Emirates Şirketler Grubu’nun gelirleri 2021-22 mali yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre %81 oranında artarak 13,7 milyar AED’den (3,7 milyar ABD Doları) 24,7 milyar AED (6,7 milyar ABD Doları) seviyesine ulaştı. Gelirlerdeki bu güçlü yükselmede, ülkelerin COVID-19 aşılama programlarında yol kat etmelerinin ardından dünya genelinde seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesine bağlı olarak havayolu taşımacılığına olan talepteki artış etkili oldu.
Grup 2021-22 mali yılının ilk altı ayında, bir önceki yılın aynı dönemindeki 14,1 milyar AED (3,8 milyar ABD Doları) zarara kıyasla önemli bir iyileşme ile 5,7 milyar AED (1,6 milyar ABD Doları) net zarar açıkladı.
Grubun geçen yılın aynı döneminde -43 milyar AED (12 milyar ABD Doları) olan FAVÖK marjının bu yıl etkileyici bir toparlanmayla 5,6 milyar AED (1,5 milyar ABD Doları) olarak gerçekleşmesi, havayolunun faaliyet kârlılığı açısından oldukça güçlü bir noktada olduğunu gösteriyor.
Grubun nakit durumunun 31 Mart 2021'de 19,8 milyar AED (5,4 milyar ABD Doları) iken 30 Eylül 2021'de 18,8 milyar AED (5,1 milyar ABD Doları) seviyesinde kalması ise sağlıklı nakit akışının devam ettiğini gösteriyor.
Emirates Havayolu ve Grup Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum şunları ifade etti: “2021-22 mali yılına başlarken tüm dünyada daha önce benzeri görülmemiş bir ölçekte COVID-19 aşılama programları uygulanmaya başladı. Ülkeler seyahat kısıtlamalarını gevşetmeye devam ettikçe Grup genelinde operasyonlarda ve talepte artış yaşadık. Bu artış yaz sezonunda daha da hızlandı ve kış sezonunda ve sonrasında ise artmaya devam edecek.
“Güçlü performanslar sergilemeye devam eden kargo taşımacılığı ve yer hizmetlerimiz, yolcu hizmetlerini hızlı bir şekilde yeniden başlatmamızı sağladı. Faaliyetlerimizin pandemi öncesi seviyelere gelmesi için oldukça fazla yol kat etmemiz gerekse de 2021-22 yılının ilk yarısında elde ettiğimiz sağlıklı gelirler ve sağlam nakit dengesi toparlanma yolunda iyi bir ilerleme kaydettiğimizi gösteriyor.
Şeyh Ahmed sözlerine şöyle devam etti: "Devamlı destekleri için yolcularımızın yanı sıra, uluslararası havayolu taşımacılığının güvenli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gösterdikleri çabalardan ötürü havacılık ve seyahat sektöründeki tüm paydaşlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyoruz.
Tarihimizde bugüne dek karşılaştığımız en zorlu dönemi aşma ve toparlanma kabiliyetimiz, Emirates ve dnata'nın güçlü markalarından, yüksek kalitedeki ürün ve hizmetlerinden, dijital ve inovasyon yeteneklerinden ve sıra dışı çalışanlarından ileri geliyor. İşimizi geleceğe taşımak için daha yalın süreçler ve geçen aylarda uygulamaya geçirdiğimiz yeni teknolojik olanaklarımızla birlikte grubumuzun temel faaliyet alanlarına yatırım yapmaya devam edeceğiz."
Emirates Şirketler Grubu, sahip olduğu güçlü nakit rezervi, şirket sahibi ve geniş finans toplulukları aracılığıyla finansmana olan erişimi sayesinde COVID-19'un havacılık ve seyahat sektörlerinde yol açtığı benzeri görülmemiş sıkıntılarda iş ihtiyaçlarını desteklemeyi başardı. 2021-22 yılının ilk yarısında şirket sahibi, öz sermaye yatırımı yoluyla aktardığı 2,5 milyar AED (681 milyon ABD Doları) ile havayolunun toparlanmasını desteklemeye devam etti.
Emirates Şirketler Grubu’nun çalışan sayısı 31 Mart'a kıyasla %2'lik küçük bir düşüşle 30 Eylül 2021 itibariyle 73.571 kişi oldu. Gelecek aylarda gerçekleşmesi beklenen kapasite ve iş faaliyetleri artışına paralel olarak Emirates ve dnata, iş gücü gereksinimlerini karşılamak amacıyla daha önce izne çıkardığı veya işten çıkardığı eski çalışanlarına öncelik vererek hedefe yönelik personel alımı çalışmalarına başladı.
