VIP KORUMALAR UÇAKTA SİLAHLARI NASIL TAŞIYACAK
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), VIP korumaların silahlarının sivil hava araçlarında taşınmasına dair uygulanacak usulleri belirledi. Sivil hava araçlarında silah taşınmasına dair usuller Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı(MSHGP), 123.madde kapsamında düzenlenmiş bulunuyor. Ancak ICAO Doc.8973(ICAO Havacılık Güvenliği El Kitabı) dokümanına uygun hareket edilmesi amacıyla SHGM ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş aldı. Devlet Protokol Listesinde belirli bir sırada yer alan üst düzey devlet görevlilerinin korumalarının silahlarının sivil hava araçlarında taşınmasına dair uygulanacak usuller yeniden belirlendi.
SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi imzasıyla yayınlanan genelge ile korumaların silahlarının sivil hava araçlarında taşınmasına dair uygulanacak usuller şöyle belirlendi:
1.Bu uygulama yalnızca koruma görevlilerinin Türk tescilli uçaklarda ve yurtiçi uçuşlarında silah taşınmasını kapsar.
2.Bahse konu koruma görevlilerinin kamu görevlisi olması gereklidir.
3.Ek’li listede belirtilen ünvanlardaki kişilerin korumaları, korudukları yolcular ile seyahat etmeleri durumunda, silahlarını kabinde yanlarında aşağıdaki şartları sağlamak şartıyla taşıyabilirler. Diğer korumalar ise yolcular gibi silah teslimi prosedürüne tabidir.
4.Koruma görevlileri korudukları yolcu ile birlikte seyahat ediyor iseler bu durum bir görev emri niteliğinde kabul edilir. Yalnız seyahat etmeleri durumunda ise korumalar diğer yolcular gibi silah teslim prosedürüne tabidirler.
5.Yapılan bu düzenleme ile SHGM, bahsedilen korumaların kabinde silah taşınması prosedürüne genel olarak izin vermiş sayılır.
6.Hava aracı kabininde silah veya diğer mühimmatın, malzeminin kullanılması durumunda kişilere ve hava aracı işleticisine karşı koruma görevlisinin kendisi sorumludur.
7. Görev gereği gizlilik arz eden durumlarda gizlilik kriterlerine ve prosedürlerine uygun hareket edilir.
8. korumalara hava aracında silah taşınması konusunda bağlı bulunduğu kurum/birim tarafından SHGM tarafındanz uluslar arası standartlara uygun şekilde belirlenecek çerçevede eğitim verilir. Eğitim sonunda silah taşıyacak korumalar yetki ve sorumluluklarını kapsayacak şekilde yazılı taahhütte bulunurlar veya eğitim belgesi verilirken bu taahhüt belgede yer alır.
9.Silahlı olarak hava aracına binecek korumaların kayıt işlemleri uçuştan önce salonda VİP büro amirluğinde yapılır. Bu kayıt, koruma görevlileri, silahları ve uçuş bilgilerini içerir.Ayrıca transfer uçuş söz konusu ise bu bilgiler de işlenir ve transfer olacak havalimanına bilgi verilir.
10.Rezervasyon aşamasında veya salonda biniş kartı üretilirken korumalar havayolunu bilgilendirir. Oluşturulan manifesto üzerinde silahlı koruma olduklarını beritne bir işaret belirlenir veya yer hizmeti görevlileri tarafından hazırlanan bilgilendirme kabin amirine ve /veya sorumlu kaptan pilota iletilir. Ayrıca korumalar gerekli gördükleri durumlarda kabin amirini ve/veya kaptan pilotu bilgilendirebilir. Yerlerinde değişikliğe gidilmesi durumunda yine kabin amiri ve/veya kaptan pilot bilgilendirilir.
11.Korumalar silahlarını kabin içerisinde, üzerlerinde diğer yolcuların fark edemeyecekleri şekilde ve namludaki mermi ve şarjörden ayırarak, ateş almayacak şekilde veya kapalı kilitli çantada namludaki mermi ve şarjörden ayırarak ateş almayacak şekilde taşıyacaklardır.
12.Eğitim ile ilgili gereklilikler 1 Temmuz 2016 tarihine kadar tamamlanmalıdır.
KORUMALARINA HAVA ARACI KABİNİNDE SİLAH TAŞIMA İZNİ VERİLEN PROTOKOL LİSTESİ ŞÖYLE:
- TBMM Başkanı
- Başbakan
- Genelkurmay Başkanı
- Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı
- Eski Cumhurbaşkanları
- Anayasa Mahkemesi Başkanı
- Yargıtay Birinci Başkanı
- Danıştay Başkanı
- Bakanlar Kurulu Üyeleri MİT Müsteşarı