Günlük hayatta hissedilen açık hava basıncı ile yüksek rakımlara çıkıldığında hissedilen basınç arasında fark bulunur. Uçak yolculuklarında, yüksek noktalara çok hızlı bir yükseliş gerçekleştiği için, vücut bu basınç farkına uyum sağlamakta zorluk çekebilir. Yaşanılan basınç farkı, vücudun farklı bölgelerinde de hissedilmekle birlikte, en belirgin etki kulaklarda ortaya çıkar. Grip, nezle, sinüzit, solunum yollarındaki enfeksiyon gibi nedenlerle burun tıkalıysa kulaklarda basınç ve ağrı daha fazla hissedilir. Kulak burun boğaz hastalıklarına yatkınlığı olan kişilerin de uçak seyahatlerinde daha dikkatli olması gerekir. Op. Dr. Kemal Demir, uygulanacak birkaç küçük yöntemle daha konforlu seyahat edilebileceğini belirtti.
EN ETKİLİ YÖNTEM SU İÇMEK
Ortakulak sistemine hava akışını sağlayan yapılar yutkunma hareketiyle beslenir. Özellikle kalkış ve iniş sırasında küçük yudumlarla su ya da ılık sıvı tüketmek yutkunma hareketini sağlar.
SAKIZ YARARLI, ŞİŞİRMEK ZARARLI
Kulaklardaki tıkanıklık hissiyle oluşan ağrıyı azaltmak için, yutkunmayla birlikte çene hareketlerini de etkinleştiren, sakız çiğnemek yararlı olur. Sakız çiğnemek ağrının ve tıkanıklık hissinin giderilmesinde ne kadar faydalıysa, sakızı balon şeklinde şişirmek de aynı derecede sakıncalı olabilir. Sakız çiğnemekle edinilen avantaj, balon şişirmekle dezavantaja dönüşür.
VALSALVA MANEVRASINA DİKKAT
Ağzın ve burnun kapatılıp kulaklara hava basıncı gönderilmesi olarak bilinen 'valsalva manevrası' son çare olarak kullanılır. Bu hareketi doğru yapabilmenin yanında, yeteri kadar yapabilmek de önemli. Yanlış yapıldığı durumlarda istenmeyen sonuçlar da görülebilir.
UÇUŞ SIRASINDA BEBEĞİNİZİ EMZİRİN
Bebek, anne sütü içiyorsa emzirmek faydalı olur. Biraz daha büyük çocuklarda ise su içmek ve sakız çiğnemek gibi yöntemler kullanılabilir. Kullanılacak damlalarla, çocukları burnu açık ve rahat nefes alabilecek hale getirmek de faydalı.