Türkiye genelinde büyük acılarla, kayıplarla dolu “kara bir yıl” olarak geride kalacak 2015... Tamamlamak üzere olduğumuz yıla, bir de sivil havacılık sektörü açısından bakarsak, dünyada önemli havacılık facialarının meydana geldiği, büyük kayıpların yaşandığı bir döneme tanıklık ettiğimizi görürüz. Ülkemizde ise yolcu kayıplarıyla sonuçlanan önemli uçak kazaları olmasa da, sektörde yaşanan işçi ölümleri, yaralanmalarıyla neticelenen olaylar maalesef mevcut...
İşçi ölümleri, yaralanmaları
Ne yazık ki Avrupa’da iş kazaları ve ölümlerinde ilk sırada olan ülkemizin, sivil havacılık sektöründeki durumu da pek iç açıcı değil. Sektörde 2015 yılında yaşanan iş kazalarının bir bölümüne baktığımızda şu tablo ile karşılaşıyoruz:
Mayıs ayında THY uçak teknisyeni Tuna Beken, bakımını yaptığı uçağın flapları arasında sıkışarak yaşamını yitirdi. TGS görevlisi Nihat Çelik, bagaj konteyneri ile traktör arasında sıkıştı. Çelebi bagaj görevlileri Ahmet Albuğa ve Harun Yılmaz, bagaj traktörünün devrilmesi nedeniyle yaralandılar.
Haziran ayında Tanzanya’nın Darüsselam şehrinde sivrisinek ısırması sonucu sıtma hastalığına yakalanan Türk Hava Yolları Kabin Amiri Selda Durmaz'ın ölümü havacılık camiasını yasa boğdu.
Temmuz ayında Türk Hava Yolları'nda kabin amiri olarak görev Fatma Hülya Dobur, kaldırımda yürüdüğü sırada kontrolünü kaybeden bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Kasım ayında Atatürk Havalimanı'nda uçağı temizleyen TGS işçisi D.D. çöp torbalarını atarken bir anda ayağı kaydı ve uçaktan düşerek yaralandı. Atatürk Havalimanı'nda dış hatlar terminaline eklenecek olan binanın inşaatında görevli Orhan Bür isimli işçi, beton dökme çalışmaları sırasında 6 metre yükseklikten beton zemine düşerek ağır yaralandı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda geri giden ikram aracının çarpıp altına aldığı TGS Harekat Memuru Ali İhsan Şirince yaşamını yitirdi. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş'de çalışan Ramazan Z. isimli teknisyen, THY Teknik hangarlarının çatısından düşerek ağır yaralandı.
Bunlar medyaya yansıyan, sadece kamuoyunun duyabildikleri… Ve ne yazık ki ülkemizde bir-iki gün konuşulup, “kader” denilip geçilerek, unutulan olaylar… Ne ölçüde soruşturuluyorlar? Sorumluları ne ölçüde yargılanıyor? Yaşanan acılardan ne ölçüde ders çıkarılıyor? Sonuçlar hepimizce malum!
İşçi ölümlerinin yanı sıra acilen aydınlatılmasını beklediğimiz bir başka olay da 2015 yılının son günlerinde meydana geldi. Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılan havan saldırısında terörün kurbanı bir işçi, Zehra Yamaç oldu... 30 yaşındaki temizlik görevlisi Zehra Yamaç kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, diğer temizlik görevlisi Canan Çelik Burgucu (33) yaralandı. Saldırıyı bir terör örgütü üstlendi ama hâlâ emniyet yetkililerinden kamuoyuna aydınlatıcı bir açıklama yapılmadı.
Kuşlar, drone’lar ve lazer
Sektörü ilgilendiren haberlerin önemli bölümünü de uçakların kuş sürülerine çarpmalarından kaynaklanan olaylar oluşturuyor. 2015 yılında “kuşlara çarpma” sonucu oluşan hasar ya da tehlikeler, medyada yoğun biçimde haber oldu. Bu konuda farklı yöntemler uygulayarak alınan önlemler var, ancak görüldüğü kadarıyla çözüm henüz bulunamadı.
Uçuş emniyeti açısından var olan riskler arasında pilotlara “lazer tutulması” ve havalimanı yakınlarında uçakların iniş ve kalkış güzergâhlarında “drone uçurulması”nı saymak mümkün. Her iki olay da bir yıl içinde sayısız defa haber yapıldı.
Drone tehlikesine karşı Atatürk Havalimanı çevresine “Drone Uçurmak Yasaktır” uyarı levhaları asıldı. Ancak görünen o ki, bu tabelalar da fayda sağlamadı. Çünkü özellikle Atatürk Havalimanı’na iniş ve kalkışlarda pilotlar sık sık kuleye “drone” uyarısında bulunuyor.
2015 notlarımızın geri kalan bölümünü de haftaya bırakırken, yeni yılın hepimize iyilikler ve huzur getirmesini dilerim.