5) Arthur Hailey: 1920 İngiltere doğumlu yazar , üniversite eğitimini parasızlıktan yapamamıştı. 19 yaşında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) pilot olma umuduyla girdi. Ancak komutanı yüksek öğrenimi olmadığı gerekçesiyle bu talebini reddetti. Daha sonra havacılık komisyonundan bu talebine olur alarak, Kanada’ya pilotaj eğitimine gitti. Pilot olduktan sonra teğmen rütbesiyle bir ara Kıbrıs’ta da görev yaptı. II. Dünya savaşının son iki yılını Londra’da Hava Ulaştırma Bakanlığında çalışarak geçirdi. 1939-1947 yılları arasında RAF’ta bulundu. Ateizmi seçti. Daha sonra ordudan ayrılarak Kanada’ya gitti. Önce gazetecilik ve part-time yazarlık yaptı. Televizyonlar için senaryolar yazdı. 1956 yılında CBC televizyonu için senaryosunu yazdığı “Flight Into the Danger” isimli drama çok tutuldu. Bu senaryoyu daha sonra “Runway Zero Eight” ismiyle roman olarak yayımladı. Çalışmaları ilgi toplayınca tam zamanlı yazarlık yaşamını seçti. Takiben 1965’te “Hotel” romanıyla üne kavuştu.
Ünlü yazar olduktan sonra İngiltere ve Kanada’daki yüksek vergiler yüzünden Bahama adalarına göç edip, ölünceye kadar orada yaşadı. Her bir romanı, ticaret veya endüstri dünyasının ayrı bir alanını kapsar. Bu yüzden bir yıl kadar çok ciddi ve uzun araştırmalar yapıp, altı ayda notlarını okuduktan sonra, onsekiz ayda, toplam üç yılda bir kitabını yazdığını belirtmişti. Eserlerinin en belirgin özelliği, gerçek ile kurgunun birbirine ustalıkla katılmasıdır. Kitapları dünyada 170 milyondan fazla satıp 40 dile çevrilmiş ve bir hayli ticari başarı kazanmıştır. Yazar iki kez evlenmiş ve 2004 yılında Bahama adalarında ölmüştür.
ESERLERİ: Runway Zero Eight (1958), The Final Diognosis (1959), In High Places (1962), Hotel (1965), Airport (1968), Wheels (1971), The Moneychangers (1975), Overload (1979), Airplane (1980), Strong Medicine (1984), The Evening News (1990), Detective (1997), Lyford Cay (Son eseri olup, dünya ölçeğinde yayınlanmamıştır.)
TÜRKÇE’YE ÇEVRİLEN ESERLERİ: Gece Terörü, Gerilim, Havaalanı, Otel, Tekerlekler, Tefeciler, Hastane, Acı Reçete/Reçete, Başbakan/Ekâbir, 714 İmdat İstiyor/Tehlikeli Uçuş (Bazı yayınevleri farklı isimle çevirmişlerdi.O.G.B.),
TV ve FİLME ÇEKİLEN ESERLERİ: Flight Into the Danger (Tv drama), TV Lock (Tv drama), Course for Collision (Tv drama), Close Up (Tv drama), Zero Hour, Airplane, Airport, Hotel, Wheels, Detective, The Evening News, Strong Medicine.
6) Anne Morrow Lindbergh: (1906-2001) Amerikalı yazar, havacı ve ünlü pilot Charles Lindbergh’in eşidir. Genç yaşlarında şiir, aşk, barış ve kadının toplumsal hayattaki rolü üzerine yazılarıyla edebiyat dünyasına girdi. Ardından bu konular üzerine öykü ve kısa romanlar (novella) yazdı. 1929 yılında Charles Lindbergh’le evlendi. 1930’da kocasının da teşvikiyle “I. Sınıf Pilot” lisansını alarak uçuşlarını sürdürdü. Bu lisans, Amerikan havacılık tarihinde ilk kez bir kadın pilot tarafından alınmıştı. Aynı yıl eşiyle beraber Amerika’da ticari yolcu taşımacılık için yeni rotaların keşif uçuşlarına çıktılar. Bu görevi genişleterek Orta ve Güney Amerika, Kuzey Kutup üzerinden Kuzey Avrupa ve Asya rotalarının keşif, fizibilite uçuşlarını yaptılar.
