YER TAHSİSİ İSTEDİLER
Yunuseli Havaalanı’nın küçük uçaklara açılacağı haberinin duyulmasıyla Büyükşehir Belediyesine Yunuseli’nden yer tahsisi isteyen dilekçeler ulaşmaya başladı. Özek Havacılık ve Hakan Köksal Havacılık gibi şirketler ile Alman Atlas Aero firmasıyla ortaklık planlayan Wing Kale Air hava taksi isletmesi de Yunuseli ‘nde yer tahsisi istedi.
KENT EKONOMİSİNE KATKI
Asıl önemli haber ise Yunuseli için iki uçuş okulunun devreye girmesi. Okular yıllık 750 pilot ihtiyacı bulunan Türkiye'nin bu açığının önemli bölümünü Bursa’dan karşılama şansını beraberinde getiriyor. Uçuş okullarının açılması kent ekonomisine ve Bursa’nın tanıtımına önemli katkı anlamına da geliyor.
Hürriyet Bursa’dan Uğur YILMAZ’ın yazısı şöyle:
YUNUSELİ HAVACILIK OKULLARIYLA UÇACAK
Allı yıl önce Bursa Büyük şehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yle yaptığını bir görüşmede Yunuseli Havaalanı'nı yeni den uçuşlara açına konusunda kararlılığına tanık olmuştum. Başkan Altepe o gün bana Yunuseli'nin tekrar faaliyete geçmesi için dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik’le yine dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırımı’ı nasıl markaja aldıklarını anlatmıştı. Altepe, Ulaştırna Bakanı Yıldırım’a Çelikle birlikte Hacı Bektaş'ta düzenlenen şenliklerde ulaşmış ve Yunuseli için onayı zor da olsa kopardığını aktarmıştı. Aradan6 yıl geçti ve Altepe muradına yeni eriyor. Böyle giderse Altepe’nin söylediği gibi 100 uçağın konuşlandığı bir Yunuseli Havaalanı’nı görmek uzak bir ihtimal değil.
Peki bundan sonra Yunuseli Halavaalanı'nda ne olacak?
Havaalanının küçük uçaklara açılacağı haberinin duyulmasının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne Yunuseli'nden yer tahsisi isteyen dilekçeler ulaşmaya başladı bile.
ÖZEL UÇAKLAR...
İlk etapta, aralarında Özdilek Holding'ebağlı Özek Havacılık ve Hakan Köksal Havacılık gibi özel uçak şirketleri ile Almanya merkezli Atlas Aero firmasıyla ortaklık yapmayı planlayan Wing Kale Air hava taksi işletmesi de Yunuseli'nde uçak ve helikopter işletmeciliği için yer tahsisi istemiş durumda.
Ama asıl önemli olan Burulaş’ın tarileli seferleri başlatması ve uçuş okullarının burada hizmet vermesi olacak sanırım.
İKİ FARKLI UÇUŞ OKULU...
O nedenle Yunuseli için gelen iki uçuş okulu talebi hayati önemde görünüyor. Birbirinden farklı nitelikteki iki uçuş okulundan biri, merkezini Bursa ya taşımış olan genel ve sportif uçuşa yönelik eğitimler veren Gordiyon Hafif Hava Araçları Okulu. Diğer uçuş okulu ise, mesleki eğitim veren ve 1.5 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra öğrencilerinin Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı alabildiği Ayjet Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu.
GORDİYON UÇMAYI YAYGINLAŞTIRACAK...
Gordiyon Hafif Hava Araçları Okulu Genel Müdürü Fevzi Ak’la yaptığımız görüşmede işin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Fevzi Bey halen Yenişehir'de verdikleri hizmeti Yunuseli’ne taşımanın önemini, " Batıda pilot eğitimi alan insan sayısı yüzbinlerle, bizde yüzlerle ifade edilir. Yunuseli’nde eğitimlere başlarsak bu sayıları artıracağımızı düşünüyorum " diyor. Ak. "İstanbul bu isi yapmak için hiç uygun değil artık. Bursa havacılığa çok şey katabilir. Bir de askerin elindeki atıl havaalanları da sivillere açılmalı" diyor ve ekliyor, “Uçan insan olmazsa havacılık da gelişmez".
