iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
HAVA SALDIRILARINDA SİVİLLER-5
20 Temmuz 2016 Çarşamba

E) Daha önceleri savaş aleyhtarı, sivillerin haksız ölümleri gibi konular üzerine birçok eser olmasına rağmen II.Dünya savaşı içinde ve sonrasında anti-militarist düşünceler daha yoğunluk kazandı. Örneğin İngiltere’de Virginia Woolf bu konuda çok önemli eserler vermiştir: “Almanlar dün gece bu evin tepesindeydiler. Bir önceki gece de. Tuhaf bir tecrübe bu, karanlıkta kıpırdamadan yatarken her an sizi sokup öldürebilecek bir eşek arısının vızıltısını dinlemek gibi. Barış üzerine sakin kafayla ve kesintisiz düşünmenize engel olan bir ses bu. Yine de dualardan ve marşlardan daha önemli bir şekilde bizi barış hakkında düşünmeye sevk etmesi gereken bir ses bu…”  V.Woolf barış konusundaki düşüncelerini sıralamaya devam eder: “Eğer barışı düşüncelerimizle hayata geçiremezsek, biz, sadece bu yatakta yatmakta olan beden değil, henüz doğmamış olan milyonlarca beden de aynı karanlık içerisinde yatarak, tepemizde aynı ölümcül vızıltıyı duymaya devam edeceğiz!” Çok gerçek ama günümüzde bile bu ifadelerin hala yeryüzünde barıştan yana hayat bulamaması acıklı… V.Woolf iradesi dışında yaşadığı savaşı anlatırken, havacıları da anlamaya çalışır. “Havada tam tepemizde, genç İngiliz erkekleri genç Alman erkekleriyle savaşıyor. İngiliz kadınlarına ne düşmanla savaşmak için ne de kendini savunmak için silah veriliyor. Onlar bu gece silahsız yatmak zorunda… Ama silahlar olmadan savaşmanın başka yolu daha var: Zihinlerimizi kullanarak savaşabiliriz. Özgür olduğumuz doğru değil. Bu gece her ikimizde tutsağız; o, elinde bir silahla makinesinin içinde hapsolmuş durumda, bizse burada elimizin altında bir gaz maskesiyle karanlıkta kıpırdamadan yatıyoruz. Bir bomba düşüyor. Bütün pencereler sarsıntıdan zangırdıyor. Uçaksavarlar harekete geçiyor. Her an bu odanın üzerine bir bomba düşebilir. Saniyeler geçiyor bomba düşmedi. Ama saniyeler süren o belirsizlik süresince düşünce eylemi tamamen durdu; bütün hisler kayboldu, ancak hissiz dehşet kaybolmadı. Bu yüzden korku ve nefret hisleri kısırdır.” Feminist yazar düşüncelerinde çözüm de önerir; hala bir türlü gerçekleşemeyen dünya barışının temel noktalarını belirtmesi açısından önemlidir. “Gelecekte silahlar olmayacakmış, ordu olmayacakmış. Genç erkekler savaş için eğitim görmeyeceklermiş… Gökyüzünde uçan askerler sadece hoparlörlerden duydukları seslere değil, kendi iç seslerine de kulak veriyorlar. Bu sesler insanoğlunun çok eski dürtülerinin, eğitim ve gelenekler tarafından desteklenip pekiştirilen dürtülerin sesleri: Bu dürtülere sahip olmasının suçlusu o mu? İçlerindeki savaşma dürtüsünü, bilinçaltındaki Hitlerizmi fethetmek isteyen gençler için daha onurlu meşgaleler yaratmalıyız. Genç erkeklere vazgeçtikleri silahlarının yerine başka şeyler sunmalıyız.”

