Saat 11.30 civarında enerji merkezinden duman çıkması üzerine güvenlik görevlisi durumu itfaiyeye bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri duman çıkan panele su sıkarak olası bir yangını önledi.
CAN KAYBI OLMAMASI ÖNEMLİ
Öte yandan TAV’a ait Enerji Üretim Merkezi’nde çıkan yangının 5 milyon Avro civarında bir hasara neden olduğu tahmin ediliyor. Dün yangın yerinde incelemelerde bulunan TAV CEO’su Sani Şener, gazetecilere yangının neden olduğu hasar hakkında bilgi verdi. Santralde bulunan motorların yanarak kullanılamaz hale geldiğini söyleyen Şener, uzmanların incelemelerine devam ettiğini ve yangının çıkış nedeninin yapılacak incelemeden sonra belirleneceğini belirtti. Şener, ”Bir yangın olduğuna göre bir hata var. Bu hatanın ne olduğunu bulacağız. İşletmesel mi, dizayn mı, mühendislik mi buna bakacağız. Ondan sonra hataya göre eğitimini vereceğiz. Buradaki konu şu; bir kere can kaybı olmadı. Bu bizim için çok önemli. İkincisi kısa sürede söndürüldü. Motordan, aşırı ısınmadan çıktığı söylenebilir. Kabloda herhalde bir sıkıntı oldu. İzolasyonlardan çıkmış gibi gözüküyor. Motorlarımız yanmış ve kullanılamayacak durumda, ama hemen yapacağız” dedi.
ÇOK KÖTÜ ŞEYLER OLABİLİRDİ
Yangın sırasında havalimanında herhangi bir enerji sıkıntısı yaşanmadığını söyleyen Şener, “İtfaiyeye ve ekiplerimize teşekkür ediyoruz. Hemen doğalgaz vanaları kesildi, tüm şalterler indirildi. Burası bir enerji merkezi, çok daha kötü şeyler olabilirdi. O olmadı, sadece motorlar yandı. Gelen mala gelsin, en kısa zamanda onları düzeltiriz” diye konuştu.
Atatürk Havalimanı’nı işleten TAV, havalimanının enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamak üzere 2009 yılında 11 milyon Avro’ya Enerji Üretim Merkezi kurdu. Yapım ve test aşamasında küçük çaplı iki yangının yaşandığı merkezde, pazar günüi gece saat 21.45 sıralarında korkutan yangın çıktı. Yangının çıktığı merkezde İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri dün gün boyu incelemelerini sürdürdü.
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)'dan Şubat 2008'de "Otoprodüktör Lisansı" alan TAV İstanbul, Atatürk Havalimanı'nın ihtiyacı olan enerjinin küçük bir bölümünü geçtiğimiz yıl Şubat ayı sonundan itibaren Enerji Üretim Merkezi’ndeki trijenerasyon sistemi kurarak üretiyor. Kendi elektrik ve iklimlendirme enerji ihtiyacının belirli kısmını karşılayan TAV, bu sayede yüzde 25'lik enerji tasarrufu sağlıyor. Tesis, Atatürk Havalimanın tüm elektrik ihtiyacı ile ısıtmanın yüzde 40, soğutmanın da yüzde 35'ini karşılıyor. Bu yolla, maliyeti düşük ve daha verimli enerji ayrıcalığı sağlanıyor.