iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Tuğba İncel [email protected]  
HAMİLELİKTE HAVAYOLUYLA SEYAHAT
26 Aralık 2015 Cumartesi

GEBELİK SÜRECİNDE UÇAKLA SEYAHATTE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN KURALLARI

Bu yazımda sizlerden gelen sorular nedeniyle hamilelik sırasında uçak yolculuğu yapmayla ilgili bilgiler vereceğim. Tıbbi kısımlarda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı arkadaşım Op. Dr. Aşkın Evren Güler’ in[1] görüşlerine yer verdim.

Uçak ile seyahat hamile kadına ve doğmamış bebeğe zarar verir mi?

Uçak ile seyahatte hava basıncı değişikliklerinin, nem oranı farklılıklarının gebelik materyaline ve anneye zararı olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Seyahat düşük, erken doğum ve suların gelmesi gibi gebelik sorunları yaratmamaktadır. Hamilelikte gerçekleştirilecek uçak yolculuğu; kanama, düşük tehdidi, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, erken doğum öyküsü gibi yüksek risk faktörlerinin olmadığı durumlarda son derece güvenlidir.

Gebelikte uçakla seyahatte en uygun zaman nedir?

Sağlıklı tekil gebeliği olan anne adayı için 37. hafta öncesi, ikiz ve üzeri çoğul gebeliği olan anne adayı için 32. hafta öncesi güvenli addedilmektedir. Risk faktörünün olduğu durumlarda (erken doğum tehdidi vs) takip olunan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı görüşü önemlidir.

Gebelikte uçakla seyahat ne gibi problemler doğurabilir?

  1. Bacaklarda şişlik ve ödem oluşabilir,
  2. Burunda konjesyon (şişlik), kulak problemleri (dolgunluk gibi) olabilir,
  3. Yolculuk ve harekete bağlı yol tutması olabilir,
  4. Uzun süren seyahatlerde bacak ve leğen kemiği damarlarında pıhtılaşma ile seyredebilen, hayatı tehdit edici duruma sebebiyet veren derin ven trombozu (DVT) oluşabilir. Tarif edilen problemler arasında en çok sorun olabilecek konu DVT'dir. Bu tablo kısa yolculuklarda (4 saatin altında) ciddi problem oluşturmaz. 4 saati aşan seyahatlerde;
  1. Hafif kıyafetler ve rahat ayakkabı giymek,
  2. Geçişe müsait koltuk seçerek uçak içinde en geç 2 saatte bir dolaşmak,
  3. Oturduğumuz sürece en aza 30 dakikada bir defa olacak şekilde düzenli bacak egzersizleri yapmak,
  4. Uçuş esnasında kafein ve alkol içermeyen sıvı almak,
  5. Hekiminizin önereceği şekilde varis çorabı giymek DVT ihtimalini azaltır.

Hamilelik sürecinde havaalanına girerken, geçilen güvenlik kapı ve detektörleri bebeğe zarar verir mi?

Havaalanlarının girişindeki detektörler metal detektörüdür ve X ışını ile çalışmazlar. Bu nedenle bu kapılardan hamileler güvenle geçebilir.

Havayolu şirketinin gebeleri uçağa almama hakkı var mıdır?

Bilet acentaları rezervasyon sırasında hamile olup olunmadığı ya da beklenen doğum tarihinin ne zaman olduğunu sormazlar ancak hamile bayanlar uçağa binmek üzere kapıya yöneldiklerinde eğer beklenen doğum tarihine 1 hafta ya da daha az kalmış ise havayolu şirketleri onları uçağa almama hakkına sahiptirler.

Doktor raporu alınması gereken durumlar nelerdir?

Uçağa biniş sırasında sorun yaşamamak, uçağa alınmama riskiyle karşılaşmamak yani uçuşu kaçırmamak için hamile kadınlar doktorlarından uçak yolculuğu yapmada bir sakınca olmadığına dair rapor alıp bunu tüm uçuşları sırasında yanlarında taşımaları uygun bir davranış olacaktır. Bu raporda muayene olunduğu ve 72 saat içinde doğumun başlayabileceğine ilişkin bir bulguya rastlanmadığının belirtilmesi özellikle hamileliğin son dönemlerindeyse yolcu için yararlı olabilir.

Gebe yolcular için havayolu şirketlerinin kuralları nelerdir?

