iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
HAVACILIK KURUMLARININ LOGOLARI
21 Ekim 2015 Çarşamba

Logolar bir kurumu, düşünceyi veya misyonu sembolize eden şekillerdir. Bu şeklin bir estetiği olmalı, bakan kişide hoş çağrışımlar yapmalıdır. Grafik tasarımcılar bu işin ustalarıdır ve basit şekil ve renkler kullanarak bir temayı görselleştirme sanatını icra ederler. Bazı havacılık kurumlarının logoları benim estetik anlayışıma hiç hitap etmiyor. Yeni gelen yöneticilerin gözüne batar da değiştirilir ümitlerim de hep boşa çıkıyor. O kurumun içinden çıkıp genel müdürlük makamına terfi eden kişiler yıllardır bu logoyu kanıksanıyor mu nedir, bundan rahatsız olmuyorlar. Ya da “Her şey bitti de iş logoya mı kaldı? Kimseleri tedirgin etme zamanı değil!” diye geçiştiriliyordur belki de, bilmiyorum…

Örneğin DHMİ’nin logosunda maalesef bir grafik tasarım sanatı göremiyoruz; çok amatör birinin elinden çıkmışa benziyor. Resimli roman tekniğiyle oldukça basit bir hikâye anlatılmış gibi: İnmek üzere olan bir uçağa uzanmış kaba gölgeleri olan kocaman bir el figürü, “Ben seni güvenle indiririm, hele bir gel!” mesajı vermeye çalışıyor olsa gerek... Ama bende daha çok, “Gel, gel; seni yakalayıp ham yapacağım” gibi bir izlenim yaratıyor. Bu çizimde şefkatli bir elden çok, King Kong’un, ya da Godzilla’nın elini görüyoruz ve ürküyoruz... Bu konudaki nâçizane önerimizi (Havacılık Tıbbı Derneği olarak) DHMİ’nin 2008 yılındaki yeniden yapılanma çalışmalarında (Ortak Akıl Platformu) kendilerine iletmiş ve olumlu veya olumsuz bir geri bildirim almamıştık...

TALPA’nın logosundaki kalabalık figürler de bir amblemden çok kompozisyon ödevini hatırlatıyor. Burada ‘doldurma fenomeni’ denilen durum ortaya çıkmış; içinde ne ararsan var: Dünya, Türkiye, bayrak, kanat, uluslararası üyelikler, vs... Bankalardan holdinglere, beyaz eşya ve otomobil markalarına kadar artık böyle ‘hikâyeli’ amblem kullanan kalmadı. Özel havacılık kuruluşları da, markaya görsel lezzet ve sadelik katmayı önemseyen dinamik yöneticileri sayesinde 2000’li yıllara uygun logolar kullanıyorlar. Güzel örnekler olarak THY, AnadoluJet, Pegasus, İzAir, Tarkim, Ay Jet, Anka, MNG vs. göze çarpıyor; SHGM de fena değil.

Havacılıkta kartal, kanat ve uçak figürlerine sıkça rastlanır. Kartal sembolünü havacılık dışı manâlarda Hititler, Moğollar, Roma, Bizans, Avusturya, Almanya, Rusya ve Arnavutluk da bayraklarında, taş kabartmalarında vs. kullanmışlardır. Selçuklu Devletinin çift başlı kartalı, doğunun ve batının hâkimiyetini sembolize etmekteydi. Ülkemizde ise Hava Kuvvetleri, Polis Teşkilatı, Diyarbakır, Beşiktaş ve Konyaspor’un da farklı motivasyonlarla kartal figürünü amblem olarak seçtiğini görüyoruz. Hava-İş Sendikası’nın logosunda da kartal var; bunun, bu işkolunun misyonunu yansıtıp yansıtmadığı düşünülmelidir. Pilot olma hevesindeki bir gencin kendisini kartal gibi hissetmesi olasıdır; ama bir sivil havacılık çalışanı ne kadar kartal’dır? Sivil havacılıkta yapılan teknik işlerin, bir kartalın agresif uçuş sembolizasyonuyla örtüştüğünü sanmıyorum. Hava-İş mensubu sivil havacılık çalışanlarının, sofistike uçuş teknisyenliğiyle meşgul kişiler olarak, daha başka bir sembol ile temsil edilmeleri gerekirdi diye düşünüyorum.

Türk Hava Kurumu’nun logosundaki uçağın modeli de, çizim tekniği de bir hayli demode olduğundan ‘upgrade’ zamanı gelmiş gibi görünmekte. Yakışanı, genç havacıları ateşleyecek daha dinamik bir sportif uçak figürünün yerleştirildiği modern bir logodur. Örneğin THK Üniversitesinin ambleminde bu modernizasyon derhal fark ediliyor.

Sonuç olarak, DHMİ, Hava-İş, TALPA ve THK’nın, yetenekli tasarımcılarla çalışarak, 2000’li yıllara yakışır biçimde aydınlık, iç ferahlatıcı, estetik logolar kullanmalarını öneriyorum. Bu kadar yüksek cirolara sahip kurumların böylesi kötü sembolleri kullanmaları kolay anlaşılır değil. Lütfen “Her şey bitti de bir bu mu kaldı?” denilmesin! Evet bu da önemlidir; buraya el atmak, daha önemli saydığınız konular üzerinde çalışmalarınıza engel de değildir...

Not: Bu yazının hazırlanma aşamasında, bir psikiyatrist olarak haddimizi aşmamak ve teknik destek almak yönünden Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölüm Başkanı sayın Prof. Dr. Fikret Uçar’ın fikri de alınmış ve görüşlerimiz uzman onayından geçmiştir.


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
hakiki vatandaş
19 Kasım 2015 Perşembe 14:11
Logolar değişince fotoğraflara sıra geliyor dikkat......!
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
okur
8 Kasım 2015 Pazar 13:31
DHMİ harekete geçti, bakalım TALPA ne yapacak.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Havaciva
26 Ekim 2015 Pazartesi 06:35
Zevkler ve renkler tartışılabilir, Ananeler tartışılmaması gerekir. Yine de görüşleri bildirmek güzel. Ama logodan ziyade daha iyi hizmet vermek sanki biraz daha önemli. Dünya paralar harcanıp logo değişikliğine gidileceğine hizmet kalitesi artırılabilir.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
yolcu
24 Ekim 2015 Cumartesi 23:26
Havacılıkta her şey estetik, tabii ki amblemler de estetik olmalı.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Konu konu
23 Ekim 2015 Cuma 12:53
Muzaffer Hocam, havacılıkla ve branşınızla ilgili bilgi ve tecrübenize muhtaç o kadar konu varken bence bu konu nafile olmuş.yorgunluk, algı, monitoring, jenerasyon farklılıkları ve davranış, psikomotor, karar verme... Saygılar.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sunexpress
  •uydu
  •Baykar
  •Çin
  •savunma