iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  İbrahim Köktener [email protected]  
DHMİ VE “GENEL HAVACILIK”
13 Şubat 2017 Pazartesi

Merhum meslektaşımız, havacılık aşığı Pilot Murat Öztürk’ü tanımış olan herkes, onun Türkiye’de havacılığın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla verdiği mücadeleyi de iyi bilir. Murat Ağabey her fırsatta hatırlatırdı: “Türkiye’de havacılığın gelişmesini istiyorsak, genel havacılık önceliğimiz olmalıdır.  Mümkün olduğu kadar yazın bu meseleyi…”

Biz de her fırsatta onu arar, danışırdık ve her defasında uzun uzun anlatırdı. Haber Müdürümüz Süleyman Şen vefatından kısa süre önce Murat Ağabeyle bir röportaj yapmıştı. Şöyle diyordu o röportajda Murat Öztürk:

"HAVA PARKI OLMASI LAZIM"

“Kapıdan girip, uçağı elleyip de “kardeşim şunu bana anlat” diyecek bir ortam bulamazsa bu insanlar, bunu bilmezse, bunu satın alamaz ki! Hava parkı olması lazım. Hava parkı ne demek? Kapıyı açıp kapıdan girer içeriye, orada ne oluyormuş diye öğrenir. Ondan sonra kararını verir. Hezarfen Havaalanı’nın böyle bir şansı var. Avrupa’da çok kısa mesafede meydanlar var. Bu da avantajlardan bir tanesi. Mesela İstanbul’dan Ankara’ya gitmek istiyorsun diyelim. Buradan Ankara’ya giderken ne var? Sabiha Gökçen, İzmit Cengiz Topel Meydanı var. Topel’den Ankara arası 100 küsür mil. O dağları aşıp Ankara’ya gideceksin. Diyelim ki motorda bir şey oldu, hava bozdu bir şey oldu, tırsıyorsun amatör gözüyle baktığın zaman. Ama burası bir Avrupa olsaydı, Bolu’ya kadar 2 tane, Bolu’dan sonra 3 tane inecek yer bulabilirdin. Hezarfen tarzı küçük havaalanları. Bu, uçucunun heyecanını azaltıyor. Türkiye’de bunun da olmaması bu işte etkili. Zaten uçak sayısı az. Devlet bunu açmayacak, devlet hava parkının açılmasına kolaylık gösterecek. Bugün uçmak isteyen binlerce insan var. Bu insanlar kaçak uçuyor. Ultra light’lar, yamaç paraşütleri… Bunlar zapt edilemeyecek yarın. Tehlike geliyor, motorlu yamaç paraşütünden bahsediyorum. Motorlu herhangi bir araç görüyorsun, sırtına takmış motoru uçuyor. İnsanlar hava parkları olduğunu ve orada uçuş eğitimleri verildiğini öğrenirse sivil havacılığın da, devletin de yükü azalır.”

Bu röportaj 4 yıl önce yapılmıştı. Rahmetli Murat Ağabeyin bu tespitleri, bugün de aynen geçerli…

DHMİ VE “GENEL HAVACILIK” YAKLAŞIMI

Yazıya neden bu meseleyle başladığımı da anlatayım: Orhan Birdal’ın görev yaptığı dönemden itibaren her yılın ilk çeyreğinde düzenlenen değerlendirme toplantısında havacılık muhabirleri DHMİ Genel Müdürüyle bir araya geliyor. Bu toplantılarda geride kalan yılın muhasebesi yapılıyor, gelecek yıldan beklentiler, projeler çoğu zaman en ince detayına kadar konuşuluyor. İşte rahmetli Murat Öztürk de bu toplantılara katılır ve özellikle genel havacılık konusuna dikkat çeker, bilgilerini paylaşır, eleştirilerini dile getirirdi. Onun vefatından sonraki dönemde DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım’ın genel havacılık konusuna öncelikli önem verdiğine tanık olduk. Yıldırım, 2015 yılında ilk kez yapılan ve geniş katılımın olduğu Genel Havacılık Forumu’nda, (Murat Öztürk’ün sık sık dile getirdiği) bir küçük pist ve prefabrik bir binadan oluşacak genel ve amatör havacılığın kullanımına açık meydanların yapılacağını duyurdu. O dönemde Sivil Havacılık Genel Müdürü olan Bilal Ekşi de bu alanda yapılan çalışmalara destek veriyordu. Ancak 2016 yılında yaşanan kanlı terör eylemleri ve darbe girişimi gibi olaylar bu çalışmaların da aksamasında etken oldu.

Geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen yıllık toplantıda, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak’a genel havacılık alanında geçmişte başlatılan çalışmaların bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğini sordum. Genel Müdür Ocak, kendisinin de bu konunun takipçisi olacağını vurgularken, İstanbul’un yeni havalimanının 2018’de devreye girmesiyle birlikte Atatürk Havalimanında genel havacılık alanında önemli adımlar atılabileceğini ifade etti. Burada çok ciddi altyapı ve üstyapı olanakları bulunduğuna dikkat çeken Ocak, “Bu olanaklar iyi değerlendirilirse genel havacılığın gelişimi de aynı oranda yüzümüzü güldürür. Atatürk Havalimanında ayrıca uçuş eğitimleri, müstakil kargolar, bakım onarım hangarları gibi havacılığın diğer noktalarında da ciddi imkanlar sağlayacağız” diye konuştu.

Genel Müdür Funda Ocak’ın, genel havacılığın geliştirilmesi için atılacak adımların sıkı takipçisi olacağını umuyorum.

Aydınlık günler dileğiyle.


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
hakan güven
19 Şubat 2017 Pazar 20:07
söz sahibi olabilecek kadar tecrübesi ve ehliyeti olan bir havacı değilim ama 1988'den beri içinde olduğum havacılığa her baktığımda tanışmanın bir türlü mümkün olmadığı rahmetli Murat Öztürk gibi bakıp aynı cümleleri senelerce amatör bir heyecanla her yerde yazıp zaman zamanda bunu ilgili makamlara göndermiştim. 1988'den beri gerçekten sadece bir arpa boyu kadar yol gitmişiz baktığımda. Koskoca Türkiye'de açılıp kapanan küçük birkaç meydanıda göz önüne alırsanız topu topu6-7 tane genel havacılık kullanımına yönelik meydan var. Hala İstanbul'da dahi kullanıma açılabilecek meydanlar varken (Tuzla,Yalova, Fatih ormanı yangın pisti vb) hava trafiğini bahane etmenin mantığını anlamak çok güç. ABD'de, Avrupa'da birçok büyük uluslararası hava limanının yanıbaşında küçük meydanlar doluyken, bahane pek inandırıcı gelmiyor. Hadi bunları da geçtim, amfibik genel havacılık için piste de gerek yok! Göller, göletler, deniz kıyıları bunun için son derece uygun ama dönüp dolaşıp şı açılmaz mevzuatlara, bürokratik engellere takılıyoruz. İş Üniversite havacılık birliklerinde! bir araya gelip, hedef ve projelerini koymak, klüplerle, derneklerle ortak hareket ederek bir yol açmak zorundasınız.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Yorumcu
13 Şubat 2017 Pazartesi 18:01
Bizde böyle. Hatta, sorumlular işe balıklama dalarlar, sonuç iyi olursa başarı onların, sonu kötü biterse takdir-i ilahi olur biter.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
AV
13 Şubat 2017 Pazartesi 10:36
Kurum kuruluşun en tepedeki yöneticileri temennide bulunmaz gereğini yapar. Türkiye'de bu durum tersine işliyor.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •thy
  •kabin memuru
  •salgın
  •uçak