AYJET YUNUSELİ'Nİ ÜS YAPACAK
Yunuseli'nden yer talep eden bir diğer kuruluş ise İstanbul Merkezli Ayjet Ana dolu Yıldızları Uçuş Okulu. Genel Müdür Celal Cingöz, neden Yunuseli’ne gelmek istediklerini "Türkiye'de eğitim için özel meydan ol maması burayı İstanbul için de çok cazip kılıyor. Bu eğitimlere katılanlar Marmara Bölgesi ağırlıklı. Burada özel olarak bir Hezarfen var, bir de Yunuseli olacak. Diğerleri Devlet Hava Meydanlarına bağlı. Sabiha gökçen özel ama görerek uçuş imkanı yok. Yenişehir’de sis ve rüzgar bizi engelliyor. Yunuseli için böyle bir sıkıntımız olmaz" sözleriyle ifade ediyor.
Hezarfen’in yanı sıra Edremit’te de uçuş eğitimi veren Ayjet’ in Genel Müdürü Cingöz, “Gerekli onayların verilmesinin ardın bir filoyla (6 uçak) eğitime başlamak istiyoruz. Bizimki mesleki eğitim. 3-4 aylık bir eğitimle tek motorlu uçak uçurmak için eğitim de veriyoruz. Ama asıl eğitimimiz 1.5 yıl sürecek bir eğitim. 6 aylık teorik eğitimi İstanbul'da vereceğiz. 1 yıllık bir uçuş eğitimi de Bursa da verilecek. Bursa ‘da bir yer kiralanacak konaklama için. Yılda 80-90 öğrenci uçuş eğitimi almış olacak” diyerek, havaalanını aktif tutacaklarının altını çiziyor.
NEDEN ÖNEMLİ?
Peki uçuş okulları neden bu kadar önemli? Rakamlarla anlatalım. Türkiye'de hava ulaşımını tercih edenlerin sayısı 2015 itibariyle 131 milyon. Bu rakamın 2018'de 170 milyon olması bekleniyor. Dünyada da hava ulaşımına hızlı bir yöneliş var. Şu anda 20 bin kadar olan havayollarındaki yolcu uçağı sayısının 2030’da tam iki kıtına çıkarak 40 bine ulaşması bekleniyor.
Bu hızlı artışa THY ve diğer özel hava yolu şirketleri, özel iş jelleri ve helikopter firmaları da uyum sağlamaya çalışıyor. THY’nin her yıl 500 kadar yeni pilota ihtiyacı olduğu biliniyor. Halen 4 bin 300 kadar pilota sahip THY pilot ihtiyacının bir kısmını yabancı pilotlardan sağlıyor. THY’nin yanı sıra diğer özel hava yolları, iş jetleri, helikopter ve kargo taşımacılığı için de yaklaşık 250 pilota ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Yani yılda 750 pilot açığı söz konusu.
Bu açığı kapatmak için THY Uçuş Akademisi, Anadolu Üniversitesi ve THK Üniversitesi’nin yanı sıra 10 kadar özel uçuş okulu da havacılık sektörüne pilot ye yetiştiriyor. Özel uçuş okullarında eğitim ise oldukça maliyetli. Eğer ben kendi uçağımı uçuracağım yolcu taşımayacağım derseniz alacağınız Özel Pilot l Lisansı (PPL.) için yaklaşık 15 bin euro ödemeniz gerekiyor. Yok eğer ben bunu meslek olarak yapacağım diyorsanız Havayolu Nakliye Pilotu Kursu ATPLiçin 1.5 yıllık bir eğitimi ve 65 bin euro gibi bir parayı gözden çıkarmanız gerekiyor.
Eger Yunuseli bir uçuş okulu haline gelirse başvuran şirketlerin yanına yenilerinin de ekleneceği duyumlarını alıyoruz. Öyle olursa Bursa Havacılık sektörünün beklentilerini karşılayacak yılda bir kaç yüz mezunu verebilir.
GÖKMEN...
Ne dersiniz Gökçenlerin Aquila’ sı ile Bursa'nın hava ve uzay sanayi hedefinde bir adım daha atmasının ardından, Yunuseli'nin açılması ve burada uçan nesiller yetiştirilmesi de bu hedefe bizi götürür mü? Bir de bakmışsınız Türkiye'nin "Gökmenleri burada yetişen pilotlardan çıkmış.
Neden olmasın?
Kalın sağlıcakla.
Uğur YILMAZ-Hürriyet Bursa