iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
ENGELLİ PİLOTLAR
23 Şubat 2016 Salı

Bedensel özürleri olan (handicapped, disabled) insanların da uçma arzuları olabilir; bu arzu engellenmek yerine, kişiye özel teknik dizaynlarla mümkün hale getirilmektedir. Çoğu bedensel özürler protezli veya protezsiz olarak amatör pilot lisansı için engel olmaktan çıkarılmıştır. EASA gerekliliklerine göre fiziksel olarak uçağın kontrolünü bir biçimde sağlayabilen kişiler pilot olabilir. Eğitim sürecinde, kişinin sakatlık durumuna göre limitlerini iyi bilmesi ve uçuşta buna göre davranması üzerinde durulur. Bu süreçlerden başarıyla geçen engelliler hava yarışlarına ve akrobasi uçuşlarına bile katılabilirler. Engelli pilotlar için genel bilgiler ve kriterler şunlardır:

  1. Engelli bir kişinin pilotaj eğitimine başlaması için öncelikle sürücü ehliyeti sahibi olması, dolayısıyla karayolu trafiğinde araç kullanabilmenin asgari limitlerini karşılaması beklenir.
  2. Yolcu ve kargo taşımacılığı yapan profesyonel pilotların önemli fiziksel özürlülükleri varsa uçuş yapmaları kesinlikle mümkün değildir.
  3. ABD’de FAA ve Avrupa’da EASA uçuş hekimleri, fiziksel ve zihinsel durumu muayene edilmeyi gerektiren engelli kişilerin uçuş yapmaya elverişli olup olmadığı konusunda değerlendirme yapabilir ve karar verme yetkisine sahiptir.
  4. JAR-FCL 3 Bölüm 10, sakat pilotların ortopedik durumlarıyla ilgili ayrıntıları açıklar. Sakatlığın telâfisi için protez kullanan kişilerde protezin uçuş kumandasına uygunluğu açısından mühendis denetimi gerekebilir.
  5. Bacakları ampüte olanlar için tüm kontrolleri elle yapılabilen; el ve kolları olmayanlar için ayakla kontrol edilebilen özel yapım (modifiye) uçaklarla uçuş izni verilmektedir.
  6. Ciddi bir tıbbi rahatsızlığı olup yan etkileri olan ilaç tedavisi altında olan kişiler uçamaz.
  7. Psikotik, mental retarde, demanslı, alkol ve madde bağımlısı kişilere tıbbi sertifikasyon verilmez.
  8. Görme engelliler uçuş izni kapsamında düşünülemez.
  9. İşitme engelliler, tüm işitsel radyo verilerini digital ve görsel mesajlara çeviren yardımcılar kullanılmak koşuluyla uçabilir.
  10. Solo uçuşlar için tıbbi sertifikasyon koşulu vardır. Kalp hastalığı, diyabet ve epilepsi hastaları tıbbi muayenelerde solo uçuş izni alamazlar. Bunların gerekli tıbbi destekleri (ilaç, oksijen, glükoz, vs.) yanlarında bulundurmaları ve bir emniyet pilotu (pilot lisansı olan sağlıklı bir ebeveyn, eş veya arkadaş) ile birlikte uçmaları gerekir. Bu olgulardaki endişe, uçuşta tıbbi inkapasitasyona girmeleridir.
  11. Mevcut engellilik durumu uçuşa mani teşkil etmeyen kişiler de, ameliyat geçirmek ya da başka bir hastalık durumu nedeniyle geçici olarak uçuştan men edilebilir.
  12. Engelli kişilerin ülkelerarası uçuşlarında bazı zorluklar olabilir; çünkü bazı ülkelerin hava sahalarını bu tür pilotlara açmalarına karşılık, bazı ülkelerin yerel kuralları engelli pilotlar için farklılık gösterebilmektedir.

ABD’de paraplejik (bacakları felçli) pilotlar 1972 yılında ‘International Wheelchair Aviators (IWA)’ grubu kurmuşlardır. Aralarında kuadriplejik (iki kol ve iki bacağı felçli), ampüte (kol ve bacakları kesilmiş), polio (çocuk felci) sekeli, spina bifida (omurga açıklığı) ve MS hastalığı olan kişiler bulunmaktadır. Benzeri bir kuruluş da ‘British Disabled Flying Association’dur. Pozitif ayrımcılığı hak eden engelli pilotlara bazı yerlerde negatif ayrımcılık yapıldığının örnekleri vardır. Yasal bir engel olmamasına karşın bazı havaalanı otoriteleri (Fransa’da Bergerac Havaalanı), engelli pilotlara hava sahalarını, pistlerini ve parklarını bile açmamaktadırlar…

Engelli pilotlara ülkemizden başarılı bir örnek olarak Şafak Pavey gösterilebilir. 19 yaşındayken (1996 yılında) Zürih’te geçirdiği bir tren kazasından sonra sol kol ve bacağını kaybederek protez kullanan CHP milletvekili, bröveli bir planör pilotudur.

ABD’den bir örnek ise Jessica Cox’dur. 1983 Arizona doğumlu, elleri ve kolları olmamasına rağmen 10 yaşında taekwondo’ya başlamış, 4 yıl sonra siyah kuşağa erişmiş. 13 yaşında el ve kol protezleri kullanmaktan vazgeçmiş. Otomobil ehliyeti almış. Sonra havacılığa meraklanmış, pilot sertifikası da almış; ayaklarının yardımıyla uçağa her tür kumanda verebiliyor. Jessica, “Küçük bir likör bardağı kadar azim, bira bardağı dolusu yetenekten iyidir” diyor…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Metin
14 Aralık 2016 Çarşamba 17:28
Yüzde 45 engelliyim askeri helikopter pilotu olmak istedim hep öyle bir şansım var mı.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Eser Muratoğlu
17 Ağustos 2016 Çarşamba 11:16
1. madede"..sürücü ehliyeti sahibi olması.." 8. maddede "Görme engelliler uçuş izni kapsamında düşünülemez" denilmiş. Monoküler (tek gözü görmeyen) kişiler ehliyet alabiliyor. Uçuş eğitimi de alabilir mi?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
THY TEKNIK HAMIDO
18 Mart 2016 Cuma 16:02
BİR EMELLI OLARAK COK ISTERDIM PİLOT OLMAYI AMA BENDE %45 ENGELLIYIM MALESEF
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
yolcu
25 Şubat 2016 Perşembe 13:52
Amatör pilot lisansı olanlarda aynı hava sahasını kullanıyor!
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •United Airlines
  •Delta Airlines
  •kabin memuru
  •Baykar