Özellikle İstanbul’da son günlerde gündeme gelen problemlerden birisi, taksici-Uber’ci çatışması… Amerika merkezli ulaşım şirketi Uber’de çalışan sürücülerin, “tuzak çağrı”larla yönlendirilerek, saldırıya uğradığına ilişkin haberleri sık sık duymaya başladık. İstanbul’da bugüne kadar 30 Uber sürücüsünün taksiciler tarafından saldırıya uğradığı iddia ediliyor. Uber hizmetine özellikle havalimanlarından talep olması nedeniyle konu dikkatimizi çekti.
Peki nedir UBER?
Dünyada 315 kentte faal olduğu söylenen Uber’in bir mobil uygulaması var. Bu uygulama akıllı telefonlara indiriliyor. Kullanıcı, uygulama sayesinde gideceği yere kadar bineceği ulaşım aracını tercih etme, güzergahı belirleme, kesin olarak fiyatını öğrenme gibi olanaklara sahip oluyor. 7/24 ulaşılabilir olduğu için yılın her günü, günün her saati araç çağırabiliyor. Yolcunun nereye gideceği sisteme kaydedildiği için, şoföre nereye gideceğinizi tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyor. Ulaşım bedelini kredi kartıyla ödeme kolaylığı sunuluyor. Dünya genelinde 400'den fazla havalimanında bu uygulama geçerli… Ayrıca birden fazla seçenek sayesinde bavul sayınıza en uygun aracı bulmak çok kolay.
Özetle saydığımız bu özelliklerin yanı sıra çevremizde Uber’i deneyen insanların izlenimleri, uygulamanın gayet pratik, konforlu ve güvenilir olduğu yönünde…
Uber kullanmak yasak mı?
Uber uygulamasından en çok rahatsız olanlar, taksiciler... Taksiciler büyük paralar ödeyerek plaka aldıklarını, vergi ödediklerini söylerken, Uber sisteminin Türkiye'de vergi ödemediği ve haksız kazanç sağladığından şikayet ediyorlar.
Sonuçta, Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 ile Uber sürücülerine “korsan taşımacılık” yapmaktan ceza kesilmesi talimatı verdi. Meselenin bir tarafı bu… Ancak diğer tarafta ise özellikle İstanbul’da Uber sürücülerine ve yolcularına yapılan saldırılar, hastanelik edilen sürücüler var! İşte bu, hiçbir şekilde onaylanmayacak bir tepki…
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANINDA SALDIRIYA UĞRADI
Geçtiğimiz hafta Sabiha Gökçen Havalimanı’nda saldırıya uğradığını söyleyen Yavuz Saraç, yara almadan kurtulan şanslı UBER sürücülerinden… Yabancı müşterilerinin aracından indirilip taksiye zorla bindirildiğini anlatan Yavuz Saraç, “Bizim her birimizin turizm şirketi var. Acentelerden yolcularımızı alıyoruz. Sistem üzerinden aldığımız yolculardan sistem üzerinden fatura kesiliyor. TÜRSAB’dan, belediyeden, ulaştırma bakanlığından belgeniz olması lazım. Eğitim almanız, sınavlara girmeniz lazım. Oysa taksicilikte bunların hiçbiri yok” dedi.
Taksiciler: Biz saldırmadık
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise saldırı haberlerinin kasıtlı yayıldığı görüşünde. UBER’i yasaklatmak için dava açan Eyüp Aksu, “12 Mart’ta UBER’e açtığımız dava sonuçlanacak. UBER’e erişim mahkeme kararıyla kesilecek. UBER sürücülerine yönelik saldırılar mahkeme kararını etkilemeye yönelik algı operasyonu. Saldıranların hiçbiri taksici değil. UBER’de çalışanlar sık sık bu tip haberler yaptırıyorlar” dedi. (*)
Yargıya intikal eden taksici-Uber anlaşmazlığıyla ilgili kısa zamanda bir karara varılacak, çözüm getirilecek. Ancak görünen o ki; yolcunun beklentisini karşılayabilen, rahat, konforlu, sorunsuz bir yolculuk sunma noktasında, taksilerde de problem bitmiyor. En çok dile getirilen ve tartışma nedeni olan konu, özellikle havalimanlarından binen yolcuya, taksicinin “yakın mesafe” isyanı… Verilmek istenmeyen fişler… Tehlikeli araç kullanımı…
Taksici esnafının da, daha kaliteli hizmet vermek adına yolcu şikayetlerini dikkate alması ve çözüm sağlaması gerekmiyor mu?
Aydınlık günler dileğiyle.
*Özgür Altuncu-Hürriyet:
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/taksici-uberci-savasi-buyuyor-40765952