iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
MALEZYA UÇAĞININ SIRRI KABİN BASINCI KAYBI OLMASIN?
18 Mart 2014 Salı

8 Mart 2013 gecesi Kuala Lumpur-Pekin uçuşunu yapmakta olan Malezya Havayollarının Boeing 777-200 tipi yolcu uçağı ile kalkışından 2 saat sonra Vietnam hava sahasında iken bağlantı kesildi. 10 gündür ABD, Çin ve İngiltere'nin de içinde oldukları 14 ülkeden 43 gemi ve 58 uçağın arama çalışmalarından henüz hiçbir somut veri elde edilemedi.

Washington Post'ta çıkan yoruma göre, 20 dakika içinde 35 bin feet irtifaya ve 472 knot sürate ulaşan uçakta her şey yolunda idi. Pilot, meteorolojik durumun da, uçuşun da iyi olduğunu Malezya'lı hava trafik kontrolörüne "All right, good night" mesajıyla anlatmıştı. Ancak neler olduysa uçak 2 saat sonra sessizliğe gömüldü ve "hayalet uçak" durumuna girdi. Uçağın bir yere çakılmış olması durumunda enkaza ait izlerin bulunması gerekiyor. Ancak binlerce kilometrekarelik okyanus üzerini ve karasal alanları taramak görece kolay iken; Güney Çin Denizi, Tayland Körfezi veya Hint Okyanusunun derinliklerinde bir uçak aramanın imkânsızlığı ile karşı karşıya kalınmış bir durumdur söz konusu olan. Önümüzdeki günlerde bazı bulgulara erişileceği sanılıyor.

Olayda şimdilik üç olasılık irdelenmekte:

1. Uçağın hava korsanları tarafından kaçırılması: Yolcular arasında bazı şüpheli kişilerin bulunması ve uçakla iletişimin kesilmesinden 7 saat sonrasına kadar bazı sinyaller alınmış olması gibi nedenlerle uçağın düşmemiş ve hava korsanları tarafından kaçırılmış olabileceği üzerinde duruluyor. Malezya Başbakanı da bu paralelde konuştu. Bu doğru ise, korsanların satellit aracılığıyla iletişim sağlayan sistemi (ACARS) kasten kesmeleri, uçağı radara yakalanmamak için alçak irtifadan uçurmaları ve rotayı bilinmeyen bir adaya veya Asya'da bir yere çevirip uçağı oraya indirmeleri söz konusudur. Bu senaryonun en iyi yanı, 239 insanın ölmediği ihtimalini içermesidir. Amerikalıların kaygısı, uçağın hava korsanları tarafından bir saldırıda kullanılmak üzere kaçırılmış olabileceği. Ama şimdiye kadar elde edilen bulgular olayın terör bağlantısını zayıflatır nitelikte. Örneğin çalıntı pasaportla uçuş yapan yolcuların terörist değil yasadışı göçmen oldukları açıklandı. Zaten terör bağlantılı olsaydı, eylemi gerçekleştiren grupların sansasyonel mesajları hemen gelirdi.

2. Kabin basıncı kaybı ve hipoksi: 7 saat boyunca uçaktan hiçbir ses gelmemesine ve uçakla bağlantı kuran başka bir uçağın pilotunun telsizde sadece mırıldanma sesleri duyduğunu söylemesine dayanarak; uçakta kabin basıncı kaybı oluştuğu, uçuş ekipleriyle birlikte yolcuların da oksijensizlik sarhoşluğuna (oxygen starvation, hypoxia) girip bilinçlerini kaybetmiş olabileceği iddia ediliyor. Bunun anlamı, uçağın yakıtı bitene kadar otopilotta uçup henüz bilinmeyen bir yere çakılmasıdır. Uçaktaki yakınlarını cep telefonlarından arayan 19 kişi, telefonların uzun süre çalmasına karşın açılmadığını söylediler ki, bu da anlamlıdır.

