e) İtalya: Mussolini, İngiliz karşıtlığı olarak hazırlattığı broşürleri güney Fransa’ya attırmıştı. Broşürde “İngilizlerin kötü huylu ve züppe, beş çayları ile Akdeniz’e özgü olmayan golf, erkeksilikten uzak davranışları” olduğu yazılıydı. Yine başka broşürde “İngilizler’in içki ve esrar bağımlısı, homoseksüel bir ırk olup, ordularının ağırlıklı olarak Avustralya ve Hindistan sömürgelerinden kurulduğu” anlatılıyordu.
İngiltere’nin İtalya’ya attığı attığı broşürlerde “Garibaldi’nin laneti”ni işleyince, İtalyan propagandacıları hemen Fransa ve Kuzey Afrika’daki İngiliz birliklerine, aksini işleyen broşürler, posterleri havadan attılar. Broşürlerde “Asıl lanetin İtalya’ya atılan bombalarla değil, savaşın kazanılmasıyla birlikte Anglo-Saksonlar’a geleceği” yazılıydı.
1944 sonlarında İtalya’da, Partizanların hazırladığı anti-faşist pornografik kartpostalları, İtalyan ve Alman birliklerine Amerikan havacıları atmıştı. 10 çeşit olan kartpostalların bir çeşidinde Hitler ve Mussolini yuvarlak masa etrafında birbirini düzmek için koşturmaktadırlar. Diğer bir kartpostalda Mussolini bir kadınla oral seks yaparken, Hitler onları izlemektedir. Başka bir kartpostalda bir sokak lambası direğinde bekleyen Hitler suratlı fahişeyi (Lili Marlen imgesi), asker pazarlıkla götürmek istemektedir... Bu kartların tümü İtalyanca, Almanca İngilizce ve Fransızca olarak basılmıştı. Ayrıca Kartların sol üst köşesinde Amerikan bayrağı ile “Roma Amerikan Askerleri” yazısı mevcuttu.
f) Japonya: Kendi tarihinde ilk kez 1933 yılında Japonya, Çin ve Mançurya’yı istila ederken Çin Halkına “Japonların dost, diğer ülkelerin, özellikle Avrupa ve Amerikalılar’ın Çin’i bombalayacak kadar medeniyetten uzak olduğu”nu anlatan broşürleri havadan atmışlardı.
Savaşın ilk günlerinde Japon bildirilerinde “Asyalılar için Asya” sloganı çok kullanılırken, olumlu etkileri olduğu da tespit edilmişti. Bunda Pasifikte işi ve yeri olmayan beyaz Avrupalı ve Amerikalılar’ı kovma çağrısı çok belirgindi...
1942 başında Japonya Pasifikte çok büyük güç olurken, işgal ettiği Burma, Filipinler, Vietnam, Doğu Hint Adaları ve Çin’e attıkları broşürlerde “Bu savaş yeniden yapılanma savaşıdır, bir yıkım savaşı değil. Bu yönüyle diğerlerinden farklıdır. Bu tüm Doğu Asya uluslarının çıkarları için Japonlar tarafından yürütülen, bencillikten tamamen uzak bir mücadeledir” diye yazıyordu.
Japonlar, Filipinler’deki kısa çarpışma sürecinde yerli halkların kendilerini dost olarak algılamaları için hazırladıkları değişik broşürleri adalara atmışlardı. Bu seriden bazı örnekler şöyleydi: “Amerikalılar’ı dinlemeyin!”, “Japon Kuvvetleri Filipinliler’in düşmanı değil, dostudur.”, “Amerikalılar’ın şehrinizi savaş alanına dönüştürecek emirlerini dinlemeyin. Sakın dinlemeyin!”, “Filipinler’e ait her şeyi olduğu gibi koruyun, sakın bozmayın. Biz sizi ve şehrinizi koruyacağız.” Son olarak “Güzel Filipinler’i savaşın tahribatından koruyun, sakın bozmayın. Hemen vaz geçin ve silahları bırakın. Amerika için kanınızı dökmeyin, sıcak evlerinize geri dönün.” Japonların Amarikalılar’a karşı Filipin adalarına attığı diğer bir broşürde, yalnızca güzel bir kadının dudaklarının resmi ve altındaki metinde ise “Sevgilim bana dönmek için bir yol bulamadın mı? Seni çok özlüyorum. Sana aşkımı gönderiyorum. Öpücüklerimse bu kartın diğer yüzünde” ifadesi vardı.
