Honeywell Savunma ve Uzay İş Birimi Başkanı Smith, “Türk Özgün Helikopter Projesi’nde motor üretimi yapmak için TUSAŞ ile anlaşma imzaladık. Anlaşma, Türkiye’de parça imalatı, yerel montaj, test ve depo seviyesi bakım kabiliyetlerini kapsayacak şekilde genişletilecek” dedi.
Honeywell Savunma ve Uzay İş Birimi Başkanı Carey Smith, Türk Özgün Helikopter Projesi kapsamında motor üretimi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile Honeywell International Inc. ve Rolls-Royce ortaklığı olan Light Helicopter Turbine Engine Company (LHTEC) arasında anlaşma imzalandığını söyledi.
PROJE 5 YILDIR GELİŞTİRİLİYOR
Anlaşmanın, özgün helikoptere motorun uyarlanması ve uçuş otoriteleri sertifikasyonlarının alınmasını içeren 5 yıllık bir geliştirme programını içerdiğini aktaran Smith, projenin global pazarın yanı sıra yerel olarak Türk askeri ve sivil pazarına helikopterler sağlayacak üretim programıyla sonuçlanmasının beklendiğini belirtti. Özgün helikopterin motorunun Türkiye'de üretim ve bakımının gerçekleştirilmesinin planlandığını dile getiren Smith, “Böylece yerel montaj, parça imalatı, kontrol, test ve depo seviyesi bakım faaliyetlerinin gerçekleştirilecek olması yerel fırsatlar açısından Türk havacılık pazarını da geliştirecek” diye konuştu.
AYNI MOTOR ATAK'TA DA VAR
LHTEC tarafından geliştirilen motorun Türkiye'ye ilk kez ATAK T129 helikopteri ile girdiğine işaret eden Smith, son kullanıcıların memnun kalması üzerine tasarımı yüzde 100 yerli olacak Türk Özgün Helikopter Projesi'nde de aynı motorun kullanılacağını kaydetti. Türk Özgün Helikopter Projesi'nin iki yıl önce Savunma Sanayi Müsteşarlığı uhdesinde başlatıldığını hatırlatan Smith, helikopterin geliştirme aşamasını içeren anlaşmanın TUSAŞ ile imzalandığını söyledi. Smith, söz konusu anlaşma çerçevesinde 2018'de helikopterin uçmasının beklendiğini, 2020'de de Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansından sivil uçuşa elverişli sertifikasının alınacağını ifade etti.
TUSAŞ'LA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Program kapsamında TUSAŞ Motor Sanayi AŞ ile işbirliklerinin artacağını bildiren Smith, “Programın ikinci aşaması için görüşme aşamasında olduğumuz farklı modeller üzerinde çalışıyoruz. Bu konuları 2016 içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz” dedi.
KAPASİTESİ 12 KİŞİ
Motor üretimi için TEI'nin ya da Türk endüstrisinin üreteceği parçaların kullanımı konusunda işbirliklerinin olduğunu anlatan Smith, TEI'nin burada kendileri ile Türk sanayicisi arasında köprü görevi yapacağına işaret etti. Carey Smith, helikopterin 10 yolcu 2 pilot olmak üzere 12 kişilik olmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Yeni Şafak