Havayolu şirketlerinin hamile olan yolcuları için uyguladıkları uçuş prosedürleri ise farklılıklar gösteriyor. Bazı havayolu şirketleri gebeliğin 36. haftasına kadar hiçbir belgeye gerek olmadan hamilelerin uçmasına izin verirken, bazıları ise 27. haftadan sonra sadece Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından sağlanan medikal rapor olan MEDIF belgesi ile uçuşa olanak sağlıyor. Kurallar seyahat edilecek havayolu şirketlerinin internet sayfalarından öğrenilebilir. Türkiye’deki havayolu şirketlerinin hamileler için farklı uygulamaları bulunuyor. Şirketlerin internet sitelerinde de yer alan kuralları şu şekilde;

1. Türk Hava Yolları A.O, Atlas Global ve Onur Air‘ in gebe yolculara yönelik kuralları;

28. haftalarını (yedi ay) doldurmamış olan hamile yolculardan seyahat için herhangi bir rapor istenmez. Tek bebeğe hamile olan yolcular, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler. 36 hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez. İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcular ise 28. haftanın başından 31. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler. 32 hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez. Doktor raporunun tarihi 7 günden eski olamaz. Raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalıdır. Raporun dili İngilizce veya Türkçe olmalıdır.

2. Sun Express’in gebe yolculara yönelik kuralları;

35. haftanın bitimine kadar yani doğuma 4 hafta kalana dek anne adayları jinekolog raporu olmadan Sun Express uçuşlarında seyahat edebilirler. Bunun dışında kalan sürede anne adaylarının SunExpress ile uçması mümkün değildir.

3. Pegasus Havayolları’nın gebe yolculara yönelik kuralları;

Hamileliğin 28. haftasının sonuna kadar doktor raporuna ihtiyaç yoktur.Tekli hamilelikte 28. haftanın bitiminden itibaren, 36. haftanın sonuna kadar yazılı doktor raporuyla uçabilir. 36. haftanın bitiminden sonra doktor raporuyla olsa dahi yolcu uçuşa kabul edilemez. Doktor raporu uçuş tarihinden maksimum 7 gün önce alınmış olmalıdır. Çoklu komplikasyonsuz hamilelikte 28. haftanın bitiminden itibaren, 32. haftanın sonuna kadar yazılı doktor raporuyla uçabilir. 32.haftanın bitiminden sonra doktor raporuyla olsa dahi yolcu uçuşa kabul edilemez. Doktor raporu uçuş tarihinden maksimum 7 gün önce alınmış olmalıdır. Komplikasyonlu hamilelikte; yolcu mutlaka yazılı doktor raporu sunacaktır. Uçuş tarihinden maksimum 7 gün önce alınmış olmalıdır. Daha geriye dönük alınmış olan raporlar geçerli kabul edilmeyecektir. Rapor açık şekilde, yolcunun uçakla seyahatinde engel olmadığını belirtmeli, onaylayan tıp doktorunun kaşe ve imzasını içermelidir.

Hepinize iyi uçuşlar dilerim…


[1] http://www.koruhastanesi.com/Doktor-287-69-OpDrAskinEvrenGULER

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Havva gün
4 Ekim 2018 Perşembe 15:50
İyi gunler ben 29 haftalik hamileyim uçağa binmek için rapor almam gerekiyormu
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Zehra
3 Ekim 2018 Çarşamba 08:44
23 haftalik hamileyim ucak yolculugunda herhangi bi sorun yasarmiyim cvp bekliyom lutfen
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Revasiye
3 Mayıs 2018 Perşembe 20:53
Merhaba doktorun dogum doktoru olma zorunluluğu varımidir sağlık ocaklarından alınan rapor gecerli olur mu ben danimarkadan 26. Haftalık iken türkiye ye gideceğim ama dönüşüm 30. Hafta olacak bu yüzden türkiye'den rapor almam gerekiyor sevgi ve saygilarimla
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Feride
16 Şubat 2017 Perşembe 23:36
Merhaba ablam 27. Hafta uçak yolculuğu yapti ve maalesef dönüşünün 1 hafta sonrasinda erken doğum yasadi suyu azaldi, kesin konusmamakta fayda var, normal bir insanin bile ucusta fizyolojisi degisir, anne adaylarina tavsiyem mumkunse uçak yolculuğu tercih etmemeleridir
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Osman Gazi Baykal
27 Aralık 2015 Pazar 11:45
Her ne kadar doktorlar uçmanın gebeliğe bir zararı yok diyorlarsa da özellikle Amerikan kaynaklarında "gebeliği öğrendiğiniz andan, çocuk bir yaşına gelinceye kadar" uçağa binilmemesi şiddetle önerilmektedir. Uçuş yüksekliğinin ve rotanın anne tarafından bilinmemesi baş neden gösteriliyor. 30.000 ve kuzeyli enlemlerdeki ozon tabakası incelmesi kozmik ve diğer tip radyasyona maruz kalmanın bilinmediği ve bu yüzden bebeğin risk altında olduğu belirtilmektedir
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Anne
26 Aralık 2015 Cumartesi 14:50
Uluslararası bir standart var sanıyorduk, oysa farklı uygulamalar varmış, yabancı havayollarından da birkaç örnek isterdik.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •test
  •pandemi
  •uçak
  •Antalya