Kanal İstanbul projesinin gecikmesi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta temeli atılan 3. havalimanında hesapları değiştirdi. İhale yapılırken, Kanal İstanbul'dan çıkan hafriyatın büyük bölümünün havalimanı zeminine dökülmesi öngörüldü. Kanal İstanbul'dan hafriyat gelmeyeceği için havalimanı daha düşük kotta inşa edilecek ve maliyette yaşanacak düşüşün 25 yıl için belirlenen KDV hariç 22.1 milyar Euro'luk havalimanı kirasına artış yönünde yansıtılması gerekecek.
3. havalimanının yapılacağı bölgede deniz seviyesinden 37 metre aşağıda ve 160 metre yukarıda olmak üzere kot farkı bulunuyor.
Yıllarca madencilik yapılan bölgede deniz seviyesinin de altına inilen yerler doldurulduktan sonra, PAT (Pist, Apron, Taksi) sahaları için ortalama 105 metre kotuna kadar dolgu yapımı planlandı. Bu amaçla yapılacak hafriyat 2.5 milyar metreküp olarak hesaplandı.
GECİKME HESABI DEĞİŞTİRDİ
Kanal İstanbul'un gecikmesi üzerine 3. havalimanının dolgusunda kanaldan çıkacak hafriyatın kullanılması da gündemden çıktı. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, 105 metre kotunun Kanal İstanbul'dan gelecek hafriyata göre belirlendiğini, Kanal yetişmediği için havalimanının daha düşük kotta inşa edileceğini, bunun da maliyetleri aşağı çekeceğini belirtti.
‘İnşaat bitince fark hesaplanıp kiraya eklenir’
3. havalimanı ihalesinde öngörülen 2.5 milyar metreküplük dolgu Türkiye'deki tüm barajlarda kullanılan dolgudan daha fazla rakamı ifade ediyor. Kaynaklar, hafriyat yükümlülüğünün azalacak olması nedeniyle maliyetin de ihalede öngörülenden daha düşük olacağını, inşaatın bitimiyle aradaki farkın hesaplanarak kira bedeline yansıtılacağını ifade etti.
Öte yandan 3. havalimanı projesi 4 etapta gerçekleştirilecek, ilk etapta ana terminal binası, 2 pist ve kargo pisti inşa edilecek. Birinci etap çalışmaları kapsamında hafriyat miktarının bir milyar 266 milyon 700 bin metreküp olması planlanıyor.
Ahmet KIVANÇ-Habertürk