Siz de benzer duygular yaşar mısınız bilmiyorum. THY uçağına bindiğimde yolcuların çoğunluğu yabancı ise keyifleniyorum. Milliyetçilik mi? Belki. Dünyada bir Türk markasının ses getirmesinin keyfini çıkaran da az değil. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu bu haftaki söyleşi konuğum:
- Çevremde THY’nin başarılarıyla gurur duymayan yok gibi. Dünya da THY’nin farkında mı artık?
Farkında. 2003’te yolcu sayısı 9 milyondu. Transit yolcu 10 milyonu geçti. Toplam yolcu bu yıl 40 milyon olacak. Dış hatların çoğunda yabancı yolcu daha ağır basıyor.
105 ÜLKEYE UÇUYORUZ, BİR NUMARAYIZ
‘Nerede bir Türk var, oraya sefer koyalım zihniyetini terk ettik. Artık THY’nin geldiği nokta şu: Dünyada hangi saikle olsun, turizm, ticaret, politik olabilir seyahat etme kararını vermiş tüm insanlar bizim potansiyel yolcumuz. Bir şehirden 105 ülkeye uçan hiçbir havayolu yok, biz bir numarayız. Yıl sonunda 110’u geçecek. İç-dış toplam 239 havaalanına sefer yapıyoruz. İstanbul artık dünyanın en önemli hub’ları arasına girdi.
270 UÇAK SİPARİŞ VERDİK
Airbus’tan ve Boeing’ten alım yaptık. Siparişteki uçak sayımız 270’in üzerinde. Liste fiyatı 38 milyar dolar. Stratejik plan yaptık, 2023 Türkiye vizyonuna paralel. Biz 2023 vizyon planımızı iki kez revize ettik. 2008’de yaptığımız 2015 hedefini 2010’da geçtik. Bir kez daha revize ettik ve 2016 sonunda filosunda 90’a yakın geniş gövdeli uçağı olan, dünyanın birçok noktasında seferler yapan, en çok ülkeye uçak havayolu şirketi olarak daha da geliştireceğiz. 2015’den sonra çok büyük bir atılım yapma planımız var. 2020 yılında 400 uçağı aşan filosu, 90 milyon yolcu olacak. Bu hedefleri gerçekleştirirken, Türkiye’nin gücünden, İstanbul’un konumundan faydalanacağız. Büyüme tabii ki sadece uçak alımı ile olmayacak.
KONTROLSÜZ GÜÇ MÜ?
- THY’nin çok hızlı büyürken, kontrolsüz büyüdüğünü, teknik ve bakım hizmetlerinin yeterince karşılanmayacağını söyleyenler var. Sizce de THY kontrolsüz bir güç durumunda mı?
Personelde büyüme olacak. Yönetici yetiştirme konusunda da ciddi eğitimlerimiz var. Yüksek lisans programlarıyla THY’nin içinde yönetici yetiştirme konusunda İTÜ ile işbirliği yaptık. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden öğretim üyeleriyle programı destekliyoruz. Teknisyen ve bakım konusunda da ya yeni bir şirket kurduk ya da tüm plan, programı yaptık.
GREV VAR AMA ÇALIŞANLARIN YÜZDE 99’U BAŞINDA
- Hizmet ve seferlerde hiçbir aksama yok ama uzun dönemdir THY grevi devam ediyor.
Çalışanlarının yüzde 98-99’unun sendikanın çağrısına uymayıp, işbaşı yaptığı bir ortamda sendikanın 16 Mayıs’tan beri grev kararını sürdürmesi, normal bir sendikanın alacağı karar olamaz. 280’e yakın uçucu arkadaşımız grevde. 18 bin 600 kişinin olduğu şirkette bu kadar kişinin grevde olmasını kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Çalışanımızın refahı, motivasyonu bizim için çok önemli. Bunu artırmak için yönetim olarak elimizden geleni yapıyoruz. Çalışanımızla aramızda hiçbir problem yok. Grev kararı alındığında, THY tarihinde hep lokavt ilan edilmiş. Biz ilan etmedik. Çünkü çalışanların tırnaklarıyla bu seviyeye getirdiği şirketinin zarar görmesini istemedik.
Avrupa defterini kapattı, Afrika iç hatlarında uçacak
- 8 ülkeden milli havayolu şirketimizi alın teklifi geldiğini daha önce açıklamıştınız. Hangi ülkeler?
Hepsi Avrupa ülkeleri. Bir tek Polonya Havayolları için esastan görüşmeye girdik. Alım için tereddüdümüz kalmamıştı. Hukuki yönü araştırdığımızda ortaya çıktı ki, Avrupa Birliği içinde bir şirketi yönetemeyeceğiz. Yönetemeyeceğimiz bir şirketin niye sadece hisselerini alalım? Biz yatırım ve yönetme peşindeyiz. Bu gerekçe kalkmadığı sürece Avrupa defterini kapattık.
Şu anda Afrika’da araştırıyoruz. 34 şehre uçuyoruz. Kuracağımız şirket ile bir noktasını hub yapıp hem Afrika’nın iç hatlarındaki büyük pazara hizmet edelim, hem de İstanbul’a uçalım diye düşünüyoruz.
Funda Özkan’ın röportajının tamamı için TIKLAYINIZ…