Yenilikçi net sıfır teknoloji çözümlerini COP26'da sergileyen Rolls-Royce, mtu yakıt hücresini ve tamamen elektrikli "Spirit of Innovation" uçağını katılımcılarla buluşturuyor.
Bu iki yeni nesil teknolojinin sergilendiği BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26); dünya liderlerini, devlet başkanlarını ve kraliyet ailesini bir araya getirirken iklim değişikliği ile ülkelerin nasıl mücadele etmeyi planladıklarına da odaklanıyor.
Rolls-Royce, geleceğin karbon içermeyen enerji sağlayıcısı olarak konumlanan yeni mtu yakıt hücresi sistemini ilk kez BM İklim Değişikliği Konferansı COP26'da gözler önüne seriyor. Sergilenen megawatt aralığında enerji teminine yönelik mtu çözümünün 2025'ten itibaren seri üretimine geçilmesi planlanıyor.
Geliştirdiği bu teknolojiye ek olarak gemiler için yakıt hücresi sistemleri de geliştiren Rolls-Royce, “Net Zero at Power Systems” iklim koruma programı kapsamında sürdürülebilir yakıtların kullanımı için önemli rol oynayacak motor serisi hazırlıklarına devam ediyor. Bu program kapsamında şirket, hidrojen ve metanol motorlarının yanı sıra merkezi olmayan Power-to-X tesislerine yönelik konseptler de geliştiriliyor. Geliştirilen bu konseptler ise yeşil enerjiyi depolanabilir yakıta dönüştüren Power-to-X sürecini içeriyor.
Yakıt hücresi sistemine ek olarak Rolls-Royce, Glasgow'da tamamen elektrikli “Spirit of Innovation” uçağının bir modelini de sergiliyor. Daha öncesinde şirket, “Spirit of Innovation” uçağını Eylül 2021'de ilk kez gökyüzüyle buluşturarak, havacılık sektörü için büyük bir başarıya imza atmıştı. Bu başarının ardından dünyanın en hızlı tamamen elektrikli uçağı ünvanı elde etmek isteyen “Spirit of Innovation”, “Accelerating the Electrification of Flight” (ACCEL), projesi kapsamında Birleşik Krallık hükûmeti tarafından finanse ediliyor. Bu doğrultuda geliştirilen sıfır emisyonlu uçağın 480+ KMH (300+ MPH) hedef hızıyla rekorlar kitabına girmesi bekleniyor. Öte yandan Rolls-Royce, bu programa özel geliştirdiği ileri seviye batarya ve tahrik teknolojisi ile elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) yapabilen uçaklar ve kısa mesafe (commuter) uçakları için heyecan uyandıran uygulamaları da bünyesinde barındırıyor.
Rolls-Royce'un en geç 2050 yılına kadar net sıfır karbona ulaşma hedefindeki kilit noktalardan biri olan yakıt hücresi çözümlerinin, sürdürülebilir yakıtların, şirketin bu alanda sahip olduğu çözümlerden sadece birkaçı olduğuna değinen Rolls-Royce Power Systems CEO'su Andreas Schell, konu hakkında şunları söylüyor: “Günümüz teknolojilerinin iklim değişikliğiyle mücadele edebileceğine inanıyoruz. Bu inancımızı ve sahip olduğumuz yeni teknolojilerimizi COP26 Dünya İklim Zirvesi'nde tanıtmaktan gurur duyuyoruz. Rolls-Royce olarak yaptığımız çalışmalarla havacılık, denizcilik ve enerji üretimi de dâhil olmak üzere küresel ekonominin önemli unsurlarının 2050 yılına kadar net sıfır karbona ulaşmasını sağlamada öncü bir rol oynuyoruz. Bu rolümüzü daha da ileriye taşımak üzere teknolojik yeteneklerimize odaklanıyoruz” dedi.
Yapılacak gösterim ve tanıtım faaliyetleri sırasında Rolls-Royce uzmanları, COP26'daki çeşitli etkinliklere aktif olarak katılımda bulunuyor.
Power Systems birimi, Teknoloji Stratejisi Direktörü Dr. Daniel Chatterjee, 6 Kasım 2021 saat 16.00’da AB Çadır’ı Sergi alanında "Küresel Yeşil İş Modeli: Döngüsel İş Modeli Tasarımından Yeşil Teknoloji Çözümlerine - Green Business Globally: From Circular Business Design to Green Technology Solutions" konulu panele katıldı.
Rolls-Royce PLC Sürdürülebilirlik Direktörü Rachael Everard, Merkezi Teknoloji Direktörü Dave Smith ve ACCEL Program Lideri Matheu Parr ile 10 Kasım 2021 saat 19.00’da İklim Eylem Merkezi'nde net sıfır karbonlu havacılık hakkında konuşma gerçekleştirmiştir.