7/Ticari Yaşamda Karga: “Gündüz çirkinken
karga bile karga
nasıl işte” Başo-Haiku
Film afişlerinde karga resmi/figürü sıklıkla kullanılmıştır. “Scream” filminin afişindeki kargalar, “Birds” filminin afişindekilerden başrol artisti Tippi Hedren’in kargalı resmi farklıdır. Ayrıca bu filmin reklamı için yönetmeni A.Hitchcock’un omuzundaki kargayla pozu ilginçtir bir resimdir... “The Crow” (Karga) filminin çeşitli afişlerindeki karga motif(ler)i ilginçtir. Yine “Gunslinger” filminin afişindeki karga figürü değişiktir. 2017 yılında Eskişehir’de çekilen “Borç” filminde iki karga rol almıştı. Çekim esnasında ekibin bazı üyelerinin kötü davranışları yüzünden biri ölünce Haytap’a (Hayvan Hakları Federasyonu) durum şikâyet edilmişti. Ayrıca filmin afişinde bir karga resmi vardı…
Dünyada ve Türkiye’de ticari hayatta birçok kurum, kuruluş karga figürünü logo (marka sembolü) olarak kullanmaktadır. Yurtdışında moda danışmanlık şirketlerinin logolarında karga yer almaktadır.
Ülkemizde karga motifini kullanan yayınevlerinden akla ilk gelenler Metis yayınları, Alakarga Yayıncılık, Karakarga Yayıncılık, Kuzgun Kitap, İzdiham yayınlarıdır. Ayrıca bir dönem yayın hayatını sürdürmüş Karakarga isimli dergi de karga figürünü logosunda kullanmıştı. “Karga” isimli bir sahaf faaliyettedir. Birçok kitabın kapağında, özellikle de çocuk kitaplarında karga resmi/figürü kullanılmıştır. Yine şarapçılıkta Bozcaada markası olan Corvus (Bozcaada’ya özel bir tür küçük karga) şarapları piyasada önemli bir yere sahiptir. İstanbul’da içkili bir mekân “Karga Bar” adını kullanmaktadır.
Bazı bilgisayar ve benzeri araçlarla oynanabilecek elektronik oyunlar için yapılan karga figürleri ile popüler oyunlardan türetilmiş özel karga oyuncakları, bebek maskotları vb. eşyaların satışı başta Japonya olmak üzere dünyada yaygındır. Ayrıca elektronik oyunlar, örneğin playstation türü araçlar için yapılmış karga kahramanlı oyunlar her yaştan insanın ilgisini çekmektedir. Bu oyunların maskot ve bebekleri de pazar payında belli bir yere sahiptir.
Dövme (tattoo) dünyada ve ülkemizde çığ gibi büyürken, karga figürü tek başına veya değişik kompozisyonlarda sıklıkla vücutların çeşitli yerlerinde kullanılmaktadır.
Avrupa’da bazı butik otellerin amblemlerinde karga, karikatürize edilerek kullanılırken, sevimliliği ilgi çekicidir. Özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere’de soyluların armalarında karga figürüne sıklıkla rastlanılmaktadır.
Başta Amerika olmak üzere bazı ülkeler karga/kuzgun motifli veya resimli pulları basarak kullanıma sokmuşlardır. Filatelistlerin özellikle takip ettikleri bazı kargalı pul serileri vardır. Yine Amerika’da karga resimli kartpostallar bir dönem çok revaçtaydı.
Faydalanılan Kaynaklar:
*Toplumun Aynasında Karga (Boria Sax- Kitap Yayınevi, 2006)
*Türkiye ve Ortadoğunun Kuşları (R.F. Porter& S. Christensen& P. Schiermacker Hansen – Doğa Derneği Yayınları, 2009)
*Yunan ve Roma Mitolojisi (Colette Estin & Héléne Laporte- Tübitak, 2002)
*Mitlerle Varoluş Yolculuğu (Aynur Koçak- Alfa Basın Yayın Dağıtım, 2016)
*Hayvan Mitosları (Deniz Gezgin- Sel Yayıncılık, 2007)
*Sümerlilerde Tufan, Tufanda Türkler (Muazzez İlmiye Çığ-Kaynak Yayınları, 2008)
*Mitolojiden Efsaneye (Muharrem Kaya- Bağlam Yayınları, 2015)
*Kökenleri ve Anlamlarıyla Semboller ve İşaretler (Editör: Kathryn Wilkinson –Alfa Basın Yayın Dağıtım, 2014)
*Kuş Kitabı (Emine Gürsoy Naskalı& Ayşe Şeker- Kitabevi Yayınları, 2017)
*Kuş Gözlemcisinin Cep Kitabı (Kuş Araştırmaları Derneği Yayınları, 2005)
*Türk Kültüründe Kuşlar (Halil Ersoylu -Ötüken Neşriyat, 2015)
*Kuşlar Divânı: Osmanlı Şiir Kuşları (Ömür Ceylan- Kapı Yayınları, 2015)
*Larousse Semboller Sözlüğü (Manon Gardin& Robert Olorenshaw& Jean Gardin& Olivier Klein- Bilge Kültür Sanat Yayın. 2014)
*Köken ve Anlamlarıyla Semboller, İşaretler (Alfa Basın Yayın Dağıtım, 2009)
*Türk Söylence Sözlüğü (Deniz Karakurt, e-kitap, 2011)
*Beethoven Kuş Gözlemcisi miydi? (Davis Turner- Alabanda yayınları, 2017)
*Karga Bana Dedi ki: Mizah Yazıları (Refik Halit Karay- İnkilâp Kitapevi, 2016)
*Karganâme (Enis Batur- Sel Yayıncılık, 2018)
*Zoo’m (Enis Batur- Kırmızı Kedi Yayınevi, 2017)
*Başkalaşımlar Cilt: I-X (Enis Batur- Yapı Kredi Yayınları, 2000)
*Kuş İsimlerinin Doğu Türkçesi, Mançuca ve Çince Sözlüğü (E.Denison Ross- Türk Dil Kurumu Yayınları, 1994)
*P Dünya Sanatı Dergisi (Sayı: 41 yaz, 2006)
*Başo: Kelebek Düşleri (Başo: Oruç Aruoba-Metis Yayınları, 2008)
*Cumhuriyet Gazetesi