İstanbul Teknik Üniversitesi araştırmacısı Güliz Tokadlı bugün İstanbul’da gerçekleştirilen törende, Boeing ve Flightglobal’dan lisans kategorisinde 2013 Boeing Mühendislik Bölümü Öğrencisi Ödülünü aldı.
Bu ödül Tokadlı’nın, yeni nesil kokpit göstergelerinde kullanılması hedeflenen kavramsal bir Fonksiyonel Uçuş Göstergesi (FFD) geliştirilmesine ilişkin yaptığı kapsamlı ve önemli çalışmaların sonucunda kendisine verildi. FFD, gökyüzündeki optimum uçuş yolunu kutular tüneli halinde gösteren temel bir uçuş gerecidir. Önerilen bu uçuş yolu; hava durumu ve arazi bilgileri ile engeller ve havada çarpışmayı önleyici sistem verilerinin birleşiminden elde edilir. Tokadlı’nın “Yeni Nesil Kokpitlerde İnsan Faktörleri ve İnsan-Makine Arayüzü Tasarımı” konulu mezuniyet projesi, ileride FFD’ye yapay görüş eklenmesinden doğabilecek insan faktörleri sorunlarının çözümüne ilişkin yapılacak çalışmalar için de öneriler içeriyor.
Bu mezuniyet projesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Prof. Gökhan İnalhan ve Prof. İbrahim Özkol ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Aydan Cavcar tarafından yürütülen TÜBİTAK 11M167 projesinin bir parçası olarak, Emre Koyuncu gözetiminde tamamlandı.
Haziran 2013’de Uzay Mühendisliği bölümünden lisans diplomasını alan Tokadlı, lisans eğitimi süresince iki İnsansız Hava Aracı Tasarla-Yap-Uçur takımında, uzay tipi bir sistem fırlatmasında ve nano-uydu için yeni bir görev kavramı geliştirilmesinde aktif görev aldı. Nano uydu projesinde kumanda ve veri işleme alt sistemi tasarımı tamamen Tokadlı’nın sorumluluğundaydı. İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki Uçak ve Uzay Mühendisliği Öğrencileri Birliği’nin Yönetim Kurulunda görevler alan Tokadlı, eğitimine Uçak ve Uzay Mühendisliği alanında Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde yapacağı yüksek lisansla devam etmeyi planlıyor.
"Güliz, Yılın Mühendislik Öğrencisi Ödülü aracılığıyla vurgulamak ve onurlandırmak istediğimiz niteliklerin somut bir örneğidir” diyen Boeing Türkiye Başkanı Bernard J. Dunn sözlerine şöyle devam etti "Bu, dikkate değer bir çalışma ve Güliz, bu alanda tamamen fark yaratacak ve tüm dünyadaki insanların yaşamlarının iyileşmesine katkı sağlayacak gelecekteki mühendis profilini temsil ediyor. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi’ni böyle bir eğitim sistemine ve gelecek vadeden öğrencilere sahip olduğu için tebrik ederim.”
“Boeing ve Flightglobal’dan bu ödülü almaktan büyük onur duydum” diyen Güliz Tokadlı ise, “İTÜ Kontrol ve Aviyonik Laboratuvarı’na, harika bir araştırma ortamı sağladıkları için teşekkür ederim” dedi.
Boeing ve Flightglobal, dünya çapında düzenlenen Yılın Mühendislik Öğrencisi yarışması için 2005 yılından bu yana işbirliği içinde. Yarışmaya, tam zamanlı ya da yarı zamanlı olarak lisans veya yüksek lisans düzeyinde geçerliliği olan bir eğitime devam eden mühendislik öğrencileri katılabilir. Bu ödülü almaya hak kazananların çalışmalarının yeni veya geliştirilmiş kabiliyetler (sistem, süreç ve araçlar), yeni performans düzeyleri ve iyileştirilmiş ömür maliyetini içeren alanlarda uçak ve uzay mühendisliğinin geleceğini etkilemesi muhtemel çalışmalar olması beklenmektedir. Bu ödül, Boeing’in öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında kariyer yapmaya teşvik eden çalışmalara yaptığı katkılardan biri.
Dünyanın önde gelen uzay ve havacılık şirketi Boeing, ticari jet ve askeri uçaklar bir arada düşünüldüğünde dünyanın en büyük üreticisi. Şirket, Türk Hava Yolları’nın ilk DC-3/C-47 uçaklarını almasından bu yana 70 yıla yakın süredir Türkiye ile uzun süreli ve karşılıklı fayda sağlayan bir ilişki sürdürüyor. 1968’den bu yana Türkiye’deki havayollarına 230’un üzerinde yeni uçak teslim eden Boeing, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de savunma ürünleri tedarik etmektedir. Boeing aynı zamanda Türk uzay ve havacılık endüstrisinin önemli ve güvenilir bir ortağı ve Türk toplumunun sorumlu bir üyesidir. Şirketin Türkiye’deki merkezi Ankara’dadır.