iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
ÇANAKKALE SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU?
3 Haziran 2014 Salı

1. Dünya savaşının içinde Çanakkale, “Ya başka türlü olsaydı?” sorusunun en çok gündeme geldiği bölümdür. Şöyle ki, İtilâf Devletleri I. Dünya savaşını iki yıl erken bitirebilirler, Çarlık Rusya’sında ihtilâl önlenebilir, Versay Antlaşması olmayabilir, sonuçta 20’nci yüzyılın seyri tümden değişebilirdi... Öte yandan İngiltere için başlangıçta kolayca ve küçük kayıplarla büyük kazançlarla kazanılabilecek bir deniz harekâtı iken çok büyük kayıplarla, felaketi oldu. Avustralya ve Yeni Zelandalılar için bir olgunluk sınavından geçerek bağımsızlık, devletleşme aşamasıydı. Türklere gelince 17’nci yüzyıldan bu yana ilk kez büyük bir Avrupa gücünü yendikleri savaş ve “Osmanlılık” yerine yeni bir ulusal kimliğin doğuşundaki ilk basamaktı. Atatürk’ün tüm toplumca tanınması sonucu Kurtuluş Savaşındaki Mücadele Önderliğini kolaylaştıracaktı... Bu kritik savaşın çok minik bölümü havada, emekleme çağındaki havacılıkla gerçekleşmişti. Biz de bu bölümü sizlere özetleyerek aktarmak istedik. Keyifli okumalar...

ÇANAKKALE SAVAŞINDA KRONOLOJİK UÇUŞ OLAYLARI:

25 Ağustos 1914: Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı emrine verilen ve Çanakkale’nin Nara burnu yakınlarına konuşlanan, tek Nieuport 6H deniz uçağında Pilot Üsteğmen Fazıl, Pilot Yüzbaşı Savmi ve Pilot Teğmen Cemal Beyler görevlendirilmişti.

17 Ağustos 1914: Yeşilköy’deki (Ayastefanos) deniz iskelesinden Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığına gitmek üzere havalanan Nieuport tipi deniz uçağı, motor arızası nedeniyle geri döndü. Daha sonra uçak tamir edilerek, ütğm. Fazıl Bey tarafından Çanakkale’de Nara’ya, uçarak getirildi. İngilizlerin Short tipi uçağı Çanakkale Boğazı açıklarında bir Osmanlı gemisi ve insan yüklü büyükçe kayığa saldırmıştı; sonuçları bilinmiyor.

5 Eylül 1914: Pilot Üsteğmen Fazıl Bey, tek kişilik deniz uçağı ile Bozcaada ve Limni’ye keşif uçuşu yaparak Çanakkale’de faaliyete geçti. 1 saat 10 dakikalık uçuşta, boğaz önlerindeki İngiliz ve Fransız donanmasına ait savaş gemilerinin varlığını ilk kez havadan keşfetti: İki İngiliz torpidobotunun İmroz yakınlarında Osmanlı yük gemisini durdurarak arama yaptığını, HMS Veymouth savaş gemisinin adanın açığında seyir halinde gördüğünü rapor etti. Tek kişilik uçakla keşif uçuşu zorlukla yapılması üzerine aynı uçağın İstanbul’da, Mahmut Şevket Paşa isimli iki kişilik versiyonunun getirtilmesine ve karar verildi.

10 Eylül 1914: Pilot Üsteğmen Fazıl ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Beyler Çanakkale Boğazı girişi, Bozcaada ve Limni adaları arasında keşif uçuşu yaptılar. Boğazın 25 mil açığında İngiliz HMS Veymout ve HMS Defence savaş gemileriyle beraber, iki torpidobot gördüklerini görev sonu rapor ettiler. Dönüşte uçak arızalandığı için (Bazı kaynaklarda benzinin bittiği belirtilmektedir. O..G.B.) denize mecburi iniş yaptılar. Daha sonra bir gemi tarafından yedeklenen uçak, Çanakkale’ye çekildi.

