iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
PİLOTUN BAYILMASI
9 Ağustos 2013 Cuma

Bayılmaların çeşitli klinik tipleri vardır. "Basit senkop" denilen, açlık, yorgunluk, sıcak, sancı, kalp ritm bozukluğu gibi nedenlerle ortaya çıkan hafif tipler genellikle bilinç kaybı yaşanmaksızın atlatılabilir. Keza psikolojik kökenli "konversiyon" türü bayılmalarda da tam bilinç kaybı olmaz. Ancak gerek basit senkop ve gerekse konversiyon tipi bayılmalar, pilotlar için kabul edilemez durumlardır. Üçüncü tip bayılma en tehlikelisi olup, genellikle beyin hastalıklarına bağlı konvulsif senkop ve epilepsi'dir. Toplumda %1-3 oranında görülür. Epilepsinin, büyük nöbet (şiddetli kasılmalar, ağızdan köpük gelmesi, idrar kaçırma), küçük nöbet (absans, kısa süreli bilinç kaybı), miyoklonik (kas atmaları), parsiyel gibi alt tipleri vardır. Bir pilotun uçuş sırasında hangi tip olursa olsun epilepsi (sara) nöbeti geçirmesi, kalp krizinden bile daha tehlikelidir. Çünkü epilepsi nöbeti yer koşullarında ortaya çıktığında kalp krizi kadar hayati tehlike oluşturmasa da, uçuşta olduğunda pilotu en az 10-15 dakika süreyle tamamen inkapasite eder. Pilotu yıldırım gibi çarpan, durumu fark edip önlem almaya dahi fırsatı bırakmayan bilinç kaybı durumunda uçağa kumanda etmek mümkün olmaz. Daha da kötüsü bazen nöbetler zincirleme gelebilir (status). Bu nedenle askeri ve sivil pilotların böyle bir nörolojik hastalığının olmaması beklenir; varsa uçuşa elverişlilik hali kaybolur; kesinlikle uçuştan ayırılır. İngiltere'de CAA, Fransa'da Air France, ABD'de Hava Kuvvetleri, ayrıca IATA, sivil ve askeri uçuşlarda epilepsi nöbeti geçiren pilot olaylarını hiçbir komplekse kapılmadan şeffaf biçimde açıklamakta; bu sayede hem uçuş doktorlarının, hem de uçuş emniyetinden sorumlu kişilerin dikkatini bu ciddi inkapasitasyon durumuna çekerek uyarıda bulunmaktadırlar. (Bizde ise, şirket prestiji zedelenmesin kaygısıyla bu ve diğer tıbbi inkapasitasyon durumlarının üstü örtülmeye, "9 ay önceki muayene sonucu sağlam'dı" şeklinde yuvarlak ifadelerle gündemden düşürülmeye çalışılır.)

Bazı pilotların geçmişinde gerçekten de böyle bir hastalık öyküsü olmayabilir ve ilk kez sürpriz biçiminde ortaya çıkıyor olabilir. (Umuyoruz ki Göker Fırat'ınki de böyledir.) Ama sara hastalığı genellikle zor doğumlar, çocukluk çağı ateşli hastalıkları, kafa travmaları, vs. nedenlerle erken başlayıp, hafif veya şiddetli biçimleriyle ileri yaşlarda devam eder niteliktedir. Erişkinlikte nöbet geçirmeyi tetikleyen durumlardan bazıları, stres, uykusuzluk, kesintili ışık uyaranları, alkol kesimi, oruç gibi nedenlerle ilaç alımını aksatmak, beyin damar hastalıkları, tümörler, vs.'dir. Bazı kişiler mesleki kariyerini, işini ve maaşını kaybetmemek uğruna sağlık muayenelerinde mevcut hastalığını deklare etmez. Bazıları gizlice tedavi olur ve ilaç kullanır. İlaçlar ise yüzde 100 korunma sağlamadığı gibi, zihinsel ve psikomotor performansı bozucu yan etkileri yüzünden kaza yapma olasılığını arttırabilir...

