Bir futbol sahasından daha büyük ve yaklaşık 450 ton ağırlığındaki Uluslararası Uzay İstasyonu, eninde sonunda Dünya'ya düşecek. Uzay İstasyonunun herhangi bir hasara yol açmadan imha edilmesinin, NASA’ya bir milyar dolara malolacağı öngörülüyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), yaklaşık çeyrek yüzyıldır Dünya yörüngesinde astronotlara ve bilimsel deneylere ev sahipliği yaptı. Ancak bilim insanları, bu devasa istasyonun günlerinin sayılı olduğuna dikkat çekiyor.
Önümüzdeki süreçte NASA, ISS'nin hizmetten çıkarılarak, güvenli bir şekilde Dünya atmosferine nakledilmesi için gelecek ticari teklifleri değerlendirecek. NASA’dan yapılan açıklamada bu işlemler için yaklaşık bir milyar dolarlık maliyet oluşabileceği ifade edildi.
Kanada, Japonya ve Avrupa ülkeleri tarafından desteklenmesine rağmen ISS, esas olarak ABD ve Rusya'nın yıllardır süren zorlu ilişkileri boyunca her iki ülke arasında istikrarlı bir işbirliğinin sağlandığı az sayıdaki alandan biri olarak tanımlanıyor.
1998 yılı sonlarında biri ABD'den, diğeri Rusya'dan gönderilen ilk modüller yörüngeye ulaşmıştı. Uzay istasyonunun ilk mürettebatı (bir astronot ve iki kozmonot) Kasım 2000'de buraya yerleşti. Uzay İstasyonu, başlangıçta hedeflenen 15 yıllık ömrünün de çok ötesine geçti.
Ticari Uzay Teknolojileri şirketinin Başkanı ve NASA'nın Havacılık ve Uzay Güvenliği'nin eski bir üyesi olan George Nield, "Gittiğini görmekten hoşnut olmasak da, kullanım dışı kalmasına tanıklık etmek üzücü olacak. İstasyonu süresiz olarak yörüngede tutmak gerçekten pratik değil" diye konuştu. Uzay İstasyonunun akıbeti konusunda net bir strateji geliştirmesi için çalışmalar sürüyor.
NASA yetkilileri, ISS'yi Dünya'ya geri döndürmenin en güvenli yolunun, zarar olasılığını azaltmak açısından da Güney Pasifik Okyanusu'na indirebilmek olduğu vurguluyor.
Kaynak: scientificamerican.com