BİR DAMLA YAKIT KULLANMADAN 35 BİN KİLOMETRE UÇMAK MÜMKÜN MÜ?
15 Şubat 2015 Pazar
Bizde bir grup bilim insanı cüppeyi ceketi atıp siyasete soyunurken, dünyanın bir başka köşesindeki bilim insanları ise fosil yakıt kullanmadan bir uçağa 35 bin kilometrelik dünya turu yaptırmak için çalışıyor.
Peki, bir damla fosil yakıt kullanmadan 35 bin kilometre uçmak gerçekten mümkün mü?
Bu sorunun yanıtını çok yakında almış olacağız. İnsanlık için çok önemli bir proje olan “güneş enerjisiyle uçan” Solar Impulse 2, Mart ayı başında dünya turu için Abu Dabi’den havalanacak. 15 yıllık çalışma ve 150 milyon dolarlık bir yatırımla ortaya çıkan Solar Impulse 2’nin gerçekleştireceği dünya turunun ana sponsoru, Abu Dabi’li ve başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir ve temiz enerji şirketi Masdar… Ayrıca turun başlayacağı Birleşik Arap Emirlikleri başkenti Abu Dabi’nin de, yenilenebilir enerjiye çok ciddi yatırımların yapıldığı ve dünyada “bilimin tarlası” olarak tanımlanan bir kent olduğunu hatırlatalım.
Solar Impulse 2’nin iki pilotu var: Bertrand Piccard (Solar İmpulse 2 projesinin Başkanı) ve Andre Borschberg (Profesyonel Pilot ve Mühendis)
Dünyanın etrafını balonla dolaşan ilk insan olan Bertrand Piccard bu kez de temiz ve yenilenebilir enerjinin dünyayı değiştirebileceğini gösterebilmek adına Solar Impulse 2 ile dünya turu yapacak. Piccard ve Borschberg, gece-gündüz uçarak ve 12 noktaya konarak 35 bin kilometrelik Dünya Turu’nu tamamlayacak. Abu Dabi, Muscat, Oman, Ahmedabad-Varanisi, Hindistan, Mandalay, Myanmar, Chonging ve Nanjing’den (Çin) sonra Pasifik’i geçip Havai’ye ulaşılacak. Sonrasında ABD’de Phonix ve New York’un ardından Atlantik Okyanusu geçilecek. Ardından Güney Avrupa ya da Kuzey Afrika’dan sonra tur başladığı yerde Abu Dabi’de tamamlanacak. Hesaba göre Mart ayında başlanacak turun, Temmuz sonu ya da Ağustos başında tamamlanması bekleniyor.
Solar Impulse 2’nin özelliklerine gelince… Üzerinde 18 bin 248 adet güneş hücresi bulunuyor ve güneş panelleri saç teli kalınlığında. Tekne üreticisi bir firmaya yaptırılan gövdesi, kompozit malzemeden ve 50 kilogram ağırlığında… Gövde, bu özelliğiyle de havacılıkta bir “ilk”… Toplam ağırlığı 1600 kilogram olan uçağın kanat açıklığı ise 70 metre. Solar Impulse 2, şimdilik iki pilotun uçabileceği bir uçak…
Peki, güneş enerjisiyle çalışan uçaklar gelecekte teknolojide ne gibi yenilikler getirecek? Öncelikle çok yüksekte uçan pilotsuz uçaklara uygulanacak. Bu uçaklar aynı zamanda düşük maliyetler sunarak uyduların yerini alıp telekomünikasyon alanında da bir devrim yapacak.
Bir detayı daha paylaşmalıyım: Bu büyük projenin sponsorları arasında havacılık sektöründen bir kuruluş bulunmuyor. Bunun da nedenini Bertrand Piccard şu sözleriyle gayet güzel açıklıyor: “Mum satanlar ampulü icat etmeye çalışmazlar…”
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP
adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin
yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma
ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından
kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
kedi 1 Mart 2015 Pazar 11:37
“Gelin, iklim için harekete geçelim. Sürdürülebilir ve tüm canlılar için adil bir gelecek talebiyle, herkesle ve hep birlikte yeni bir hareket yaratalım” diyerek "İklim İçin, Ben De Varım!" başlıklı bir kampanya başlatıldı. bianet"in haberine göre "Tatavla Sahne’de gerçekleşen basın toplantısında, Aralık 2015'te Paris'te toplanacak olan BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında çıkacak anlaşmanın önümüzdeki dönem dünyanın kaderini belirleyeceği vurgulandı." ibrahim bey, şahane yazınızla örtüşmesi bakımından duyurmak istedim. küresel iklim değişikliği ve sonuçlarını ve de yapılabilecekleri havacılık bağlamında ele alan ve farkındalık yaratan yazılarınız için sizi sevgiyle selamlıyorum.