1932 yılında 20 aylık çocuğu fidye için kaçırıldı. İki ay sonra çocuğun cesedi bulundu. Saldırgan basın ve uzun mahkeme oturumlarından bıkan çift, bir süre İngiltere’de ve Fransa’nın küçük bir adasında gözlerden ırak yaşadılar. 1938’de Amerikan hava ateşesi, Lindbergh çiftinden yükselen Nazi gücü ve askeri havacılık bölümlerini incelemelerini istedi. Bir şekilde Berlin’e davet edilerek istenilen geziyi yaptılar. Almanya seyahatinden sonra çift Amerika’ya geri döndü. Anne Morrow 1940 yılında 41 sayfalık “Wave of the Future” isimli kitapçığını yazdı. Bu kitapta faşizm ve yükselen Nazi iktidarını övdüğü gerekçesiyle başta başkan Roosvelt olmak üzere ciddi eleştiri aldı. Aynı yıl National Geographic Society’den 40 bin kilometreden fazla keşif uçuşu yaptığı için Hubbard ödülünü aldı.
II. Dünya savaşından sonra Anne Morrow yazdığı kitaplarla savaş öncesi kaybettiği saygınlığını yeniden kazandı. Ancak eşinin Alman asıllı iki kız kardeşle olan fırtınalı ilişkileri sağlığını bozulmasına neden oldu. Bu olaylarda sarfettiği “Sevdiğim erkeğin özgür kalmasını isterim, benden bile!” sözü özellikle Amerika’da kadın okuyucuların ilgisini çekti ve kitaplarının popülerliği arttı.
ESERLERİ: North to the Orient (1935), Listen! The Wind (1938), Te Wave of the Future: A Confession of Faith (1940), The Steep Ascent (1944), Gift from the Sea (1955), The Unicorn and the Other Poems (1956), Dearly Beloved Chicago (1962), Earth Shine (1969), Bring me a Unicorn: Diaries and Letters of Anne Morrow Lindbergh 1922-1928 (1971), Hour of Gold, Hour of Lead: Diaries and Letters of Anne Morrow Lindbergh 1929-1932 (1973), Locked Rooms and Open Door: Diaries and Letters of Anne Morrow Lindbergh 1933-1935 (1974), The Flower on the Nettle: Diaries and Letters of Anne Morrow Lindbergh 1936-1939 (1976), War Without and Within: Diaries and Letters of Anne Morrow Lindbergh (1939-1944)
TÜRKÇE’YE ÇEVRİLEN ESERLERİ: Maalesef Türkçe’ye çevrilmiş herhangi bir eseri şimdilik yoktur.
7) Patrick Smith: Halen aktif havayolu pilotu ve havayolu seyahatleri üzerine blogger olarak yazılarını sürdürürken değişik dergilere yazdığı öykü, deneme vb. yazılarla part-time yazarlık yapmaktadır. Çok küçük, çocuk yaşlarda babasıyla uçmaya başlayan yazar, eski günlerini anlatan anı yazılarıyla da okuyucuların ilgisini çekmiştir. Erken yaşta pilot lisansını alan P.Smith, değişik şirketlerde profesyonel olarak uçuşlarını sürdürmektedir. Kitaplarında genellikle değişik ülkelere geziler ve havacılıkla ilgili konularla birlikte denemeleri işlemiştir.
ESERLERİ: Crimson Clsassics: 25 Greatest Play in Alabama History, General Index of the Alchemical Studies Series: I-XII, Your First Classic Car: Buying-Reno Vating-Driving, Ask the Pilot, Japan: Reinterpteratation, Cockpit Confidential.
TÜRKÇE’YE ÇEVRİLEN ESERLERİ: Maalesef Türkçe’ye çevrilmiş herhangi bir eseri şimdilik yoktur.
Devam edecek...