Günümüzün hızla gelişen havacılık ve uzay teknolojileri bağlamında Ar-Ge çalışmalarına hızla devam eden TUSAŞ, geçtiğimiz aylarda ilk kez duyurduğu eklemeli imalatı esas alan üretim yöntemlerini geliştirmek için yeni işbirliklerine imza atıyor. FIT AG ve TUSAŞ arasında gerçekleşen iş birliği anlaşması ile havacılığı esas alan eklemeli imalat yöntemlerinin küresel ölçekte geliştirilmesi ve tasarım ve üretime ilişkin farklı ortak üretimlerin geliştirilmesi hedefliyor. Bu sayede eklemeli imalat özelinde üretim yetkinliklerinin artırılması hedeflenen iş birliği ile karşılıklı bilgi transferinin de önü açılacak. Anlaşma ile ayrıca yurt dışından tedariki sağlanamayan, üretimi bitmiş veya bulunmasında zorluk çekilen, uzun temin sürelerine sahip parçalarda önemli bir stratejik üstünlük elde edilmiş olacak.
İşbirliği anlaşması ile birlikte eklemeli imalat tasarım, üretim ve seri imalat süreçleri konularında detaylı işbirliği konuları değerlendirilecek ve yenilikçi platformların geliştirilmesinde ortak hareket edeceklerdir. Buna ek olarak ortak geliştirilecek olan süreç, teknoloji ve imalat prosesleri TUSAŞ projeleri kapsamında entegre edilerek yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin hızla hayata geçirilmesinin önü açılmış olacaktır. Maliyet ve kalite döngülerini önemli ölçüde etkileyebilecek bir dönüşüm olarak nitelendirilen eklemeli imalat yöntemi ile üretimde avantaj elde edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda öncelikle Milli Muharip Uçak, Uydu, İHA ve Hürjet projeleri hedef alınacak sonrasında da diğer TUSAŞ havacılık platformlarına kalifiye parça üretim süreçleri hayata geçirilecektir.
Hava araçlarının yapısal bileşenlerini 3D yazıcı kullanarak uygun toz ya da ince tellerin üst üste serilerek ısıl işleme maruz bırakılması ile 3 boyutlu parçalar üretilmesine imkân tanıyan Eklemeli İmalat yöntemi, geleneksel üretim yöntemleri ile üretimi mümkün olmayan çok eksenli ya da iç kanallı gibi karmaşık geometrilerdeki parçaların üretilmesini sağlıyor.