Ruth Bancroft Law [1887-1970] havacılıkta kadın olarak ilklerin epeyce rekorunu kırmıştır. 1912 yılında pilot lisansını aldı. 1915 yılında ilk gösteri uçuşunu Florida eyaletinin Daytona Beach kentinde yaptı. O zamanın yetersiz uçaklarıyla seri loop atan ilk kadın pilottu: 1916 yılında kadın, erkek dâhil ilk kez havacılığın akrobasi bölümünde peş peşe 16 tane looping yapmak -hele performansı yetersiz uçaklarla- hiç de kolay değildi… Ayrıca gece uçan ilk kadın pilot, en yüksek irtifada uçan kadın (11.200feet≈ 3.476m), birara Chicago-New York arasında hız rekorunu elinde tutan pilot, posta ve yolcu taşıyan ilk kadın pilot gibi nice özellikleri saymakla bitmez…
Chicago-New York uçuşu için Curtiss uçak fabrikasına daha büyük model siparişinde bulunmuştu. Ancak fabrika sahibi Mr. Curtiss, yeni geliştirdikleri büyük modelin I. Dünya Savaşı için yapıldığını ve “Bir kadının kullanabilmesi için çok büyük!” diyerek talebi reddetmişti. Bunun üzerine Ruth uçağının tüm gereksiz (!) ağırlıklarını (uçağın her türlü ışıklandırması dâhil) çıkarıp ilave yakıt tankı ekleyerek 16 galondan 53 galon≈200lt yakıt kapasitesine çıkarmıştı. Ayrıca bu uçuş için tüm rotasını kapsayan harita paftalarını birleştirip tek bir harita haline getirerek uygun büyüklükteki merdaneye sarmış, bunu havada çevirerek pozisyonunu takip etmişti. Yol boyunca önemli yer nirengilerini ve o noktada olması gereken pusula istikamet değerlerini haritasına işaretlemişti. Bu uçuşa hazırlanırken soğuğa direncini arttırmak için geceleri açıkta çadırda yatmıştı. 19 Kasım 1916 günü uçuşa normal başlamış rüzgârın azizliği nedeniyle 590Nm≈1092km uçtuktan sonra yakıtsızlıktan motoru durmuş ve son 2Nm≈3.7km yi planör gibi süzülerek Hornell’e inmişti. Hiç durmaksızın uçarak yeni bir mesafe rekoru kırmıştı. New York'a devam yakıtı ikmali, kendisi için beslenme ve ihtiyaç molasından sonra uçuşuna devam etmiş, ertesi sabah New York’a ulaşmıştı. Ruth’un bu uçuşu New York-Chicago arasında posta ve yolcu taşıma uçuşlarının güvenilir olabilirliğini test etmişti.
I. Dünya savaşı içinde orduya katılmış, ilk kez askeri üniforma giymesine izin verilmiş ancak savaş uçuşu yapması yasaklanmıştı!
I. Dünya savaşından sonra Ruth Law “Uçan Sirk” isimli üç uçaklık grubunu kurmuş, eyaletten eyalete, şehirden şehre gezerken değişik ve heyecanlı uçuş gösterileriyle izleyicileri hayrete düşürüyorlardı. Neler mi yapıyorlardı: Arabalarla pist üzerinde yarışlar, havai fişeklerin içinden geçmeler ve çeşitli akrobasi gösterileri. Çok renkli, başarılı ve uzunca süren havacılık kariyerinde Ruth Law, 1917 yılında gösteri uçuşlarında haftada 9 bin Amerikan Doları (2019 Amerikan dolar değer kuruyla 177 bin 733 dolar) para kazanıyordu. Ayrıca yeni irtifa, sürat mesafe rekorları da cabası…
Ruth Bancroft Law Toronto’da Chevrolet marka arabayla yarış yaparken
Bir ara Ruth manşetlere çok daha çarpıcı ve tuhaf bir konuyla girmişti: Eski bir beysbol oyuncusu, greyfurt ve biraz da havacı akrobatlık hüneri! Wilbert Robinson 19.yy başlarına kadar beysbol oyununda ünlü bir top yakalayıcısıydı. Daha sonra yıldızı sönünce aktif spor yaşamını bırakıp, Ruth Law’ın Uçan Sirkine katılmıştı. Ruth her zamanki gibi solo (yalnız) uçarken aşağıya beysbol topu atmakta, Robinson da yerde topu yakalamaktaydı. Ancak bir gün Ruth şakacıktan havadan top yerine greyfurt atınca bir anda basının ilgi odağı olmuşlardı: Robinson gökyüzünden gelen nesneyi yakalamıştır. Ancak kütlenin büyüklüğü ve hızı nedeniyle, çarpmanın sadmesiyle iyice sersemleyen Robinson’un ellerine ve yüzüne parçalanan greyfurtun suları parçalanarak yapışır. Teninde ıslak sıcaklığı hisseden Robinson yaralandığını zannederek seyircilere, özellikle hanımlara “Bayanlar bana yardım edin, yaralandım. Kendi kanım her tarafımı kapladı” der. Seyirciler buna bir hayli gülerler. Çünkü greyfurtun içi kırmızıdır. Daha sonraları, 1957’de anılarında bu olaydan bahseden Ruth, beysbol topunu otelde unuttuğunu, uçuş esnasında sadece öğle yemeği için yanında greyfurt bulunduğunu ve onu da gösteri için aşağıya attığını söyler. Durum bu kadar basit ve seyirciler için bir o kadar neşelidir.
Evlendikten sonra soyadına Oliver eklenmiştir. On yıl evli olarak uçmuş, ancak havacılıkta çok fazla ölümcül kazaların olması nedeniyle, kocasının ısrarıyla 1922 yılında uçmayı bırakmıştır.
Faydalanılan Kaynaklar:
*Flying’s Strangest Moments (John Harding-Robson Books, 2006)
* “Machinery Knows No Sex: Ruth Law Women’s Abilty and World War I Aviation” (Fred Erisman- Article)
*https://www.thisdayinaviation.com
*http://www.baseball-almanac.com
* http://www.postalmuseum.si.edu/airmail/pilot/pilot_female/pilot_female_law.html
*https://www.ninety-nines.org/ruth-law.htm
* http://www.postalmuseum.si.edu/airmail/pilot/pilot_female/pilot_female_law.html
*https://governorsislandguide.com/?p=882