Türkiye'nin uzay ve havacılık teknolojileri alanında yapacağı çalışmalara hız kazandırarak, bölgesel ve uluslararası oluşum ve kuruluşlara üye olmasını sağlayacak Türkiye Uzay Ajansı'nın yılsonuna kadar kurulması hedefleniyor.
Ak Parti hükümetleri döneminde seçim beyannamelerine, hükümet programlarına girmesine rağmen yıllardır bir türlü adım atılmayan Türkiye Uzay Ajansı konusunda yeni bir yol haritası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük Eylem Planı ile ortaya kondu. Yeni takvime göre Türkiye Uzay Ajansı'nın en geç yılsonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor. Türkiye'nin uzay ve havacılık sektöründe ihtiyaç duyduğu kurumsal yapının oluşturulması için hazırlanan bir yasa tasarısı Şubat 2017'de Meclise gönderilerek, Sanayi Teknoloji Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilmişti. Ancak, Genel Kurul gündemine indirilen tasarı yasalaştırılmak yerine beklemeye alındı.
Yeni yönetim sistemine geçmeden önce 2017'de Meclis'e gönderilen Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulmasına ilişkin tasarıda, Türkiye'nin uzay ve havacılık sektöründe ihtiyaç duyduğu kurumsal yapının oluşturulması öngörülüyordu. Kurulan ajans, gerekli hallerde, uzay ve havacılık teknolojileri ve sistemleri alanında yurt içinde ve yurt dışında şirket kurabilecek, kurulu bulunan yerli ve yabancı sermayeli şirketlere ortak olarak, şirket satın alabilecekti. Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlarla işbirliği yapmak, uzayla ilgili bölgesel veya uluslararası oluşum ve kuruluşlara üye olmak ajansın görevleri arasında yer aldı. Uzay platformları, uzay araçları, fırlatma tesis ve sistemleri, hava araç ve sistemleri ve bunlara ait her türlü alt sistemlerin geliştirilmesi, entegrasyonu, fırlatılması, izlenmesi ve operasyonu ile ilgili faaliyetleri yürütmek, deneysel amaçlı uydular, uzay ve hava araçları geliştirmek veya bunların geliştirilmesi amacıyla yerli veya yabancı tüzel kişilerle anlaşmalar yapmak ajansın görevleri olarak sıralandı.
38 UZAY AJANSI VAR
Dünyada uzay ajansı kurmuş 38 ülke var. Rusya'da 1931 yılında, Amerika'da 1958 yılında, Arjantin'de 1961 yılında uzay ajansı kuruldu. Meksika, İngiltere ve Türkmenistan uzay ajanslarını 2007, 2008, 2010 yıllarında faaliyete geçirdi. Halen 12 ülke yörüngeye uydu fırlatma kabiliyetine sahip. 2016'dan başlayarak önümüzdeki 10 yılda 50 kilogram ve üstü 1.450 uydu fırlatılması öngörülüyor. Bunlardan beklenen gelir ise yılda ortalama 280 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
CANAN SAKARYA-Dünya