Japonlar’ın 1942’de Malaya’ya ilerlerken, değişik propaganda amaçlı broşürleri havadan aralıksız olarak atmışlardı. Bunların bir kısmında “Birliklerinden nasıl firar ederek Japon ordusuna katılacakları” anlatılıyordu. Bazılarında yerli kadınları zorla götürmeye çalışan İngiliz askerlerinin resimleri, diğerlerinde İngilizler için Endonezyalılar savaşırken, eğlenen İngilizlerin resimleri vardı. Son olarak Endonezyalılar’a İncil’den alıntıların yer aldığı broşürde “Şimdi savaş zamanı. Gerçekte bu sizin kurtuluş gününüz” yazılıydı.
Japonlar’ın Pasifik adalarına attığı anti-Amerikan broşürlerinden birinde yer alan resmin tepesinde “Avustralya Hıçkırıyor” yazmaktadır. Resimde, Avustralya üzerinde uyanık bir Amerikalı subayın kucağında çıplak bir kadın kurtulmaya çalışırken, Avustralyalı askerden yardım istemektedir. Takip eden resimde ise yırtık postallarıyla Avustralyalı asker, Yeni Gine’yi çiğnemektedir.. Amerikalı subay kucağındaki kadına “Sus, sus. Kes sesini, sakinleş. Merak etme o, bir sonraki kayıp listesinde olacak” ifadesi yer almaktadır. Japonlar’ın Yeni Gine’deki Avustralya birliklerine attıkları broşürlerde, ormanda yerli kadına tecavüz eden asker resminin altındaki ayrı resimde bir Amerikalı, Avustralyalı kızla sevişmektedir. Resimlerin metninde ise “İkiyüzlü Yankee (Melbourn’da) Avustralya cephesinde güzel günler geçirmektedir. O, tatlı sevgilisiyle yurduna dönecektir.”
Japonlar’ın hazırladığı, katlanan broşürlerin ilk sayfasındaki resimde memeleri çıplak bir kadın yatakta uzanmış olarak çizilmiş ve altında “Kurbanlık” yazısı vardır. Broşürün diğer sayfasında aynı kız bu kez bir Amerikalı ile yatakta birbirlerine gülümsemektedirler. Metinde ise “Avustralya’da yuvanızda mutlusunuz!” yazmaktadır.
Japonlar Guadalcanal’daki Amerikan askerleri için benzeri Noel kartları atmışlardı. Güzel ve erotik poz vermiş bol bol kız resimlerinin altında “Kızın sıkılmakta olduğu ve şiddetle kendisine eşlik edecek birisini arzuladığı” yazıyordu. Yine Japonlar’ın Alman broşürlerinden esinlendiği varsayılan türünde, zengin ve yakışıklı bir sivil, kucağına oturttuğu çekici bir kızla içki içen bir resim yer alır. Metinde ise “Size, tüm bunlar için ne kadar teşekkür etsek azdır” yazmaktadır. Benzer resimli başka bir broşürün metni ise; “Beni niçin bırakıp gittin? Niçin bu dayanılmaz yalnızlığın, bu dinginlenemez tutkunun acısına katlanmak zorundayım? Niçin geri gelmiyorsun?” Japonların başka bir broşüründe çıplak beyaz bir kadın, bekâret kemeriyle resmedilmişti!
Japonlar Amerikalı askerlerin teslim olmaları için bildiriler de atmışlardı: “Ateşkese Bilet! Bu bileti kullanarak yaşamını kurtar ve şevkatle tedavi ol. Talimatlar: 1) Beyaz bayrak sallayarak bizim sınıra doğru gel 2)Tüfeğin kayışını omzundan çıkar, namlusunu aşağıya ve arkaya doğru tut. 3)Nöbetçi kulübesine biletini göster 4) Teslim olan herkese bir bilet verilir.”
Japon propaganda broşürleri yaklaşık üç yıl boyunca havadan atılmıştı. Etkileri, sonuçları ise bugün bile tartışılmaktadır.
Devam edecek…