2017 yılı sonuna kadar faaliyete başlaması beklenen Akademi'de sivil havacılık çalışanlarına ve bölge ülkelerden gelen havacılık personeline uluslararası standartlarda havacılık eğitimleri verilecek.
"Türk Sivil Havacılığı Emniyet ve Güvenlik Eğitimi Kapasitesinin Geliştirilmesi” Teknik Yardım Projesi’nin Atatürk Havalimanı bölgesindeki temel atma töreni, havacılık sektörünün yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi'nin ev sahipliği yaptığı temel atma törenine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, AB Komisyonu Sivil Havacılık Direktörü Matthew Baldwin ile çok sayıda davetli katıldı. Akademi, sivil havacılık çalışanlarına ve bölge ülkelerden gelen havacılık personeline uluslararası standartlarda havacılık eğitimlerinin verildiği bir akademi olarak faaliyet gösterecek. Türk Sivil Havacılık Akademisi'nin 2017 yılı sonuna kadar faaliyete başlaması ve AB müktesebatı ile uyumlu olarak kamu ve özel sektörde insan kaynağının ve teknik kapasitenin geliştirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
BÖLGENİN EN BÜYÜK EĞİTİM MERKEZİ OLACAK
Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkelerine sivil havacılık eğitimleri alanında öncülük etmesi planlanan 150 kursun verileceği, toplam 12 bin metrekarelik kapalı alana sahip Akademi'nin yıllık 2 bin yerli ve yabancı kursiyere eğitim verme kapasitesi olacak. Akademinin bölgesinin en büyük eğitim merkezi olması planlanıyor. Avrupa ve dünyadaki diğer sivil havacılık eğitim merkezleri ile rekabet edecek seviyede hizmet vermesi amaçlanan Akademi, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ile işbirliği içinde burslu eğitim imkânı da sunacak.
TÜRKİYE BİRİNCİ ÜLKE OLACAK
Temel atma töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, havacılık eğitim politikalarının etkin bir yöntemle hayata geçirilmesinin havacılığın gelişmesi için büyük önem taşıdığını belirterek, Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin sadece ülkemizde değil bölgemizde de havacılıkta ihtiyaç duyulan kalifiye personelin yetişmesine katkı sağlayacağını kaydetti. Coşkunyürek, uluslararası kuruluşların ön görülerine göre Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıllık dönemde havacılık sektöründe yıllık yüzde 6 büyüyerek Avrupa'da birinci ülke olacağını söyledi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de, havacılıkta dünyada ilk 5 ülkenin içinde yer almayı hedefleyen Türkiye’nin 3. Havalimanı ile nasıl bölgesel bir hub haline gelecekse Türk Sivil Havacılık Akademisi (TSHA) ile de bölgesindeki en önemli eğitim hub’ı olacağını kaydetti.
"HER ZAMAN YANINDAYIZ"
Törene konuk olan Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Müsteşarı François Begeot ise son dönemlerde Türkiye'de meydana gelmiş olayların, Avrupa Birliği ile Türkiye'nin her zaman ortak olarak kalmalarını, müttefikler olarak her zaman işbirliği içinde olmaları gerektiğini gösterdiğine işaret etti. Törende söz alan AB Komisyonu Sivil Havacılık Direktörü Matthew Baldwin da, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin olarak, "Bu darbe girişimini de, her zaman olduğu gibi Avrupa Birliği ilk kınayan kuruluşlardan bir tanesi olmuştur. Bugün de olduğu gibi, her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum" dedi. Baldwin, "Bizler, hepimiz terör tehlikesinin altında yaşamak durumundayız, maalesef. Maalesef ki ulaştırma sektörü her zaman teröristlerin en baştaki hedeflerinden biri olmaya devam ediyor. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilmiş olan hain terör saldırısı dolayısıyla taziyelerimi ve yakınlarını kaybetmiş aileler için de baş sağlığı dilemek istiyorum. Bu saldırı geçtiğimiz Mart ayında Brüksel'de yapılan saldırıların bir benzeri mahiyetindedir. Daha yakın zamanda da maalesef 15 Temmuz gecesi hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldınız. Bu darbe girişimini de, her zaman olduğu gibi Avrupa Birliği ilk kınayan kuruluşlardan bir tanesi olmuştur. Bugün de olduğu gibi, her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum" şeklinde konuştu.
Temel atma töreni havacılık sektörünü buluşturdu. İşte törenden fotoğraflar...