F) II. Dünya savaşı Avrupa’da tüm hızıyla devam ederken Türkiye bundan çeşitli biçimlerde etkileniyordu. Almanlar Mayıs 1941’de Balkanlar’a saldırınca Yunus Nadi gibi birçok gazeteci “tehlike kapımızı çalarsa” diye olası Alman saldırısı için gerekli önlemlerin alınmasını belirtiyorlardı. Örneğin 1940 Kasım ayından beri hava saldırısı ve geceleri karartma tatbikatları yapılmaktaydı. Ağaçlar, kaldırımlar ve elektrik direkleri -vatandaşların çok az ışıkta görebilmeleri için- beyaza boyanmıştı. Tatbikatlarda 300 kadar siren (canavar düdüğü) İstanbul’u inletirken, Beyoğlu’ndaki gaz maskeli itfaiyeciler başka dünyalılar gibi görünmekteydi. Yakıt tasarrufu için özel otomobillerin dolaşımı zaman zaman kısıtlanırken, 2 bin kadar taksi seferden alıkonulmuştu.

II. Dünya savaşı boyunca Türkiye’de barış ortamında savaş travması olarak algılanan hava taarruzlarına karşı pasif korunma önlemleri için bir talimatname de vardı: “Hava Taarruzlarına Karşı Pasif Korunma Nizamnamesi, 5 Ağustos 1931 tarihinde, Fevzi Çakmak imzasıyla tüm ülkeye emir olarak yayımlanmıştı! Buna göre tüm resmi, özel kurumlar ve halk tarafından uygulanacaktı. Ayrıca I.Dünya savaşında ilk kez kullanılan zehirli gazlar ayrı bir öneme sahipti. Bu talimatnameyle ilgili uygulamalar, yayımlanmasından sonra başlamıştı. 1935’te başbakan İsmet İnönü bir demecinde “hava tehlikelerine karşı tedbir alınmasının bir fantezi olmayıp, bunun son derece ciddi bir mesele olduğunu” belirtmişti.  II.Dünya savaşı çıkınca da seferberlik ve pasif korunmayla ilgili bir dizi kanun, nizamname ve talimatname yayımlandı. Milli Müdafaa Mükellefiyet Nizamnamesi tüm yurttaşları bir dizi sorumluluk altına sokuyordu. 15-60 yaş arasındaki tüm yurttaşlar bilgi edinip, uygulamakla yükümlüydü. En çok 30 saat ders ve talim göreceklerdi! Ayrıca Mahalle (Sokak Birliği) İtfaiye takımları 10-15 kişilik güçlü erkeklerden kurulacaktı. Hatta mevcut polis gücüne  “yardımcı” olmak üzere 46-58 yaş grubundaki sağlam ve dinç kişiler göreve çağrılıyordu. Önlemlerin en ilginçlerinden birisi de, geceleri ışıkların söndürülmesi/karartılması tüm yurtta uygulamaya konuldu ve bunlar savaşın sonuna kadar tavizsiz sürdürüldü. Bu önlemlerin vatandaşlar üzerindeki her türlü etkileri çok uzun süre devam etmişti.

Türkiye’de 1931-1940 yılları arasında sivil savunmayla doğrudan ilgili bir kanun, üç talimatname ve altı nizamname yayımlanmıştı.

1940 yılında İzmir’de basılan Turgut Kömürcüoğlu’nun “Hava Saldırmaları ve Bunlardan Korunma” isimli kitabında farklı önlemlerden bahseder. Yazarın kimya öğretmeni olması ve zehirli gaz saldırılarına karşı II. Dünya savaşının en kızışık yıllarında kitabın basılması durumu aydınlatmaktadır. Gaz saldırılarına karşı üretilen Türk tipi halk maskesinden bahseden kitapta ayrıca maskesiz durumlarda yapılması gerekenler de anlatılmıştır.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
F.Ş
1 Ağustos 2016 Pazartesi 13:09
Savaş nasıl bir şeydir, neden başlar, ne zaman biter, kim kazanır, yaraları ne zaman kapanır? asırlardır bu soruların cevapları bulunamadı.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Patriots
29 Temmuz 2016 Cuma 08:27
"İnsanın vatansever olduğu ve bu yüzden kendini feda edeceği düşüncesi aptal kitleler içindir." Takushima Norimutsu (kamikaze pilotu,WWII)
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Mostar
27 Temmuz 2016 Çarşamba 08:26
Bosna Hersek'e Sırpların yaptığı hava hücumlarında sivillerin, özellikle kadın ve çocukların yaşadıkları çok bilinmiyor. İnşallah, daha ayrıntılı anlatılır.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •pandemi
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •American Airlines
  •Emirates