|
|
HAVALİMANLARI VE GÜNEŞ ENERJİSİ
|
|
|
|
|
Gelişen teknoloji ve değişen yaşam koşullarıyla birlikte insanoğlunun enerji tüketimi her geçen gün artıyor. Buna paralel olarak, enerji kaynaklarına daha çok gereksinim duyuluyor. Günümüzde yenilenebilir kaynaklar arasında güneş enerjisi, gerek bol ve sınırsız olması, gerekse çok düşük maliyetiyle giderek daha fazla tercih edilir hale geliyor. Birçok alanda güneş panelleri ve fotovoltaik pillerin, elektrik enerjisi üretiminde kullanımı yaygınlaşıyor. Almanya güneş santralleri kapasitesinde (24.700MV) dünyanın 1’cisi… Onu İtalya ve Japonya izliyor. Türkiye’nin güneş santralleri kapasitesi ise 5MV…
Toplamda tüketilen enerjinin dörtte üçünü ithal eden Türkiye’de, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına özellikle güneş enerjisine yönelmek, birçok sektör için en “akılcı çözüm” aslında… Bu sektörlerden birisi de havacılık kuşkusuz… Türkiye’de havacılık sektöründe TAV Havalimanları, çevresel etkileri en aza indirip, yolcu konforunu korurken enerji verimliliğini artırmak üzere var olan yeni ve öncü teknolojileri kullanıyor. Terminallerde güneş enerjisinden elektrik üretmeyi sağlayan “fotovoltaik panel” yatırımlarına ağırlık veriyor. Yeni hizmete giren iç hatlar terminaliyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve halen yapımı süren Suudi Arabistan’ın Medine Havalimanı buna birer örnek… İzmir’in yeni iç hatlar terminalinde kurulan 5200 metrekarelik bir güneş enerjisi sistemiyle yıllık yaklaşık 480 bin kilovat enerji elde edileceği öngörülüyor. Medine Havalimanı’nda kurulmakta olan 2 bin 200 metrekarelik sistem devreye girdiğinde havalimanı otoparkının aydınlatmasını karşılayacak…
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) de bu konuda adımlar atıyor. Kurumun talebi doğrultusunda Form Solar, İpekyüz Elektrik ve Yingli Solar Türkiye firmalarının işbirliği ile oluşturulan proje, 2013 yılının Aralık ayında tamamlanarak Dalaman ve Antalya Havalimanlarında devreye girdi. Şu anda bu iki havalimanımızda kurulu gücü toplam 500 kWp olan zemine monte güneş enerjisi santralleri bulunuyor. İki santralin yıllık enerji üretim kapasitesi ise 796 bin 093 kw olarak tasarlanmış.
Havalimanları, günün her saati elektrik enerjisinin tüketildiği alanlar… Ancak ülkemizde, havalimanlarında tüketilen enerjinin yeterli ölçüde yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını da söyleyemeyiz. Yine de bu mekanlarda ihtiyaç duyulan elektriğin “güneş enerjisinden sağlanması” yolunda atılan her adımı takdir ediyor, kurumlarımızın bu alanda yaptığı yatırımı ve girişimi sevindirici buluyoruz.
Umarız, çok sayıda bilim insanının eleştirdiği fakat siyasi iktidarın geri adım atmadan önümüzdeki günlerde inşaatını başlatacağı İstanbul’un yeni havalimanında da güneş enerjisinden “azami düzeyde” yararlanılır. En azından kesilen ağaçların karşılığı olmasa da, çevreci bir yaklaşım sergilenmiş olur.
Aydınlık günler dileğiyle…