iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
II.DÜNYA SAVAŞINDA TÜRKİYE'DE HAVACILIK VE OLAYLAR-3
7 Nisan 2019 Pazar

*/ D.H.Y. yeni açılan uçuş noktalarına Elazığ ve Erzurum’u eklemişti. Hava Müşavirliği, Hava Harekât Yarbaşkanlığı’na dönüştürüldü.

*/ Milli bütçeden sağlanan kaynakla İngiltere’den 38 adet Hawker Hurricane II-B ve 70 adet Hawker Hurricane II-E, 25 adet Miles Master II, 3 adet Bristol Blenheim IV ile Amerika’dan 24 adet Curtiss P-40D tipi uçaklar satın alınmıştı.

1 Mart 1942: T. Hava Kurumu'nun Etimesgut Uçak Fabrikası, başlangıçta 5 bin 840 metrekarelik kapalı alanda faaliyete geçmişti. 8 milyon lira harcanan fabrikada 878 kişi (bazı kaynaklarda 1.200 kişi geçmektedir) çalışıyordu. Tesislerde PZT-24 ve PZL-24 uçaklarının bakım ve onarımına da başlanmıştı.

18 Mart 1942: Dört İngiliz savaş uçağı Rodos ve Oniki adaları bombalamak isterken kötü hava koşulları ve pilot hataları yüzünden yanlışlıkla (?!) Milas’a 15 tane bomba atmışlardı. Saldırıda iki kişi ölmüş, bir kişi yaralanırken birçok ev hasar görmüştü. (Bazı kaynaklarda tarih 15 Mart olarak geçmektedir.)

22 Mart 1942: İngiliz Hükümeti Ankara’ya bir mesaj göndererek Milas’ın yanlışlıkla (?) bombalanmasından ötürü üzüntülerini bildirmişti…

5 Mayıs 1942: İngiltere’ye pilotaj eğitimi için 1941-B döneminden ikinci grup 20 havacı subay yollanmıştı. Tıpkı önceki ekip gibi trenle Mısır’a, Kahire’den sonra gemiyle Güney Afrika’yı kat edip, Atlas Okyanusundan İngiltere’ye ulaşacaklardı. Yolculukları Almanların tehdidine göre üç aydan fazla sürüyordu.

8 Mayıs 1942: Almanlara ait Messerschmitt Bf-109 tipi av uçağı yakıtsızlıktan Bafra civarına zorunlu iniş yapmıştı. Kırılan uçağın enkazı olduğu yerde bırakılırken, pilotu Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

Haziran 1942: T. Hava Kurumunun Etimesgut’taki uçak fabrikasının inşaatı ilerlerken, ayrı bir fabrika kurularak İngiltere’den alınan Gipsy Major lisansı ile uçak motoru üretilip, bakım ve onarımları yapılacaktı.

1 Haziran 1942: Bir İngiliz Hawker Hurricane tipi avcı uçağı motor arızası nedeniyle Tarsus yakınlarına zorunlu iniş yapmıştı. İnişte kırılan uçağın enkazı bulunduğu yerde terk edilirken pilotu da Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

9 Haziran 1942: Zonguldak açıklarında bir Alman uçağının denize düştüğü gözlemlenmişti. Modeli tespit edilemeyen uçak ve ekip(ler)i kurtarılamamıştı.

12 Haziran 1942: ABD Hava Kuvvetlerine ait 13 adet B-24D Liberator tipi bombardıman uçağı, Romanya’nın Ploesti petrol rafinerisini bombalamak için Mısır’dan havalanmışlardı. Başarılı olamayan saldırının ardından uçaklar Türkiye üzerinden geçerek Irak’a yönelmişlerdi. Bir B24-D uçağı yakıtsızlıktan Sakarya’nın Arifiye meydanına inmişti. Yedi kişilik ekipten birisi yaralı olup İstanbul Amerikan Hastanesine, geri kalanlar Ankara’ya gönderilmişti. Bundan başka üç tane B-24D daha çeşitli nedenlerle Türkiye’nin Ankara’ya iniş yapmışlardı. Uçaklara el konulurken ekipleri gözaltına alınıp Ankara’da enterne edilmişlerdi.