Bu hastalığın tanısında çok aydınlatıcı bir yöntem olan EEG'nin (Elekroensefalografi) pilotaj muayenelerinde rutin olarak yapılmaması yüzünden (kişi nöroloji uzmanına ya da şirket uçuş doktoruna kendisi bildirmekçe), bazı epilepsi olgularının teşhis edilemediği ve gizli kaldığı söylenebilir. Bu durum bir saatli bomba gibi zamanı geldiğinde patlayacak potansiyel bir tehlikedir. Pilotaj muayenesi yapan hastanelerin nöroloji uzmanlarının pilotlarda daha sık veya randomize EEG çektirmesi önerilebilir; ancak hastanelerin standart paket fiyatını aşmamak için bu yola girip girmeyecekleri şüphelidir.

Sonuç olarak, bu olay havada da olabilirdi, ama şans eseri yerde olmuştur. Kıbrıs'ta trajik bir olayın eşiğinden dönen gerek kaptan pilota ve gerekse THY şirketine geçmiş olsun derken, bu olaydan bazı dersler çıkarılmasını ve tedbirler alınmasını öneriyoruz...

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
uyuyan güzele
24 Ağustos 2013 Cumartesi 13:36
insanlık dışı mesaiye karşı neden greve çıkmadınız buyurun değer verdiğiniz şirket yöneticileri bir geçmiş olsun demeden sağlık muayenesinde geçmişti bir hastalığı yoktu diyor ilk açıklamasında
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
UYUYAN GÜZEL
18 Ağustos 2013 Pazar 13:44
İNSANLIK DIŞI MESAİ YAPTIRIRSANIZ PİLOTLARA UYURLAR DA, BAYILIRLAR DA,ÖLÜRLER DE. NE NÖBETİ NE BAYILMASI NE EPİLEPSİSİ. KAMİL KOÇ UN ŞÖFÖRLER 5 SAATTEN FAZLA OTOBÜS KULLANAMIYORLARKEN PİLOTLAR KAÇ SAAT UÇUYOR SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN HABERİ VARMI. KAĞIT ÜZERİNDE MESAİ TUTUYOR AMA 20 SİNDE GECE UÇUŞA GİDEN EKİP 21 İNDE SABAH 07:00 DE İNİP EVİNE GİDERKEN UÇUŞ PROGRAMINDA 21 İ BOŞ GÜN GİBİ GÖZÜKÜYOR. BEN BİR CEVİZ AĞACIYIM GÜLHANE PARKINDA, NE SİVİL HAVACILIK FARKIMDA NE DE SEFİL HAVACILIK.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
yolcu
16 Ağustos 2013 Cuma 11:34
Asıl utanması gerekenler kaptanları bu kadar yorup strese sokanlardır.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
ABC
15 Ağustos 2013 Perşembe 22:14
BEN BU ARKADASLA COK UCTUM HIC BOYLE BIR SEYE RASLAMADIM. ACABA YOGUN MESAI VE UCUSUN,SONUCU YORGUNLUKTAN BAYILMA OLABILIR DIYE DUSUNUYORUM.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
falconx falconetti
15 Ağustos 2013 Perşembe 09:55
Sayın M.Çetingüç Siz haklısınız yazınızda şu kişi epilepsidir şeklinde bir cümle yok. Ancak Türkçenin esnek bir dil olduğu hepimiz tarafından çok açık olarak bilinmektedir,Cümlenin sözlük anlamı başka ifade ettiği anlamın başka olduğu birçok cümle kurulabilir ve toplumumuzda sözlük anlamından çok daha fazla kişi yan anlamını kullanır. Yazınızı tam olarak okuduğumuzda "Bazı pilotların geçmişinde gerçekten de böyle bir hastalık öyküsü olmayabilir ve ilk kez sürpriz biçiminde ortaya çıkıyor olabilir. (Umuyoruz ki .... .....'ınki de böyledir.) " şeklindeki cümlenin benim ve okuyanların büyük kısmı için anlamı aşağıdaki şekildedir. "bu pilot epilepsi hastalığını saklamış olabilir . Bu saklama çok büyük bir hatadır ve insanların hayatını riske atar ancak ben umarınki hastalığı sonradan ani biçimde ortaya çıkmış sürpriz bir hastalıktır ve hasta olduğundan kendisinin haberi yoktur, haberi varsa bu büyük suç olur. " şeklindedir. Yani pilot hasta ama umarım hasta olduğundan kendisinin haberi yoktur şeklinde tercüme edebilirim. saygılarım ile.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
