Uzay, günümüz gelişmiş devletlerinin en önemli çalışma alanlarının başında geliyor. Türkiye de bu alanda söz sahibi ülkeler arasına girmek için yıllardır altyapı çalışmalarını yürütüyordu. 2018’de nihayet TUA’nın kuruluşu gerçekleşti. Tüm dünyada olduğu gibi TUA da kendi ülkesinin uzay stratejisini oluşturacak bir şemsiye görevi üstlendi.
Türkiye’nin Milli Uzay Programı, 2021’in başından 2030’un sonuna kadar Türkiye’nin kabiliyetleri, kaynakları ve zamanlamasına ilişkin bir yol haritası belirleyecek. Son rötuşları yapılan bu çalışmanın, yeni yıla girmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
Kurumda, Milli Uzay Programı’nın heyecanı devam ederken Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Sputnik’in sorularını yanıtladı. Şu anda 30’a yakın proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, bunların çok yakında kamuoyuna duyurulacağını söyledi.
Yıldırım, bugüne kadar 20’ye yakın ülkeyle görüşme yapıldığını belirterek “Rusya, Japonya, Çin, Pakistan, Hindistan ve Azerbaycan gibi ülkelerle ilişkilerimiz çok ilerledi ve yakında yeni anlaşmalara imza atmayı hedefliyoruz” dedi.
‘Birçok konuda Rusya’yla beraber çalışabileceğimizi görüyoruz’
Uzay tarafsız bir saha olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Türkiye’nin uzay alanındaki çalışmalarını Rusya da yakından takip ediyor. Uzaya sivil erişim, uydu işbirlikleri, yerli istasyonlar konusunda işbirlikleri ve başka birçok konuda Rusya’yla beraber çalışabileceğimizi görüyoruz. Bir Türk vatandaşımızın ve Türk bayrağımızın uzaya çıkması hepimizin arzusu. Nasıl olacağı konusunda şu anda çalışıyoruz. Rusya da bu konuda önemli bir partner. Ellerindeki kapasite bunu yapmaya muktedir” diye konuştu.
Sputnik
Röportajın tamamı için TIKLAYINIZ...