TÜBİTAK, şimdiye kadar yurtdışından ithal edilen füze yakıtını yerli imkanlarla üretmeyi başardı. Füze yakıtının dünyada sadece birkaç gelişmiş ülke tarafından üretildiğini açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, stratejik bir ürün olan füze yakıtının kolay temin edilemediğini, bu sebeple yerli olarak üretilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Ergün, şu anda ön üretimi tamamlanan yakıtın seri üretimi için gerekli altyapı hazırlıklarının yapıldığını ifade ederek, "TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) bu yeni pilot tesis için fizibilite çalışmasını tamamladı. Kurulacak olan yeni tesiste üretim kapasitesi günlük 100 litreye kadar çıkabilecek" dedi.
Bugüne kadar; milli seyir füzesi, beton delici bomba, akıllı bomba, lazer güdümlü füze dedektörü ile füze ve güdüm kitlerinde kullanılan ısıl pillerini yerli olarak geliştirerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımına sunan TÜBİTAK’ın, son olarak, dünyada sadece gelişmiş birkaç ülkenin üretebildiği füze yakıtını yerli imkanlarla geliştirdiği açıklandı. Füze yakıtının, TÜBİTAK UME araştırmacılarının 2 yıllık çalışması sonucu geliştirildiği ve enstitünün altyapı imkanları kullanılarak mini pilot tesiste üretilmeye başlandığı kaydedildi. Özel reaktörlerde bir dizi kimyasal reaksiyon ile üretilen füze yakıtının, uluslararası standartlara uygunluk sertifikası aldığı bildirildi.
Dünyadaki en iyi füze yakıtlarından biri
Geliştirilen füze yakıtının dünyada üretilen en iyi füze yakıtlarından birisi olduğunu açıklayan Bakan Ergün, yakıtın yüksek itme gücüne sahip olduğunu ve yeni geliştirilecek tüm turbojet motorlu füzeler için uygun olduğunu kaydetti. Bakan Ergün, bu tür stratejik ürünler sayesinde savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaltılmasının ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.
TÜBİTAK UME'de kurulan mini füze yakıt tesisinin günlük 10 litrelik kapasiteye sahip olduğunu dile getiren Ergün, "Şu anda ön üretimi tamamlanan yakıtın seri üretimi için gerekli altyapı hazırlıkları yapıldı. Bu yeni pilot tesis için fizibilite çalışması tamamlandı. Bu tesiste üretim kapasitesi günlük 100 litreye kadar çıkabilecek" dedi.
Şimdiye 'kadar füze yakıtının yurtdışından astronomik fiyatlarla temin edildiğine dikkat çeken Bakan Ergün, şöyle konuştu: "Fiyattan daha da önemlisi istediğiniz an ürünün temin edilememesi. Bu ürünü belli başlı gelişmiş ülkeler üretiyor ve satıyor, doğal olarak da bu ülkeler bazı şartlar ve kısıtlar koyabiliyor. Bu nedenle füze yakıtını stratejik bir ürün olarak gördüğümüz için, biz bu ürünü yerli olarak geliştirmeyi ve üretmeyi başardık."
Özüm ÖRS - Dünya