iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
KAĞIT UÇAK-2
12 Eylül 2016 Pazartesi

d) Kâğıt Uçak Yapım-Fırlatma Teknikleri: İlk deneme atışında çok yavaş bir şekilde fırlatılmalıdır. Uçağınızın uçuş eğilimi (sağa-sola, aşağı-yukarı), süzülüş süresi gözlenmelidir. Ayrıca düzgün süzülmeyen modelinizin yere-duvara çarpma enerjisi de azaltılarak yapısal hasar en aza indirgenmiş olur.

Uçağınızı değişik açılarla farklı yüksekliklerden ve farklı kuvvetler uygulayarak fırlatmayı deneyerek modele en uygun başlangıç özelliklerini belirleyin.

Eğer uçağınız düzgün uçmuyorsa her iki kanadı birbirine yakınlaştırmayı deneyin. Çok az düzelme varsa bu kez yapıştırıcı kullanarak kanatları ortadan birbirine birleştirin.

Gözlemlenen uçuş-süzülüş karakteristiğine göre kanat uçlarındaki yüzeylerin katlama ayarları değiştirilmelidir.

Sıcak günlerde yüksek yerlerden fırlatmak uzun mesafe ve süre avantajı sağlar. Eğer sert olmayan termal [dikey hava akımı] yakalanırsa sonuçlar daha da iyi olacaktır.

Daha ince kâğıt kullanımı modelinizin hızını arttıracaktır. Uzun mesafe uçmasını istediğiniz model için daha kalın kâğıt tabakası kullanılmadır. Gazete kâğıdından yapılan uçak daha hafif hem de daha düzgün aerodinamik modele sahip olacaktır. Ancak boyut büyüdükçe modelinizin performansı bozulacaktır.

Kanatlarda kullanacağınız flapları [küçük yüzeyler] değişik açılarda katlamayı deneyin. Bazı katlamalar modelinizi daha hızlı veya akrobatik özelliklerini arttırabilir. Akrobasi gibi farklı hareketler (takla attırma, burgu hareketi vb.) yaptırmak için modelinizin gelişmiş olması ve yine uçuş gözlemleriyle arka kanatçıklar ve/veya kanatlardaki kanatçıkların ayarları ile tekrar oynanması gerekebilir.

Kâğıt katlamalarında ekstra keskinlik, hassasiyet elde etmek için cetvel, kredi kartı vb. sert, düzgün kenarlı malzemeleri kullanın.

Değişik modeller deneyerek kendi atış stilinize, konumunuza en uygun olanını keşfedin. Ayrıca en uzak mesafe ile en çok havada kalış amaçlı fırlatmalarda vücut pozisyonunun daha farklı olacağını yine deneyerek keşfedebilirsiniz. Kağıt uçağı fırlatırken tıpkı atletizmde cirit atar gibi gücünüzü toplayıp konsantre olmak önemlidir. Ayrıca modelinizin uzun süre havada kalmasını istiyorsanız karşıya değil, yukarıya doğru ve olabildiğince eğilerek atmalısınız. Fırlatmalarda omuz, kol, karın, bacak kaslarınızı kullandığınız için bunları geliştirmekte fayda vardır. Ayrıca yarışma gibi seri atışlar öncesi yapacağınız ısınma hareketleri kaslarınız ve performansınız için faydalı olacaktır.

Yağmurlu havalarda veya çok nemli ortamlarda modelinizi fırlatmayı denemeyin. Çünkü kâğıt uçağınız fazladan ağırlık kazanmıştır ve bu da performansını olumsuz etkileyecektir.

Okullarımızda, ders içinde kâğıt uçak uçurmak ciddi bir disiplin suçu oluşturabilir, Bunu ders dışında denemekte fayda vardır.

Uçak yapımında kâğıdı katlarken el ve parmaklarda oluşabilecek kâğıt kesiklerine dikkat etmek önemlidir.

Lütfen hiçbir canlının yüzüne, vücuduna doğru kâğıt uçağınızı fırlatmayın. Ciddi kazalar meydana gelebildiği gibi olumsuz sonuçları daha acıklı olabilir!

e) Kâğıt Uçak Yarışmaları ve Rekorlar: İlk kâğıt uçak yarışması olarak 1966 yılında Scientific American dergisinin kapalı alanda düzenlediği organizasyon, milat olarak kabul edilmektedir. Zaman içinde tüm dünyada yaygınlaşan kâğıt uçak yarışmaları takvimlerde yer almaya başlamıştır.

Uzun yıllardan beri Amerika’nın National Air and Space müzesinde, Amerikan üniversitelerinden gönüllü öğrencilerin yönetiminde çocuk ve genç ziyaretçilere katılımcı, bilimsel aktiviteler sunulmaktadır. Müzenin “Nasıl Uçarlar” galerisinde sergilenen uçuş nesneleri açıklanırken, uçuşun bilimsel yanı da vurgulanmaktadır. Daha sonra ziyaretçilerin katıldığı “katla, uçur, yarış” mottosuyla yarışma düzenlenmektedir. Ziyaretçilerin kendi yaptıkları modellerle en uzak, çemberden geçirebilme ve en yükseğe uçurabilme özellikleri, yarışmayla test edilip başarılara çeşitli ödüller verilmektedir. Yarışma sonrası tüm katılımcılar kâğıt uçaklarını aynı anda havaya fırlatarak değişik final sahnesi de sergilenirken, bu faaliyetten herkesin çok keyif aldığı belirtilmektedir.

