Onur Air, 23 uçaklık filosu ve 5189 koltuk kapasitesi ile Türkiye'nin en köklü özel havayolu şirketi… 1992 yılında kurulan şirket istikrarlı bir şekilde büyüdü ve 2003 yılından itibaren uluslar arası uçuşlarının yanında tarifeli iç hat seferlerine de başladı. Ancak 2013 yılı mayıs ayında sahibi Cankut Bagana tarafından Dubai asıllı İngiliz işadamı Mehdi Shams ve Kudret Tuncel’e satılan Onur Air’de bir süre sonra problemler başgösterdi. Mehdi Shams’in İran bağlantısı iddialarının ardından ABD’den ambargo kararı çıktı. Sancılı süreçte genel müdür değişiklikleri, istifalar, işten çıkarmalar yaşandı. Şirketin ödemelerinde gecikmeler, çalışanların maaşlarında aksamalar oldu... Ekonomik sıkıntıların nedenine gelince; malum, havacılık sektöründe yaz sezonunda para kazanılır, kışın ise gelirler düşer. Her yıl eylül, ekim ayı geldiğinde şirkete finans desteği sağlamak gerekir. Onur Air’in yeni sahipleri bu finans aktarımını yapmayınca o döneme kadar hep sağlam adımlarla yürüyen şirket, kısa süre içinde kritik bir döneme girdi. İşte bu zorluklar yaşanırken, -aslında hiçbir yükümlülüğü olmamasına rağmen- Onur Air’in eski sahibi Cankut Bagana şirketin uluslar arası itibarını ve çalışanların geleceğini düşünerek şirkete destek oldu ve para yatırdı. Bagana, geçtiğimiz kasım ayında tekrar yönetim kurulu başkanlığına geldi. Fakat işin aslında hem şirketin sahiplerinin hem de Bagana’nın “havacılık sektöründen çekilmek” arzusu sürüyordu. Bu süreçte Türk Hava Kurumu’nun Onur Air ile ilgilendiği haberleri yayıldı. THK yöneticileri, geçtiğimiz Aralık ayı itibariyle Onur Air yönetimiyle görüşmeler yapmaya başlamıştı. İki ayı aşan görüşmelerin ardından bize ulaşan bilgilere göre ocak ayında THK ile Onur Air arasında mutabakata varıldı. Şirketin hisselerinin yüzde 100’üne talip olan THK yöneticileri, Cankut Bagana’nın da önümüzdeki 6-7 aylık sürede Yönetim Kurulu Başkanı olarak kalmasını istedi. Bugün için tek problem, İran bağlantılı olduğu iddia edilen sermayedarlar ve Türk ortaklarının hisse devri sürecinin henüz tamamlanmamış olması… Ancak bu işlemin de önümüzdeki günlerde sonuca ulaşması bekleniyor. Öte yandan 2013 yılını oldukça tatsız geçiren Onur Air’in, 2014 yılında yepyeni bir sayfa açacağı hesap edilse de, yüksek karlılık beklentisi olasılığı yok gibi…
İYİ HABER
Onur Air için sancılı dönemde gelen “iyi haber”, ABD’nin ambargoyu kaldırması ve bunu resmi yazı ile şirket yönetimine bildirmesi oldu. ABD makamları, daha önce İran asıllı hissedarların yönetimden ayrılması ve İran uçuşlarının durdurulması koşullarını ambargo gerekçesi olarak göstermişlerdi. Bana ulaşan bilgiye göre geçtiğimiz günlerde ABD’den gelen resmi yazı, Onur Air’e rahat nefes aldırdı. ABD makamları, ambargonun kaldırılması için öne sürdükleri koşulların şirket tarafından somut şekilde yerine getirildiğini kabul ederek 6 ay süren ambargo kararını kaldırdığını bildirdi. Sonuçta, filosu Airbus uçaklarından oluştuğu için yedek parça sorunu yaşanmasa da Onur Air yöneticileri, ABD’nin ambargosunu şirketin Avrupa’daki prestiji açısından önemsiyordu.
Umarız Onur Air için iyi haberler devam eder ve Türk havacılığı için büyük önem taşıyan bu şirket geleceğe daha güvenle bakar.
Aydınlık günler dileğiyle…