Emirates Havayolu
Emirates 2021-22 mali yılının ilk altı ayında, genel verimliliği arttırma, karbon emisyonu ayak izini en düşük seviyeye indirme ve yüksek kalitede yolcu deneyimleri sağlamaya yönelik uzun soluklu stratejisi kapsamında iki yeni A380 uçağını teslim aldı ve filosunda bulunan 2 eski uçağını ise emekliye ayırdı.
Uçuş ağını ve Dubai merkezi üzerinden bağlantılı uçuşları eski haline getirmeye odaklanan Emirates, seyahat kısıtlamalarının kaldırıldığı rotalarda hızlı bir şekilde hareket ederek ya hizmet vermeye yeniden başladı ya da sefer sayısını arttırdı. Temmuz ayında yeni uçuş noktası olan Miami seferlerine başlayan Emirates, yolcularına daha çok bağlantı seçeneği sunmak üzere 2021-22 yılının ilk yarısında Airlink, Aeromar, Azul, Cemair ve South African Airways ile olan kod paylaşımlı uçuş ve interline ortaklıklarını yeniden faaliyete geçirdi.
30 Eylül itibariyle havayolu, tüm Boeing 777 filosu ve 37 A380 uçağı ile 139 havalimanında yolcu ve kargo hizmetleri vermekteydi.
Emirates ayrıca seyahat deneyimini geliştirme, yolcu güvenini arttırma güvenli etkili operasyonlar sağlamaya odaklı girişimlere imza atmaya devam etti. Emirates, Dubai Havalimanı'nda yeni biyometrik ve diğer dijital kimlik doğrulama teknolojilerine yatırımlarına devam ederken, Haziran ayında ise IATA Travel Pass uygulamasını tüm dünyada hayata geçiren ilk havayolu oldu.
Premium yolcuları ve sık uçuş yapan üyeleri için havayolunun imzası haline gelen Lounge ve Şoförlü Araç hizmetlerini Dubai dışındaki daha fazla sayıda önemli havalimanında yeniden yolcularına sunan Emirates, kişiye özel ödüllere ve ayrıcalıklara kolayca erişme imkânı veren çevrimiçi yolcu sadakat programı platformu "Skywards+"ı da 27 milyonu aşkın üyesinin hizmetine sundu.
Yılın ilk altı ayındaki toplam kapasite, daha fazla ülkenin seyahat ve uçuş kısıtlamalarını gevşetmeye devam etmesi ve buna bağlı olarak uçuş programlarının artmasıyla %66 oranında artarak 16,3 milyar Arz Edilen Ton Kilometreye (ATK) ulaştı. Arz Edilen Koltuk Kilometre (ASKM) ile ölçülen kapasite %250 artışla üç katına çıkarken, Ücretli Yolcu Kilometre (RPKM) ile ölçülen taşınan yolcu trafiği %335 oranında arttı. Ortalama Yolcu Doluluk Faktörü ise geçen yılın pandemi dönemindeki %38,6 değerine kıyasla iyileşme göstererek %47,9 olarak gerçekleşti.
1 Nisan ve 30 Eylül 2021 tarihleri arasında 6,1 milyon yolcu taşıyan Emirates, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %319 daha fazla yolcu taşıdı. Kargo taşımacılığı hacmi %39 oranında artarak 1,1 milyon tona yükselerek, pandemi öncesindeki (2019) hacminin %90’ına ulaşmış oldu. Bu tablo, Emirates Skycargo'nun olağanüstü çevikliğini ve aşıların, ilaçların, gıdalar ve çabuk bozulabilen ürünler gibi temel tüketim maddelerinin, şampiyon yarış atlarının ve yüksek performanslı arabaların taşınması gibi yolcularının ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetini ortaya koyuyor.
2021-22 yılının ilk yarısında Emirates Skycargo, Dubai Havalimanı'ndaki AB En İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP) ile uyumlu altyapısına 94 yeni soğuk oda paleti ekleyerek tıbbi ürün soğuk zincir taşıma altyapısını güçlendirdi. Temmuz 2021'e kadar Dubai merkezi aracılığıyla 150 milyon doz aşı taşıyan Emirates Skycargo, COVID-19 aşılarının tüm dünyaya dağıtımını desteklemeye devam ediyor.