2 Ekim 1914: Pilot Üsteğmen Fazıl Bey ve Rasıt Hüseyin Sedat Bey boğaz girişi, Limni adası ve Bozcaada civarında keşif uçuşu yapmış, uçuşta zaman zaman 150 metre irtifanın altına inmişti. Boğazın 7 mil açığında 4 İngiliz torpidobotu ve iki İngiliz denizaltısının gezdiğini, ayrıca Bozcaada yakınlarında bir kruvazörün demirli, 4 kömür gemisinin de yüklerini adanın güneybatısına boşalttıklarını tespit ettiler. Bunlara ilaveten bir Fransız kruvazörü, Bouvet zırhlısı ile asker taşımada kullanılan Fransız Mauretania yolcu gemilerini adanın açığında gördüğünü rapor ettiler.

5 Ekim 1914: Pilot Üsteğmen Fazıl Bey boğaz girişinde keşif uçuşu yaptı.

10 Ekim 1914: Pilot Üsteğmen Fazıl Bey boğaz girişi ve adalar üzerinde keşif uçuşu yaptı.

14 Ekim 1914: Pilot Üsteğmen Fazıl Bey İmroz, Saroz körfezi arasında keşif uçuşu yaparken düşman donanmasındaki gelişmeleri kontrol etti. Dönüşte boğazın hemen dışında, İngiliz torpidobotları ve bir denizaltı gördü. İlk kez müttefik donanmasından üzerine ateş açılmış, ancak herhangi bir hasar olmamıştı. Denizaltı ise hemen dalışa geçerek gözden kaybolmuştu.

19 Ekim 1914: Pilot Yüzbaşı Savmi Bey, iki kişilik Mahmut Şevket Paşa uçağıyla İstanbul’dan Çanakkale’ye gönderildi. Rotada arızalanan uçak, Şarköy açıklarında denize mecburi iniş yaptı. 24 saat sonra bir istimbotla yedeklenerek kıyıya çekilen uçak, ardından tamir için denizden çekilerek İstanbul’a gönderildi. Yine Çanakkale Bozcaada arasında keşif yapan bir Osmanlı uçağı, İtilaf devletlerin filosuna ait çeşitli savaş gemileri görmüştü. Ancak uçak motoru arızalanınca geriye dönerek inmiş, arızalı uçak bakım için hangara çekilmişti.

27 Ekim 1914: Üsteğmen Fazıl Bey keşif uçuşunda Limni adası civarında toplanan İngiliz ve Fransız donanmalarıyla ilgili bilgileri dönüşünde rapor olarak komutanlığa sunmuştu.

3 Kasım 1914: Müttefik donanmasınca Çanakkale Boğazı’nın ilk bomardımanı 28 savaş gemisiyle yapılmış ve saldırı 17 dakika sürmüştü. 240 mermi atılmış, ancak önemli bir zaiyat olmazken, Osmanlı tabyalarından da 10 kadar top mermisi karşılık olarak atılmıştı...

5 Kasım 1914: İngiltere ve Fransa, Osmanlı İmparatorluğu’na resmen savaş ilan etti... Çanakkale meydanındaki tek faal Nieuport tipi deniz uçağı görev dönüşü suda devrilerek kırım geçirdi ve kullanılmaz hale geldi. Uçağın pilotu Fazıl Bey olaydan yaralanmadan kurtuldu. Tek kişilik Nieuport uçağı uçağı da yedek parçasızlıktan uçamaz hale gelince Çanakkale Müstahkem Mevki komutanlığının emrinde faal uçak kalmamıştı. Bir süre boş kalan deniz uçak üssüne daha sonra Alman Deniz uçak birliğine ait bir müfreze yerleşecekti.

28 Aralık 1914: İstanbul’da yayımlanan Tasvir-i Efkâr gazetesinde yer alan resmi açıklama: “Karargâh-ı Umûmî’den (genel karargâh) yayımlanan bildiriye göre, 4 Kasım 1914’ten o güne kadar Çanakkale hiçbir şekilde bombardımana tutulmamıştır. Bir haftadan beri Çanakkale’nin aralıklı olarak İngiliz, Fransız gemileri tarafından bombalandığı haberi asılsızdır.”

2 Ocak 1915: İstanbul’dan Çanakkale’ye Ramazan vapuruyla, demonte şekilde iki uçak gönderildi. Uçaklardan bir tanesinin adı Ertuğrul olup, kurulumu tamamlandıktan sonra hemen Bozcaada üzerinde keşif uçuşuna çıktı. (Bazı kaynaklarda uçakların vapurla Çanakkale’ye gelişi 12 Ocak olarak belirtilmektedir. O.G.B.)

