iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
I.DÜNYA SAVAŞINDA İSTANBUL VE İZMİR’İN HAVADAN BOMBALANMASI-2
18 Ekim 2015 Pazar

9/10 Temmuz 1917 gecesi İmroz adasından saat 23.00’te dört İngiliz uçağı havalandı. Uçakların ikisi Handley Page O/100 tipi ağır bombardıman, diğerleri de Maurice Farman M.F-11 tipinde deniz uçağıydı. (Bazı kaynaklara göre görev kolu üç adet bombardıman ve bir tane deniz uçağından oluşmuştu. O.G.B.) Çanakkale-Şarköy rotasıyla uçaklar Bakırköy’e (Makri köy) ulaştılar. Deniz uçaklarıyla bombardıman uçakları burada birbirlerinden ayrıldılar. Bu kez İstanbul’a alarm verilmişti. Bombardıman uçakları ilk önce Ayastefanos Meydanı’na 50kg’lık iki adet bomba attı. Ardından bugünkü Ataköy’de bulunan Baruthane’ye de iki bomba attıktan sonra kuzeye yönelerek Rami Kışlası ve Karaağaç tesislerini de bombaladılar. Daha sonra Haliç’te bulunan Alman denizaltısına ve Beyazıt meydanına ikişer bomba ve son olarak Beyazıt’taki Harbiye Nezaretine iki bomba attılar. Toplam 35 dakika İstanbul üzerinde kalan bombardıman uçakları geriye, İmroz adasına döndüler. Harbiye Nezaretinin avlusundaki ahıra düşen bombalar atların ölümüne neden oldu. Beyazıt Meydanına düşen bombalar bir kahvehanede hasar meydana getirdi. Bu uçakların verdiği zaiyat ve kayıpla ilgili çok kesin bilgiler maalesef yoktur...  Öte yandan M.F-11 deniz uçağı Maslak üzerinden İstinye koyuna gelerek yanlış istihbarat sonucu Yavuz zırhlısı sandığı Yadigâr-ı Millet muhribine saldırdı. Attığı dört (bazı kaynaklarda bomba sayısı beş olarak bildirilmektedir. O.G.B.) bombadan ikisi karaya düşerken diğer ikisi Yadigâr-ı Millet muhribine isabet etti: 33 er ölürken 17 er de yaralandı. (Başka kaynaklara göre 63 er ölmüştü. O.G.B.) Muhrip daha sonra çok yara aldığı için onarılmasına gerek görülmeyip, ıskartaya çıkarılacaktı. Yine diğer bir bomba Muaveneti Milliye gemisinin yanında patlamış ve 8 er yaralanırken gemi de hasar görmüştü. Bu bombanın ayrı bir saldırıyla olup olmadığı bilinmemektedir. İngiliz deniz uçağı da İmroz’a olaysız geri dönmüştü.

15 Eylül 1917’de İstanbul’u hava hücumlarına karşı korumak amacıyla “İstanbul Tayyare ve Topçu Muharebat-ı Havâiye Kumandanlığı” kuruldu. Bu birlik Ayastefanos’ta bulunan 9. Hava Bölüğü ile takviye edilerek Genel Karargâhın 13. Şubesi’ne (Türk Hava Kuvvetlerinin ilk organizasyonu olarak değerlendirilmektedir. O.G.B.) bağlandı.

30 Eylül 1917 günü İngilizler’in Handley Page O/100 tipi tek uçağı, İstanbul’a taarruz etmek için İmroz’dan havalandı. Uçağa 20 adet 50kg ve 16 adet 10kg’lık bomba yüklenmişti. Hedefi Ayastefanos Hava Meydanı ve İstinye’deki Yavuz gemisiydi. Ancak Saroz körfezinde kıyıya yakın bir yerde uçarken, motor arızası nedeniyle uçak sahile zorunlu iniş yaptı. Pilot ve rasıt Türklere esir düştü. İstanbul bombalanmaktan bir şekilde kurtulmuş oldu.