18 Haziran 1942: Rusya’ya ait İlyushin IL-2 tipi avcı uçağı yakıtsızlıktan Erzurum’un Hasankale yakınlarına zorunlu iniş yaparken kırılmıştı. Enkaz terkedilirken pilotu Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

11 Temmuz 1942: Junkers Ju-88 tipi Alman bombardıman uçağı Trabzon yakınlarına motor arızası nedeniyle zorunlu iniş yapmıştı. İnişte kırılan uçağın enkazı olduğu yerde bırakılırken dört kişilik uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

16 Temmuz 1942: Alman Heinkel He-111 tipi bombardıman uçağı Trabzon yakınlarına motor arızası nedeniyle zorunlu iniş yaparken kırılmıştı. Enkaz bulunduğu yerde terk edilirken dört kişilik uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

26 Temmuz 1942: Kütahya’da bulunan Hava Kademesinin IV. Hava Alayı, Eskişehir’e intikal etmişti.

27 Temmuz 1942: Eskişehir’e giden Hava Kademesinin I. Hava Taburuna ait 27 adet PZL P-24 tipi uçakların Merzifon’a intikali emredilmişti. Yer değiştirmede uçaklardan biri İskilip, biri Çorum, diğeri de Gümüşhacıköy civarına zorunlu iniş yapmıştı.

Ağustos 1942: Romanya petrol rafinerisine saldırılardan sonra Türkiye’ye iniş yapan B-24D uçaklarını Amerika Hükümeti hediye etmişti. Sağlam beş uçakla Eskişehir’de B-24D Bombardıman Bölüğü kurulmuştu. Enterne edilmiş Amerikalı pilot ve teknik ekipten oluşan beş kişi, Eskişehir’de Türk havacılara eğitim ve bakım hizmeti vermeye başlamışlardı.

18 Ağustos 1942: İngiltere’de pilotaj eğitimi gören Teğmen Raşit Nalbantoğlu uçak kazasında yaşamını yitirmişti.

25 Ağustos 1942: Almanlara’ ait Junkers Ju-88 bombardıman uçağı yakıtsızlıktan Trabzon civarına zorunlu iniş yapmıştı. Uçak sağlam olmasına rağmen kalkış için yeterli düzgün satıh olmadığı için uçak bulunduğu pozisyonda terk edilmişti. Dört kişilik ekibi enterne için Ankara’ya sevk edilmişti.

30 Ağustos 1942: Kara Harp Okulundan 92 havacı asteğmen mezun olmuştu.

7 Eylül 1942: Genelkurmay Başkanlığının 15.774 sayılı genelgesiyle Eskişehir Hava Hastanesi, ordu kuruluşuna girmişti.

12 Eylül 1942: Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Yeşilköy meydanını ziyaret edip Gök Okulu Uçuş Eğitim merkezinde bilgi almıştı.

16 Eylül 1942: İngiltere’de pilotaj eğitimlerini bitiren ilk grup (1941-A devresi) teğmenler brövelerini almışlardı. Takiben harbe hazırlık eğitimlerine yine İngiltere’de savaş uçaklarıyla devam edeceklerdi. Burada uçucular av ve bombardıman sınıfına ayrılıp ilgili uçaklarda uçuşlarını sürdüreceklerdi.

18 Eylül 1942: */ İngiltere’de pilotaj eğitimi gören tğm. Nizamettin Şengül uçak kazasında ölmüştü.

*/ Rus uçaklarınca yaralanmış Alman Junkers Ju-88 tipi bombardıman uçağı, Kars yakınlarına zorunlu iniş yaparken kırılmış, ardından yanmıştı. Hafif yaralarla kazadan kurtulan dört kişilik ekip Ankara’ya sevk edilerek enterne edilmişti.

28 Eylül 1942: Preveze deniz zaferini kutlamak üzere Beşiktaş’ta Nuri Demirağ’ın Gök Uçuş Okuluna ait 9 uçak gösteri uçuşu yapmışlardı.