Emirates, 2021-22 yılının ilk yarısında geçen yılki 12,6 milyar AED (3,4 milyar ABD Doları) zarara kıyasla 5,8 milyar AED (1,6 milyar ABD Doları) zarar kaydetti. Emirates’in gelirleri, diğer faaliyet gelirleri de dahil olmak üzere, geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 11,7 milyar AED (3,2 milyar ABD Doları) gelire kıyasla %86 artışla 21,7 milyar AED (5,9 milyar ABD Doları) seviyesine ulaştı. Gelirlerdeki bu güçlü artış, dünya üzerinde uçuş ve seyahat kısıtlamalarının gevşetildiği yerlerde yolcu talebindeki hızlı artışı yansıtıyor.
Emirates'in işletme maliyetleri %66'lık toplam kapasite artışına kıyasla %22 artış gösterdi. Yakıt maliyetleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla arttı. Bu durum, Eylül sonuna kadarki altı aylık dönem içerisinde büyük oranda artan sefer sayısına paralel olarak yakıt tüketiminin %81 oranından artmasından ve ortalama petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Pandemi öncesi raporlama dönemlerinde havayolunun işletme maliyetleri içerisindeki en büyük gider kalemini oluşturan yakıt gideri, geçen yılın ilk altı aylık döneminde tüm işletme maliyetlerinin %11’ini temsil ederken bu yıl aynı dönemde bu rakam %20 olarak gerçekleşti.
Altı aylık dönemde sefer sayılarındaki önemli artışın da etkisiyle toparlanan Emirates’in FAVÖK marjı geçen yıl aynı dönemde 290 milyon AED (79 milyon ABD Doları) iken bu yıl 5,0 milyar AED (1,4 milyar ABD Doları) seviyesine ulaştı.
dnata
dnata işletmeleri genelinde, pandemi kaynaklı uçuş ve seyahat kısıtlamalarının gevşetildiği her yerde kargo ve yer hizmetleri, catering, perakendecilik ve seyahat hizmetlerine yönelik talepler hızla eski seviyesine döndü. Yetenekli çalışanlarının çeviklikleri ve kabiliyetleri sayesinde dnata, havayolu yolcularının uçuş faaliyetlerine güvenli ve rahat bir şekilde yeniden başlatmasını desteklemekten, yolculara uzun zamandır erteledikleri tatil planları için rezervasyon desteği sunmaya kadar yüksek kalitede hizmetlerle yolcu ihtiyaçlarına hızlıca yanıt vermeyi başardı.
dnata ayrıca yolcularına sunduğu birinci sınıf hizmetleri daha verimli hale getirmek için kritik altyapı yatırımlarına da devam etti. dnata, 2021-22 yılının ilk altı ayında, Dubai Havalimanı'nda hizmet veren otobüslere ileri seviye bakım hizmeti sağlayacak 5.000 metrekarelik alana sahip özel atölyesini hizmete açtı.
dnata’nın gelirleri, diğer faaliyet gelirleri de dahil olmak üzere, geçen yılın aynı dönemindeki 2,4 milyar AED (644 milyon ABD Doları) gelir rakamına kıyasla %55 artışla 3,7 milyar AED (1 milyar ABD Doları) seviyesine ulaştı.
dnata'nın toplam kârı, geçen yılki 1,5 milyar AED (396 milyon ABD Doları) zararın ardından 85 milyon AED (23 milyon ABD Doları) oldu.
dnata'nın havalimanı faaliyetlerinden elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine göre %52'lik artışla 2,5 milyar AED (688 milyon ABD Doları) seviyesine ulaşarak şirketin en büyük gelir kalemi olmaya devam etti. dnata'nın tüm faaliyetleri genelinde hizmet verdiği uçak sayısı %116'lık keskin bir artışla 222.668 olurken, kargo hizmetleri %9 artışla 1,4 milyon tona ulaştı.
dnata'nın uçak içi catering ve perakende faaliyetlerinin toplam gelirine katkısı %80 artışla 766 milyon AED (209 milyon ABD Doları) seviyesine yükseldi. Mali yılın ilk yarısında sunulan öğün sayısı geçen yılki 8,3 milyon rakamına kıyasla iki kat artarak 16,6 milyona çıktı.
dnata'nın seyahat biriminin gelire katkısı geçen yılın aynı dönemindeki 95 milyon AED (26 milyon ABD Doları) iken bu yıl %55'lik artışla 147 milyon AED’ye (40 milyon ABD Doları) ulaştı. Seyahat birimi, geçen yılın aynı döneminde yolcuların 2020 başındaki rezervasyonlarını iptal etmeleri sebebiyle yapılan büyük hacimli para iadelerinden ve ödemelerden kaynaklanan istisnai -246 milyon AED (67 milyon ABD Doları) rakamının ardından bu yılki satışlarda 726 milyon AED (198 milyon ABD Doları) toplam işlem değeri (TTV) seviyesine ulaştı.