Jasmine Court Hotel'de yer alan toplantıda konuşan UÇ-SEN Genel Başkanı Kaptan Pilot Tamer Azizoğlu, grevin kamuoyuna yansıtıldığı gibi, "para" için değil pilot ve uçuş harekât uzmanlarının "özlük hakları" için yapıldığını ifade ederek, "Kıbrıs Türk Hava Yollarında yönetimsel yanlışlara bağlı olarak yaşanan maddi sorunlar, çalışanlardan çıkarılmaya çalışılıyor" dedi.
UÇ-SEN yönetim kurulu üyeleri ile sendika üyesi pilot ve uçuş görevlilerinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Azizoğlu, kendileri hakkında yaratılan imajın doğru olmadığını, yönetimden ödeme planı ve özlük haklarına ilişkin bir protokol yapılmasını talep ettiklerini; ancak muhatap bulamadıklarını savundu. Azizoğlu, greve uzanan süreci ve bu süreçte yaşananları anlattı.
YÖNETİM KÖPRÜLERİ YIKTI
“Bu uçuruma köprü olması gereken; genel müdür, yönetici ve uçuş işletme başkanlığı bu köprüyü yıkmışlardır. Yeni gelen yönetim kurulu ise, bu sorunları kucaklarında miras bulmuşlardır. Kimseyi suçlamıyoruz, sadece bizlerle bağlantı kuramamaları nedeniyle sitem ediyoruz" diyen UÇ-SEN Başkanı Azizoğlu, kendilerinin onurlu bir mesleği icra eden, sorumluluk alan ve vatanı seven insanlar olduklarını dile getirdi. "Kesinlikle vatanımıza zarar verecek herhangi bir hareket yapmayız ancak son zamanlarda basına yapılan açıklamalarda tüm sorumluluğu bizlerin üstüne yıkmak istemişlerdir. Bunun mimarı biz pilotlar değiliz. Basın önünde elimizi uzatıyoruz. Ne olur bizlerle konuşulsun, anlaşılsın problem bir an önce çözülsün. Bu yönde yapabileceğimiz maksimum derecede uzlaşıcı platformda hareketimize devam edeceğiz" şeklinde konuşan Tamer Azizoğlu, sendikanın 22 Ağustos tarihindeki grevi uygulamaya koyana dek işlerin uçuş işletme başkanlığı tarafından çok ileri götürüldüğünü; bu süreçte elinde hasta raporu bulunan bir pilota raporu dikkate alınmayarak ceza verildiğini savundu.
DİKKATE ALINMADIK
Azizoğlu, kendilerinin KTHY yönetimi tarafından dikkate alınmadığını ileri sürerek, Havayolları Yönetim Kurulu ile pilotlar arasında derin bir görüş ayrılığı bulunduğunu ve bunun sorumlusunun da genel müdürlük ile uçuş işletme başkanlığı olduğunu ileri sürdü. "Yönetim kurulu, genel müdür ve uçuş işletme başkanı, tüm kaptan pilotlar adına karar verme yanlışlığına düşmüştür. Bizler uzlaşıcı elimizi uzatıyoruz, tek isteğimiz bizlerle konuşulsun. Aradaki sorunları konuşarak, uzlaşıcı bir platformda ele alarak aşalım" diyen Azizoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve KTHY Yönetim Kurulunun, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda yaşananlar hakkında, genel müdürlük ve uçuş işletme başkanlığı tarafından yanlış yönlendirildiklerini iddia etti.
FATURA BİZE ÇIKARILAMAZ
Azizoğlu, yapılan eylemin faturasının UÇ-SEN'e çıkarılmaya çalışıldığını, kendilerinin grevden kaynaklanan kaos ve zararın sorumlusu olmadıklarını söyledi. Azizoğlu, kaptan pilot ve uçuş görevlilerinin kamuoyuna yansıtılan miktarlarda maaş almadıklarını kaydetti.
LİMİT ÜSTÜ ÇALIŞTIRILIYORUZ
KTHY'de görev yapan kaptan pilot, uçuş görevlileri ve kabin personelinin limitlerin üzerinde çalıştırıldığını ifade eden UÇ-SEN Başkanı Tamer Azizoğlu, Hükümet ve KTHY yönetim kurulundan havayolu çalışanlarının sesine cevap vermelerini istedi. Basın mensuplarının yeni bir grev olup olmayacağı yönündeki soruyu cevaplayan Uç-Sen Yönetim Kurulu üyesi Kaptan Pilot Sadık Gürçavdı ise, yaşanan sorunlara çözüm bulmak için iyi niyetle diyalogu sürdüreceklerini; ancak herhangi bir sonuç alınamaması halinde yasal haklarını kullanacaklarını vurguladı.
Bank-Sen'den Uç-Sen'e destek
Hükümete de "diyalog" çağrısı
BANK-SEN Başkanı Zübeyir Boransel, hükümete "sendikalarla diyalog içerisine girme ve sorunları çatışma kültüründen uzak, karşılıklı uzlaşı içerisinde çözme" çağrısında bulundu. Boransel, dün yaptığı yazılı açıklamada, Uç-Sen'in KTHY’deki grevi ve sendikalarla hükümet arasında yaşanana gerginliği değerlendirdi. Uç-Sen'in , KTHY Yönetim Kurulu'nun "katı tutumu" nedeniyle greve gittiğini savunan Boransel, şirketin uğradığı zararın grev kaynaklı olduğu yönündeki haberlerin ise, doğru olmadığını ileri sürdü. Boransel, "Bu zararın esas müsebbibi, bizzat kendilerinin olduğu herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir" dedi. Boransel, şöyle devam etti: "KTHY şirketinin, bile bile gereksiz bir şekilde böylesi büyük zarara uğramasına neden olan Yönetim Kuruluna ve ilgili Bakanlığa, Sayıştaylığın ve savcılığın derhal soruşturma başlatması gerekmektedir. Çünkü bu tutum ve davranış, kasti zararla eş anlamlıdır. Bunu yapmaya hakları yoktur. Bank-Sen olarak kardeş sendikamız Uç-Sen'in bu haklı mücadelesini desteklediğimizi ve her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim."
Star-Kıbrıs