dr.mustafa
14 Ağustos 2013 Çarşamba 22:07
Muzaffer hocam rutin eeg ler çekilse bile(kesin epilepsi tanısı konamadığı için) bu tür vakaları azaltsak bile sıfıra indiremeyiz. ama her ne şekilde olursa olsun tek pilotla hiç bir uçak kalkmamalı sanırım.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
M.Çetingüç
14 Ağustos 2013 Çarşamba 10:47
Yazıda şu kişi epilepsidir şeklinde bir ifade yok. Bayılma konusu her boyutuyla, farklı klinik görünümleriyle ele alınmış, epilepsi vakalarının kesinlikle, diğerlerinin ise incelenip gerekiyorsa uçuştan ayırılması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca şirkete ve kaptana yargısız infaz yapılmamış, iyi dilekler iletilmiştir. İnkapasitasyonun genel bir sistem sorunu olduğu üzerinde durulmuştur. Bundan daha serinkanlı, nazik bir söylem olabilir mi? O uçakta siz veya ben ve çocuklarımız da olabilirdi, pisi pisine bir kazanın kurbanı olabilirdik. Böyle durumlarda, arkadaşımı koruyayım, o da uçmaya devam ediversin, iyi insandır... gibi sempatilerin yeri olamaz. Olayın üzerinden geçen şu kadar sürede ne pilotun kendisi, ne doktoru ve ne de şirket, bu bayılmanın epilepsi olmadığını açıkladılar. Yani zaten teşhisin epilepsi olma ihtimali kesin gibi görünüyor. Yoksa sağlıklı bir orta yaş insanı durup dururken neden herkesin içinde hem de 2 kez bayılsın ki? Merakımı bağışlayın; siz bu kadar ayan-beyan bir konuda neden %1 ihtimalleri sorguluyorsunuz? Merak etmeyin, hastanede kimsenin hakkı yenmez. Siz olayın en az %99'luk ciddiyetine odaklanmalıydınız diye düşünüyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Pilot
11 Ağustos 2013 Pazar 17:50
Merakım bağışlayın;bayılan herkese siz tıbbı bir inceleme yapmadan nasıl epilepsi gibi pilottan lisansını kaybettirecek teşhisi koyabiliyorsunuz?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Akkara
10 Ağustos 2013 Cumartesi 23:56
degerli hocam,yaziniz icin cok tesekkurler ve iyi bayramlar. THY gibi en tepelere oynayan bir havayolunun artik kendi kliniginin olmasi gerekmiyor mu? saglik hizmetinin yaninda egitim amacli kurulmus bir klinik icin bence gec bile kalindi.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
M.Çetingüç
9 Ağustos 2013 Cuma 23:48
Faruk Hocam, asker veya sivil solo uçuşlarda olan ölümlü kazalarda, telsiz kayıtları da yoksa, kalp krizi, sara nöbeti gibi ani tıbbi inkapasitasyonlar en olası sebeplerdir. Bir yetkili hastanedeki nöroloji uzmanı arkadaşımdan teyid alarak söylüyorum ki, ilk giriş muayenesinde EEG çekiliyor, sonrakilerde nörolog istemedikçe çekilmiyor. Masraf, zaman gibi gerekçelerle ICAO ve JAR'a bu şekilde girmiş... Hiç olmazsa 2-3 yıl aralarla çekilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
THY'YE ÖDÜL GELDİ
FIRST CLASS'TA HAMBURGER
İGA'YA HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
HAVAYOLLARINDA DİJİTALLEŞME
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •kabin memuru
  •yolcu
  •maske
  •helikopter