Güneş enerjisi üretimini artıran, her geçen gün daha fazla yurttaşını bu enerjiyle buluşturan ülkelerin gelişimini gıptayla izliyoruz. Toplamda tükettiği enerjinin dörtte üçünü ithal eden ülkemizin de nükleer santrallerle, HES’lerle değil, yenilenebilir enerjiyle anılmasını arzu ediyoruz.
Bu köşenin takipçileri hatırlayacaktır, daha önce de yenilenebilir enerji kaynaklarına, özellikle güneş enerjisine yönelmek konusunda bir yazı kaleme almıştım.* Gerçi şu anda güneş enerjisi üretim kapasitesinde Yunanistan’ın, Ukrayna’nın bile açık ara gerisinde kalan Türkiye’nin kat edeceği çok mesafe var ancak yine de gelen haberler olumlu hava estiriyor.
Dünya geneline bakacak olursak; Bloomberg Yeni Enerji Finansmanı (Bloomberg New Energy Finance - BNEF) raporundaki verilere göre 2014 yılında dünyada yenilenebilir enerji alanındaki yatırımın yüzde 50’si güneş enerjisine yapıldı. Böylelikle güneş enerjisi yatırımları, dünyada ilk defa yenilenebilir enerji çeşitleri arasında en büyük paya sahip oldu.
BNEF raporundaki rakamlara göre 2014 yılında dünyada yenilenebilir enerji projelerine yapılan yatırım bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artış göstererek 310 milyar Amerikan doları oldu. 2013 yılında ise bu rakam 268 milyar Amerikan doları olarak gerçekleşmişti. Güneş enerjisi yatırımları 2014 yılında dünyada yüzde 25 oranında artarak 149.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2014 YILI YATIRIM LİDERİ ÇİN
2014 yılında en fazla yenilenebilir enerji yatırımı yapan ülkeler ve yatırım miktarları şöyle:
- 89.5 milyar dolar ile Çin
- 51 milyar dolar ile ABD
- 41 milyar dolar ile Japonya.
İlk 3’ün ardından gelen ülkeler ise Kanada, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika oldu.
Güneş Türkiye’de Yükselecek mi?
Merkezi Çin’de bulunan ve dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden biri olan Yingli Solar Türkiye Müdürü Uğur Kılıç, geçtiğimiz günlerde 2014 ve 2015 yılına yönelik güneş enerjisi sektörü ile ilgili beklentileri değerlendirdi. Türkiye’de TEİAŞ tarafından 2 farklı lisans ihalesi tarihlerinin açıklanmasını olumlu bulan Kılıç, güneş enerjisi sektörünün uzun zamandır bu açıklamayı beklediğini ve 2015 yılına heyecan ve umut dolu olarak girildiğini söyledi.
Uğur Kılıç, “TEDAŞ verilerine göre, 2014 yılında Türkiye’de 50 MW’lık devreye alınan lisanssız güneş enerjisi sistemi var. 2015 yılında bu rakamın ikiye katlanarak yüzde 100’lük bir büyüme olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca 2015 yılında gelecek yeni lisans ihale haberleri ile sektörün büyümesi hızlanacak” dedi.
Türkiye’nin bu alandaki ilerlemesi çok yavaş ancak ülkemiz yine de global güneş enerjisi pazarında ‘gelişmekte olan bir pazar’ olarak görülüyor. Yasal altyapının oluşturulup bürokratik engellerin azaltılmasıyla güneş enerjisi ivme kazanacak ve belki de 2015’den sonra güneş Türkiye’de daha yükselecek.
Aydınlık günler dileğiyle…
* http://www.airkule.com/yazar/baslik/910x