Ukrayna Devlet Turizm Geliştirme Ajansı (DART) heyeti, dün TÜRSAB Genel Merkezini ziyaret etti. Karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunulan toplantıya, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, Ukrayna İstanbul Konsolosu Kateryna Pasynchuk ve DART Başkanı Mariana Oleskiv ile beraberindeki heyet katılım sağladı.
Toplantıda ilk olarak TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir değerlendirmelerde bulundu. Bilir, "2019 yılında ülkemizde 1,5 milyon Ukraynalı misafir ağırladık. Pandemi döneminde bu rakam 1 milyona geriledi. Ancak Türk vatandaşlarının Ukrayna’yı ziyaret etme oranı bu rakamların altında. Ukrayna’nın da coğrafyası, tarihi ve kültürü bizim ülkemiz kadar güzel. Birlikte yapılacak çalışmalarla da iki ülkenin de tanıtım çalışmaları hız kazanacaktır. Güncel rakamları, iki katına çıkartmak istiyoruz" diye konuştu.
TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemi ve turizm fırsatları ile ilgili olarak "Son 10 yılda Birliğimiz ve Ukraynalı turizm otoriteleri arasında çalışmalar yapılıyor. Kiev’deki turizm fuarlarına düzenli olarak katılım sağlıyoruz. Mayıs ayında gerçekleştirilen fuara da Yönetim Kurulu Üyelerimiz katılım sağladı. İki ülke arasında vize uygulamasının olmaması çok olumlu bir durum. Türkiye’yi ziyaret eden Ukraynalı turistlere ülkemizin tüm güzelliklerini tanıtmak istiyoruz. Ukrayna’nın da Kiev’den ibaret olmadığını; her bölgesinde turizm çeşitliliğinin zengin olduğunu biliyoruz. Bunları tanıtmak istiyoruz" dedi.
"PCR testi şartını kaldırmak istiyoruz"
DART Başkanı Mariana Oleskiv şöyle konuştu:
"Ukrayna olarak Türkiye’den gelecek ziyaretçiler için giriş şartlarını daha da hafifletmek istiyoruz. PCR testi şartını kaldırmak istiyoruz. Aşı ile ilgili süreç de geliştikçe, Türk vatandaşları ülkemizi daha kolay ziyaret edebilecek. Yaklaşık 1 senedir devlet ajansı olarak faaliyet gösteriyoruz. 4 milyon dolarlık bir bütçe ile turizmi geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Ukrayna güvenilir bir destinasyondur. Kongre, festival, doğa ve kültür turizmini neredeyse yurdun her köşesinde geliştirmemiz mümkün. Şu anda tarihi kalelerimizde kapsamlı restorasyon çalışmaları yapılıyor. UNESCO listesinde bulunan birçok değerimiz var. Opera ve bale sanatlarında dünyada hatırı sayılır bir konumdayız. Atlas Weekend ve Leopolis Jazz Festivali gibi dünyaca ünlü festivallere ev sahipliği ediyoruz. Son dönemde Çernobil sahasını da turizme kazandırdık. Gastronomi ve su sporları turizmin yanı sıra, uygun fiyatlar ve kaliteli hizmet ile sağlık turizminde de öne çıkıyoruz. Türkiye ile vize muafiyetimiz istisnai ve önemli bir durumdur. Tanıtım programları dahilinde TÜRSAB üyeleri ile çalışarak gezi turları organize etmek istiyoruz."
Oleskiv, "Artık her şey internet ortamında gelişiyor. Blogger’lar çok önemli. Türk ve Ukraynalı blogger’lar arasında bir ağ kurmak ve ağırlamak isteriz. Türkiye’de ünlü insanları ülkemizde ağırlamak isteriz" diyerek dijitalleşmenin tanıtım faaliyetlerindeki önemini vurguladı.
Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman ise iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini değinerek, "Ukraynalılar Türkiye’yi çok seviyor. Vatandaşlarımız, dediğiniz gibi genelde deniz bölgelerini tercih ediyorlar. Ben Türkiye’nin farklı bölgelerini gezerken büyük merak duydum. Türkiye’de çok büyük bir kültüre sahipsiniz. Çok değerli Ortodoks destinasyonlarına da sahipsiniz. Müzelerinizde Ukraynaca bilen rehberler var. Ukraynalılar kendi dilini duymak ve konuşmak istiyor. Buna çok dikkat ediyorlar ve mutlu oluyorlar." dedi.