklaması getirildi.
Gürcan Mantı ve ekibi, bu genel kurulda da başladıkları projeleri tamamlamak adına bir kez daha yönetime talip olduklarını açıkladı. TALPA Genel Kurulunda Kaptan Pilot Nuri Sakarya ve ekibinin de aday olduğunu biliyoruz. Burada önemli olan pilotların mesleki dayanışma adına daha duyarlı olmaları ve genel kurulda umulan katılımın gerçekleşmesi.
Pilot camiasına şimdiden hayırlı olsun.
Aydınlık günler dileğiyle…