Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım’ın göreve başlamasının ardından yazdığım yazıda gerek donanımı, gerekse havacılık deneyimi açısından kurumda farklı bir sinerji oluşturabileceğini vurgulamıştım. (DHMİ’de Sıradışı Bürokrat) Genel Müdür Yıldırım, havacılık muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda, öncelikli olarak üzerinde duracağı konuların başında genel havacılığın bulunduğunu söylemişti. Çok haklıydı; ileri ülkelerde, sektörde yaratılan gelirin önemli bir bölümünün sağlandığı genel havacılık, Türkiye’de çok geri kalmış durumda… Yıldırım, “1. Genel Havacılık Forumu”nun düzenlenmesini sağlayarak önemli ve olumlu bir “ilk adım” attı. Foruma katılımın yüksek olması, bu alandaki beklentilerin de yoğunluğunu gösteriyordu. Forumda genel, sportif ve amatör havacılık şirketlerinin temsilcileri hava sahalarının kullanımları, mevzuat, yüksek vergi oranları gibi konularda karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. Konuşmaların sonunda SHGM ve DHMİ Genel Müdürleri, ortaya konulan sorunların içinde ilk etapta çözümü öncelikli olanları en kısa sürede içinde çözme sözü verdi. Bu arada yaklaşık 3 yıllık bir çalışma sonucu hazırlanan amatör havacılık yönetmeliğinin de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a sunulduğu, imzalanır imzalanmaz yayımlanacağı duyuruldu.
DHMİ’nin attığı ilk adımın gerisinin geleceğini ve Türkiye’de genel havacılık alanında gelişme sağlanacağını umuyoruz.
Rusya krizi nereye varır?
“Ne olacak bu krizin sonu” diye düşünüyoruz.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Türkiye’ye gidilmemesi, tur operatörlerinin rezervasyonları durdurması yönündeki açıklamalarıyla birlikte, başta Antalya olmak üzere Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren uçak seferleri iptal oldu. Ardından Rusya’da 30 bin charter seferi iptal eden kararname imzalandı. Bunun anlamı, Türkiye’de tatil yapan, alışveriş ya da çeşitli iş bağlantıları için gelen 4,5 milyon insanın artık başka ülkelere yönlendirilmesi demek… Rusya’dan gelen haberlere göre tur operatörleri, müşterilerine başta Birleşik Arap Emirlikleri, Goa, Tayland, Rusya iç pazar, Vietnam ve Dominik gibi rotaları öneriyor. Yaşanan bu gelişmeleri yorumlamak için henüz erken ama olumsuzluklar sürerse sadece turizm alanında Türkiye’nin kaybının 5 milyar dolara yakın olacağı sanılıyor.
Rusya’ya ihracat yapan insanlarımız var. Rusya’da iş yapan müteahhitlerimiz var. Bu şirketlerde çalışan işçi sayısının 35 bini bulduğu belirtiliyor. İşadamları düşünüyor, işçiler düşünüyor, aileleri düşünüyor:
Ne olacak bu krizin sonu?
Aydınlık günler dileğiyle…