Amerika’da Aviation Heritage Park’ın ev sahipliği yaptığı organizasyonda kapalı yerde ve bir yüzü yazılı (kullanılmış) kâğıttan yapılan modellerin yarışmasında yarışmacıların en uzak mesafeye uçurma becerisi ölçülmektedir. Katılımcılar genellikle her yaştan öğrenci olup, başarılı modeller üniversitelerin bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik bölümlerinde incelemeye tabi tutulmaktadır. Kazanan öğrencilere havacılık dallarında çeşitli burslar verilmektedir.

Red Bull Paper Wings yarışmasının dördüncüsü Mayıs 2015 tarihinde Avusturya’nın Salzburg havaalanın 7 nolu hangarında yapıldı. 80 ülkeden yaklaşık 2.000 yarışmacı akrobasi, en uzun mesafe ve en uzun havada kalma dallarında yarıştılar. Türkiye’den 12 üniversite arasındaki elemelerde kazanan üç yarışmacı buraya katıldı. En uzun havada kalma dalında 14.36 sn derecesiyle Ermenistan, 53.2m derecesiyle Bulgaristan ve Akrobasi dalında ise Lübnanlı yarışmacılar birinci geldi. Yarışmanın önemli kurallarından birisi A-4 ölçüsünde kâğıt, hiçbir alet kullanılmadan katlanarak modelin üretilmesiydi. Bu tür yarışma organizasyonları dünyanın her yerinde ve değişik ölçekte, yıldan yıla artan sayıda yapılmakta olup, çok prestijli yarışmalar değişik sponsorlarla genişlemektedir.

Türkiye’de yarışmalar henüz emekleme aşamasında olup dağınık şekilde gelişmektedir. Kayıtlara geçmiş ilk yarışma 2009 yılında Ankara’nın Çubuk ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlendi. Katla ve Uçur yarışması, ilköğretim okullarındaki 6-7-8 nci sınıflardan 100 kadar öğrencinin katılımıyla en uzun mesafe ve havada en çok uçma kategorilerinde gerçekleşti.

2012 yılında Konya Meram Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu bünyesinde düzenlenen yarışmaya 220 öğrenci katılmıştı. Mayıs 2012 de Ankara Gazi Üniversitesi Vakfı Özel ilköğretim okulunda düzenlenen kâğıt uçak yarışması basında haber olmuştu. Aynı yıl Malatya’da bir AVM’nin alışverişleri arttırmak için düzenlediği kâğıt uçak yarışmasında belirlenen hedefi tutturma, değişik bir organizasyondu.

2013 yılında Sapanca İlköğretim Okulunda mesafe ve en uzun süre havada kalma, Kilis 7Aralık Üniversitesinde düzenlenen yarışmalarda mesafe ve tasarım olarak ayrı kategorilerde ve kapalı alanda düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüller verildi.

ODTÜ tasarım topluluğu 2014 yılında mesafe ve tasarım dallarında düzenlediği yarışmaya katılım fazlaydı. Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi ve Ankara Hava Müzesinin 23-24 Nisan’da çocuklar için ortaklaşa düzenlediği organizasyon, Ankara Etimesgut’ta gerçekleştirilmişti. 5-15 yaşlarında çocukların katıldığı etkinlikte ayrıca Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı bölümünün işbirliği ile origami, aerogami uçak faaliyetleri mevcuttu.

 T.H.K. Bandırma Şubesi 2014-2015 öğretim yılında orta dereceli okullarda okuyanların katıldığı kâğıt uçak yarışması düzenlemişti. Mayıs 2015 te Kızılcahamam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen yarışma mesafe ve en uzun süre havada kalma kategorilerinde yapılmıştı. Erciyes Üniversitesi Ulubey Meslek Yüksek Okulu öğrencileri yılsonu etkinlikleri kapsamında kapalı salon kâğıt uçak yarışmalarında A-4 boyutunda iki kâğıttan ürettiği modellerinden istediğini iki kez atma hakkıyla yarıştılar. En uzun mesafe ve akrobasi dallarındaki yarışmada birincilere para ödülleri verilmişti. Yine 2015 yılında Erciyes Üniversitesinin Havacılık Kulübünün düzenlediği yarışmada katılımcı 75 öğrenci hiçbir araç gereç kullanmadan kâğıtları katlayarak uçurmuşlardı. Dereceye girenlere değişik ödüller verilmişti.

2016 Temmuz ayında Düzce Gölyaka’da Kaymakamlık ve Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu hava sporları tarafından kâğıt uçak yarışması düzenlendi. A-4 boyutundaki kâğıtlar hiçbir araç gereç kullanmadan katlanırken, katılımcılar üç kategoride yarıştılar.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Jaklin
18 Eylül 2016 Pazar 11:45
Los Angeles'teki Grand parkın bir bölümünün üzeri özel malzemeden yapılmış devasa büyüklükte 11 adet kağıt uçakla kapatıldı. Mimari açıdan ilgi çekici uygulama kent sakinlerince beğeni topladı. Darısı bizim başımıza:))
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Lal
13 Eylül 2016 Salı 07:41
Minik ayrıntılar hayatımızı renklendiriyor. Teşekkürler:)))
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •pandemi
  •seyahat
  •turist
  •Ukrayna