3. Yangın, patlama veya intihar dalışı: Kokpitte lityum pillerinden kaynaklı ani bir yangın çıkması ya da uçakta bir patlama olması ihtimali üzerinde de duruluyor. Ama bu durumda binlerce parçaya ayrılacak enkazın ve yakıt izlerinin deniz üzerinde çoktan tespit edilmesi gerekirdi. Ayrıca patlama durumunda satellit iletişim sistemi ile transponder sisteminin eşzamanlı kesilmeleri gerekirken, transponder'ın daha sonra devre dışı kaldığı belirlendi. Uçuş ekibinden birinin uçağı intihar amacıyla denize çakması ihtimali de speküle edildi, ancak bu olasılığı destekleyecek hiçbir ipucu bulunamadı.

Kabin basıncı kaybı olasılığı

Her ne kadar Malezya hükümeti uçağın kaçırılma ihtimalini önde tutmakta ise de, çeşitli dış kaynaklarda yapılan yorumlar ikinci olasılığa, yani olaya kabin basıncı kaybının neden olduğu ihtimaline ağırlık vermektedir. (http://mh370lost.tumblr.com/ ;  www.theweek.co.uk/world-news/flight-mh370/ ; www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/malaysia-airlines-flight-mh370).

Uçak gövdesinin SATCOM adaptör ve antenlerinin bulunduğu ve sık sık açılıp kontrol edilen bölgesinin yıpranma veya korozyon nedeniyle yırtılabileceği, bu yırtılma sonucu adaptör ve antenlerin hasar görerek uçakla yer merkezleri arasındaki iletişimin kesileceği teorisi akla yakın gelmektedir. Uçağın rotadan sapma sırasında 45 bin feet irtifaya çıktığı da iddia edilmekte; bu doğru ise, gövdedeki yırtılmayı başlatan sebebin bu (dış basınç ile iç basınç farkının aşırı artması) olabileceği söylenebilir. Ayrıca iletişim kesilmesinden çok daha önemli olarak, gövdedeki yırtılma nedeniyle (2005 yılındaki Helios kazasındaki gibi) yavaş veya süratli gelişen kabin basıncı kaybına bağlı hipoksi oluşacak, pilotlar ve yolcular bilinçlerini kaybedeceklerdir. Bu dehşet senaryosunun gerçekleşmiş olmasını kimse arzu etmez ama maalesef halen masadadır...

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Verisiz
25 Mart 2014 Salı 15:46
Bu kadar az bilgi-veriyle bu yorumlar çok erken.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Husnu Onus
25 Mart 2014 Salı 12:29
Hypoxia ihtimali yorumunuza katiliyorum. Yavas decomprasyondan ziyade ani decomprasyona bagli hypoxia ihtimalinin yuksek oldugu kanaatindeyim. Pilotlar veya pilotlardan birinin ani olarak ucaga irtifa kaybettirerek hypoxiayi onlemeye calismis olmasi ihtimali var ama bir sekilde kendisi de suur kaybi olmadan once otopilota gecmis olmasi dusunulebilir ama neden oto pilot tekrar 40000 ft uzerine tirmandi ayri bir soru. Ama sebeb ne olursa olsun ucak ani decomprasyondan sonar tekrar yuksek irtifaya cikinca butun yolcularin ve murettabatin oksijensizlikten cok kisa zamanda hayatlarini kaybetmeleri ve ucagin yakit bitiminde dusmesi seklinde dusunulebilir. Tabii bu ihtimali "sadece tek ihtimal" seklinde dusunmememk gerek, cunku ucak kazalarinin pek cogunda birden fazla zincirleme hatalarin ayni anda meydana gelmesi cok gorulen hadisedir, dolayisi ile bu ihtimal ile birlikte diger cihaz arizalari da eklenince ucagin bulunmasi imkansizlasmistir.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
YENİ BOYASIYLA 'HÜRJET'
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
THY'YE ÖDÜL GELDİ
FIRST CLASS'TA HAMBURGER
İGA'YA HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
HAVAYOLLARINDA DİJİTALLEŞME
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •thy
  •kriz
  •United Airlines
  •maske
  •helikopter