29 Eylül 1942: Havada kaybolan Heinkel He-111 tipi Alman bombardıman uçağı yakıtsızlıktan Antalya yakınlarına zorunlu iniş yapmıştı. İnişte kırılan uçağın enkazı kaza mahallinde terk edilirken dört kişilik ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

1 Ekim 1942: Türk Hava Kurumu Havacılık Dairesi başöğretmeni Sabiha Gökçen, kuruma 1.222TL bağışta bulunmuştu...

2 Ekim 1942: Yugoslav Hava Kuvvetlerine ait Bristol Blenheim tipi iki tane bombardıman uçaklarından bir tanesinin yakıtı bitince iltica amacıyla Muğla yakınlarında zorunlu iniş yapmıştı. İnişte hafif kırım geçiren uçak Türkler tarafından tamir edilerek Kayseri Uçak fabrikasına, üç kişilik ekibi Yozgat’ta açılan mülteci kampına gönderilmişti. Diğer uçak Dinar yakınlarına normal iniş yapmıştı. Bu uçak da Kayseri’ye, Türkler tarafından uçarak götürülürken ekibi de Ankara’ya gönderilmişti.

29 Ekim 1942: Alman Junkers Ju-88 tipi bombardıman uçağı Samsun civarında sahile iniş yaptıktan sonra ekibi uçağı yakmıştı. Ekip kauçuk botla denize açılmış, takiben bir Alman deniz uçağı denize iniş yaptıktan sonra onları alıp tekrar havalanarak bölgeden uzaklaşmıştı.

3 Aralık 1942: Heinkel He-111 tipi Alman bombardıman uçağı havada kaybolup yakıtının bitmesi sonucu İnebolu dolaylarında sahile inmişti. Kırılan uçak enkazı bulunduğu yerde bırakılırken dört kişilik uçuş ekibi Ankara’ya gönderilerek enterne edilmişti.

15 Aralık 1942: Eskişehir’de Türk uçucuları eğitmekle görevli Amerikalı B-24D ekibi, bir uçağı kaçırarak Kıbrıs’ın Lefkoşe havaalanına inmişti. Kaçan B-24D uçağını yakalamak için yarım saat sonra (!?) havalanan Türk avcı uçağı pek başarılı olamamıştı...

18 Aralık 1942: İngiltere’deki tüm uçuş eğitimlerini bitiren pilot teğmenler, Glascow’dan gemiyle ayrılmışlardı. Atlas Okyanusunda Ümit Burnunu aşarak Kızıldeniz’deki Port Said limanına varmışlardı. Kahire’ye karayolu ile geçen pilotlar oradan Ankara’ya trenle ancak Mart 1943 te varacaklar ve birliklerine Mayıs 1943 te atanacaklardı.

6 Kasım 1942: Yeşilköy’de Hava Yolları Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığının 4072 numaralı emriyle kurulmuştu.

31 Aralık 1942: */ D.H.Y. yıl boyu 358 bin 300 km uçarken, 5.481 yolcu ve 16 bin 851 kg. yük taşımıştı. Son altı ay boyunca T. Hava Kurumunda 19 bin124 uçak, 16 bin 710 planör uçuşu yapılırken, uçaktan 1.353 paraşüt ve sabit kulelerden 12 bin 024 atlayış gerçekleşmişti.

*/ T. Hava Kurumu yıl içinde Hava Kuvvetleri için 312 kişiye başlangıç pilotaj eğitimi vermişti.

*/ 14.000m² kapalı alanı olan Etimesgut Uçak Fabrikası (T. Hava Kurumu Etimesgut Uçak Fabrikası diye de anılmaktadır), yaklaşık 8milyon TL ye mal olmuştu. Fabrikada tek kişilik akrobasi-eğitim modeli THK-2 uçağının prototip çalışmaları başlamıştı.

*/ Kayseri Tayyare Fabrikasında yıl boyunca 21 adet Magister Miles eğitim uçağı üretilmişti. Bundan sonra uçak üretimine peyderpey son vererek, sadece çok yoğun olan faaliyetteki T. Hava Kuvvetlerinin mevcut uçakların bakım ve tamiratını yürüteceklerdi.

*/ Almanya ile 100 milyon Marklık savaş malzemesi alımı için kredi antlaşması imzalanmıştı.

*/ Yıl boyunca Mısır’da üç, İngiltere’de iki olmak üzere toplam 17 uçucu uçak kazalarında yaşamlarını kaybetmişlerdi.

Devam edecek...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •bilet
  •Kargo
  •uydu
  •Selçuk Bayraktar
  •tasarım