26 Ocak 1918’de mayın yaraları alan yavuz Zırhlısı İstinye tersanesine demirledi. Bu tarihten sonra İngiliz uçakları Yavuz’u batırmak için özel çaba sarf edeceklerdi.

3 Mart 1918’de iki İngiliz uçağının İstanbul yönünde uçtuğu uyarısı üzerine Edirne-Uzunköprü’de konuşlandıran 9. Harp Tayyare Bölüğüne ait üç uçak havalandı. Ancak geç gelen haber nedeniyle İngiliz uçakları önlenemedi. Bu uçaklar Şarköy’ü geçerken, yerden çekilen ikaz telgrafları da İstanbul’a aynı saatte 9.30 da vardılar. Hiçbir engellemeyle karşılaşmayan uçaklar İstinye koyundaki Yavuz zırhlısına yöneldiler. Gemiden açılan savunma ateşi karşısında herhangi bir bomba saldırısında bulunmadan geri döndüler. Bazı kaynaklarda İngiliz uçaklarından birisinin Osmanlı uçaklarıyla hava muharebesi sonucu düşürüldüğü ve uçuş ekibinin esir alındığı yer almasına karşılık, böyle bir bilgi askeri kaynaklarda bulunmamaktadır.

30 Mart 1918 günü iki İngiliz uçağı İstinye’deki Yavuz zırhlısına keşif-bombardıman uçuşu yaptılar. Bu saldırıda herhangi bir hasar verememişlerdi.

6 Mayıs 1918’de yine iki İngiliz uçağı, 14.00 sularında İstanbul’a hiç bir müdahale olmadan vardılar. Derhal İstinye koyuna yönelen uçaklar Yavuz gemisine keşif-bombardıman saldırısında bulundular. Yerden açılan ateş sonucu bombalarını gelişigüzel atarak İstanbul’dan geriye döndüler. Bombalar herhangi bir zarar vermezken, bunların dönüş rotalarını kesmek amacıyla Çanakkale meydanından iki Alman pilotu ayrı uçaklarla havalandı. Ancak İngilizlerle herhangi bir temas sağlanamadığı için her iki tarafın uçakları kendi meydanlarına indiler.

1 Temmuz 1918 (Bazı kaynaklarda saldırı tarihi 5 Temmuz olarak belirtilmektedir. O.G.B.) günü beş İngiliz uçağı İstanbul’u bombalamak için İmroz’dan havalandılar. Uçaklar Gelibolu ve Şarköy civarından geçerken, gözetleme postaları tarafından teşhis edilip İstanbul’a haber verdiler. O günlerde İstanbul’un uçaksavar düzeninde Üsküdar’da bir tek modern (!) batarya vardı. Diğerleri ise kundakları yükseltilmiş geleneksel sahra topları ve makineli tüfeklerdi. Şehir üzerine gelen İngiliz uçakları dağılarak değişik yerlere saldırdılar: Zeytinburnu’ndaki askeri mühimmat fabrikasına iki, Haydarpaşa tren garına dört, Selimiye kışlasına altı, Haliç tersanesi ile Hasköy denizaltı iskelesine dört, Davutpaşa kışlasına da bir bomba atılmıştı. Gülhane parkına düşen tek bomba ise Sirkeci tren garına isabet ettirilemeyen bomba olarak değerlendirilmişti. Bir uçak da Beyazıt Meydanı üzerinde alçalarak Harbiye Nezaretini bombalamak istemişse de yerden açılan makineli tüfek ateşiyle amacından vazgeçip uzaklaşmıştı. Atılan bombaların hasarları hakkındaki raporlar az ve önemsiz olarak bildirilmesine rağmen sivillerden yaralananlar olmuştu. Saldırı başlarken Ayastefanos Meydanı’ndaki 9. Harp Tayyare bölüğünden iki uçak kalkmış, düşmanla teması ancak onların dönüş yolunda sağlayabilmişlerdi. İngiliz uçaklarının hızı Osmanlı uçaklarından daha fazla olması sayesinde herhangi bir çatışma olmadan İstanbul’dan hemen uzaklaşmışlardı.

