Son yıllarda yaptığı atılımlarla dünyanın sayılı havayolu şirketleri arasına giren Türk Hava Yolları(THY), Çin hattında da kabına sığmıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de 4 şehre haftada 28 sefer düzenleyen THY, Afrika kıtasındaki gücü ve business class’taki ikram kalitesi sayesinde Emirates, Lufthansa ve Air France gibi küresel rakipleri ile başa baş mücadele ediyor.
BÜYÜMÜYORSANIZ ASLINDA KÜÇÜLÜYORSUNUZ
Çin’in şu an dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğunu ve dış ticaret hacminde ABD’yi geçtiğini hatırlatan Türk Hava Yolları Pekin Müdürü Veysel Taş, “Havacılıkta da arz edilen koltuk-kilometre kıstasında Amerika’dan sonra Çin yine ikinci. THY olarak Çin’de büyümeye devam ediyoruz. Eğer büyümüyorsanız aslında küçülüyorsunuz. İlk seferimizi 1999’da yaptığım Çin’de şu anda Pekin, Şanghay, Hong Kong ve Guangzhou’ya haftada 28 sefer yapıyoruz. 2011 başında haftada 5 olan Pekin ve Şanghay seferlerimizi her gün yapmaya başladık. 1 Nisan’da Guangzhou’ya da günlük uçmaya başlayacağız ve böylece Çin’deki 4 destinasyona günlük seferler yapıyor olacağız. Büyük bir büyüme yakaladık” dedi.
ÇİN PAZARINDA YÜZDE 97 BÜYÜDÜK
THY Pekin Müdürü Veysel Taş, 2010 ile 2012 yılları arasında koltuk olarak Çin’de yüzde 97’lik, Pekin’de ise yüzde 71’lik büyüme oranı yakaladıklarını belirterek, “2010’a ne kadar koltuk arz ediyorsak, bunun iki katını arz ediyoruz şu anda Çin’de. Önceden 270 koltuklu Airbus 340 ve Airbus 330 tipi uçaklarla uçuyorduk. Şu anda business, comfort ve ekonomi olmak üzere üç sınıflı kabin konfigürasyonu olan 337 koltuklu Boeing 777’leri kullanıyoruz. Bu da bizim koltuk sayımızı artırıyor ve avantaj sağlıyor. 2014’te filomuza katılacak olan yeni Boeing 777 uçaklarımızda comfort class’ı kaldırıp bu koltukları daha fazla gelir getiren business sınıfa dönüştüreceğiz” diye konuştu.
ÇİN’DE DAHA DA BÜYÜMEK İSTİYORUZ
Çin’de büyümek istediklerini vurgulayan Taş, “Hem uçtuğumuz noktalara frekans artışı, hem de yeni noktalara uçmak istiyoruz. Business class Çin pazarında çok iyi ve biz yeni Boeing 777 uçaklarımızda 50 koltuğu business class’a ayıracağız. Çin de büyümek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık ama Pekin Atlanda’dan sonra dünyanın en yoğun ikinci havalimanı. 2012 yılında 82 milyon yolcu kullandı, 557 bin uçak kondu. Burada slot(uçuş izni) almak çok kolay değil. Rakiplerimizden bazıları uçak tiplerini büyütüyor ve Airbus 380’le uçuyor” dedi.
ALMANLAR THY İLE UÇUYOR
THY’nin Pekin hattındaki business class biletlerinin yüzde 30’unun Almanya’dan, yüzde 30’nun ise Çin’den satıldığını açıklayan Taş, “Almanya ile Çin arasında diğer havayollarından aldığımız çok yolcu var. Bizim business class’ı dolduranlar Almanlar ve Çinliler. Almanlar eğer Frankfurt ve Münih dışına uçuyorlarsa kaliteli ikram ve hizmetimizden dolayı İstanbul’da aktarma yapıp bizimle uçmayı seçiyor. Pekin’de 30’a yakın kurumsal anlaşmamız var ve bu kurumsal anlaşmalar yüksek gelirli yolcuyu bize getiriyor. Bir anlamda Çin in business tarafını sunuyor bize. THY olarak Çin’de yeni noktalara çalışmalıyız.
KARGO SEFERLERİ ARTIYOR
Kargo taşımacılığında yeni bir yapılanmaya girdiklerini de açıklayan Taş, “Kargo gelirlerimizde büyük bir paya sahip olan Şanghay’da 2 kargo uçağıyla operasyon için uçuş izinlerini aldık. Haftada iki kez Şanghay-İstanbul kargo seferimiz olacak. Guangzhou’ya da yaz tarifesinde haftada iki kargo seferi yapacağız. Hong Kong’tan ise 4 seferimiz var. Pekin’den geçen sene 190 bin yolcu taşıdık. Bu sene 200 bin yolcuyu geçmeyi hedefliyoruz. Ocak ve şubat rakamlarında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış var. Doluluk oranı 2012’de yüzde80, 2013’te yüzde 85 hedefliyoruz” diye konuştu.
REGULASYON ANLAŞMASI ÇOK ÖNEMLİ
Çin hükümetinin yaptığı regülasyon anlaşmasına göre bazı ülke vatandaşlarına eğer transit seyahat ediyorlarsa 72 saate kadarki konaklamalar için Çin vizesi istemediğini, ancak Türkiye’nin bu anlaşmaya dahil olmadığını ifade eden Taş, anlaşmaya dahil olmanın çok önemli olduğunu vurguladı. THY Pekin Müdürü, Çinli işadamları ve şirketlerin Afrika’da çok büyük yatırımları olduğunu, THY’nin Afrika kıtasında 35 civarında noktaya uçuyor olmasının kendilerine büyük avantaj sağladığını sözlerine ekledi.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN/Pekin