11 Ocak 1915: Londra’daki savaş konseyi toplantısında Lord Kitchener, İngiliz Genelkurmay Başkanı General Wolfe Murray ve aynı toplantıda Çanakkale Görev Kuvvetleri Harekât Başkanlığına atanan General Braithwaite, bu operasyon için çok iyi hava gücüne ihtiyaçları olduğunu belirttiler. Bu eksikliği giderme görevi de Kraliyet Donanmasına verildi.

12 Ocak 1915: Pilot Üsteğmen Cemal (Durusoy) ve makinist Vahram Bey, Ertuğrul isimli Blériot uçağını sökerek, yarı de-monte halde Ramazan gemisiyle İstanbul’dan Çanakkale’ye getirdiler. Gemide aynı model bir uçak daha vardı. Uçakların montajını tamamlama çalışması Çanakkale’de Vahram usta tarafından yapılmıştı.

13 Ocak 1915: İngiltere Savaş Konseyi, donanmanın kendi başına Çanakkale Boğazına saldırı kararını alarak, en üst düzeyde siyasi onayı verdi.

15 Ocak 1915: Alman komutan Liman Von Sanders, Çanakkale’de topçu bataryalarının atışa ve pilotların da havalanmaya hazır şekilde uçakların başında bulunmalarını emreden tayakkuz durumuna geçirtti. Ayrıca Almanya’dan gelen Goeben zırhlısı Nara burnunda demir atınca onun korunması için İzmir’deki hava bölüğünden uçakların gelmesi için emir verdi; ancak uçaklar hiçbir zaman Çanakkale’ye gelemedi.

19 Ocak 1915: Bozcaada’dan kalkan bir müttefik uçağı Merkep adası yakınlarına düştü, kazanın nedeni bilinmiyor... Ege’de devriye gezen Ark Royal uçak gemisine ait iki deniz uçağı Kabatepe, Arıburnu ve Ertuğrul Bataryaları üzerinde keşif uçuşu yaptılar. Bataryaların gerisindeki Türk piyade birliklerine bombalar atmalarına rağmen herhangi bir hasar verilmemişti. İki Fransız Nieuport uçağı da keşif-bombardıman görevi için Kumkale civarında uçarak bombardıman yapmışlardı. Saldırının sonuçları bilinmiyor... Pilot Teğmen Cemal Durusoy, Adalar ve boğaz girişinde keşif uçuşu yapmıştı.

20 Ocak 1915: Pilot Teğmen Cemal Durusoy, Ertuğrul isimli Blériot tipi uçakla keşif uçuşu yaptı. Bu görevde boğaz girişi ve Bozcaada’ya kadar olan bölgeyi keşfe çıkmıştı. Görev sonu raporunda önemli bir gelişme olmadığını rapor etmişti. Saroz körfezi üzerinde sabahleyin iki düşman uçağı boğaz üzerinde keşif uçuşu yaptı. Öğleden sonra bir İngiliz uçağı Seddülbahir ve Kumkale üzerine birer bomba attı, ancak herhangi bir etkisi olmadı.

28 Ocak 1915: Bir İngiliz uçağı Beşike civarında keşif uçuşu yaptı.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Tarihçi
18 Mart 2020 Çarşamba 12:33
Savaşın yıl dönümünde yazınızın değeri çok daha anlamlı oluyor.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Meraklı M.
8 Haziran 2014 Pazar 09:22
Çok ilginç bir açıyla Çanakkale savaşı ve ülkemizin havacılık tarihine yaklaşımınızı merakla okuyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Koray Alparslan
5 Haziran 2014 Perşembe 00:21
Emeginiza saglik, fazla bilinmeyen, az bilinen Muhtesem Canakkale'nin Havacilik yonu ile taslar yerine daha iyi oturuyor bende. Takip edecegim, Tesekkurler Koray Alparslan, Em.Hv.K.K. mensubu (1967)
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Servet BASOL
4 Haziran 2014 Çarşamba 10:56
Ellerinize sağlık. Merakla devamını bekliyorum. Sevgiler
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
YENİ BOYASIYLA 'HÜRJET'
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
THY'YE ÖDÜL GELDİ
FIRST CLASS'TA HAMBURGER
İGA'YA HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
HAVAYOLLARINDA DİJİTALLEŞME
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •thy
  •Delta Airlines
  •uçak
  •Çin