Gece saldırıları üzerine Enver Paşa, Dahiliye Nezaretine (İçişleri Bakanlığı) gönderdiği yazıda bir dizi önlemler sıralamıştı: Şehrin çeşitli yerlerine canavar düdükleri konması, sivil halk, polis ve rütbeli askerlerin kendi silahlarıyla düşman uçaklarına ateş açmalarının kesinlikle önlenmesi, alarm verildiğinde halkın sokaklardan çekilerek en yakın binanın alt kat ya da bodrumlarına sığınması, polis tarafından yapılan uyarılara aldırmayan, ev ve işyerlerinin ışıklarını söndürmeyen, uçaklara ateş edenlerin şiddetle cezalandırılması gibi maddeler yer alıyordu. Bu metin 14 Temmuz 1918 tarihli İstanbul gazetelerinde yayınlanmıştı.

23 Temmuz 1918’de altı uçaklık İngiliz-Fransız filosu 15.00 civarında İstanbul’a saldırdı. Bu kez gözetleme postalarından herhangi bilgi gelmediği için savunma birlikleri uyarılamamıştı. Müttefik filosu Marmara Denizi ve Adalar yönünden gelerek baskın avantajını kullanmışlardı. İngilizler Ayastefanos Meydanı, Hasköy Denizaltı İskelesine, Fransızlar Beyazıt Meydanı’na bomba saldırısında bulundular. Bombalar hedeflerde önemli hasar vermemiş ancak çevredeki evler zarar görürken, sivillerden yaralananlar olmuştu.

26/27 Temmuz 1918 gecesi saat 02.15’te iki İngiliz uçağı İstanbul semalarına geldi. Önce Silahtarağa Elektrik Santralı’nı (Santral tüm Avrupa yakasının elektriğini sağlamaktaydı. O.G.B.),  ardından Kâğıthane’deki balon birliğini bombaladılar. Dönüş rotasında Haliç Tersanesi ve Galata Köprüsü’ne de birer bomba atan İngiliz uçakları, olaysız İmroz’a döndüler. Önceden uyarılamayan İstanbul şehrinin aydınlık olması yine İngiliz uçuculara hedeflerini bulmalarında kolaylık sağlamıştı. Atılan bombaların hiçbirisi hedeflere isabet etmezken, halkın psikolojisi üzerinde etkili olmuş, yaralanan ve evleri zarar gören sivil halkta yılgınlık başgöstermişti.

28/29 Temmuz 1918 gecesi İngilizler hava hücumuna bu kez üç uçakla geldiler. İki uçak Ayastefanos Deniz Tayyare İstasyonu’na bomba saldırısında bulundu; yerdeki üç adet Sablatnig SF.5 tipi uçak hasar gördü. Üçüncü uçak Galata köprüsüne bomba saldırısı yapmış, ancak isabet kaydedememişti.

29 Temmuz 1918 ‘de Umur-u Havâiye Müfettişliği, Kuvva-yi Havâiye Müfettiş-i Umumi’liği olarak ismi değiştirildi. Böylelikle orduda kara ve deniz kuvvetlerinden ayrı bir havacılık unsuru olarak kurulurken, bunların yeniden teşkilatlanma süreci de başlatılmıştı.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Saffet
20 Ekim 2015 Salı 00:14
Çok ilginç bilgiler, yazara teşekkürler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Hüseyin Perteviniyal
19 Ekim 2015 Pazartesi 16:40
İngilizlerin İstanbulu bombalamalarının halk üzerindeki etkilerin, daha ayrıntılı nasıl öğrenebilirim?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •COVID 19
  •test
  •turist
  •NASA