30 UÇAKTA YERLİ KOLTUK VAR
Türk Hava Yolları ve Assan Hanil ortaklığında kurulan TSI (Uçak Koltuk Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.)’nin ürettiği yerli koltukların bulunduğu İlk Boeing 777’nin filoya katılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Türk Hava Yolları’nın özellikle son yıllarda altyapı çalışmalarına daha fazla ağırlık verdiğini söyledi. Üç yıl önce Assan Hanil ile birlikte TSI Uçak Koltuk Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurduklarını hatırlatan Aycı, “Bugün uluslararası standartların tümünü karşılayan üretici firmamız TSI’ın tasarladığı, yerli üretim koltuklarla montajlanmış ilk uçağımızı teslim alıyoruz. Filomuzdaki ilk Türk yapımı koltuklarla teslim aldığımız, 30'uncu Boeing 777-300ER'i filomuza dahil ederken, yakın gelecekte TSI'ın alanında lider bir marka olacağından ve uçaklarımızın önemli bir parçasını oluşturacağından eminiz.” dedi. “Önümüzdeki günlerde kabin içerisindeki üretimlerimiz ve havacılık sanayindeki konumumuz daha da güçlenecektir” diyen Aycı, “Bugün yaklaşık 25 tane Boeing 737-800 uçağımızda TSI tarafından geliştirilen yerli koltuklarımız bulunmakta. Airbus 330’larda ekonomi sınıfında yine ilk koltuklarımız girdi. Toplamda yaklaşık 30 uçakta kendi koltuklarımız mevcut. Bu uçakla birlikte yılsonuna kadar 40 uçakta bizim koltuklarımız yer almış olacak. 2017 yılının sonuna varmadan ilk Business class prototipi de çıkacak.“ diye konuştu.
YURTDIŞINDAN SİPARİŞLER ALIYORUZ
Galley(mutfak) şirketlerinin Hintli Jet Airways’ten 79 uçaklık iş aldığını, yine Hintli Spice Jet’ten 200 uçaklık daha sipariş aldıklarını belirten Aycı, “Galley şirketimiz ihracatçı oldu. Pakistan’daki havayolu şirketinin ihalesini kıl payı kaybettik ama ihalenin iptali ile ümitlendik. Çünkü koltuk şirketimiz Pakistan Havayolları’nın yeni ihalesini kazanacak. THY ekosistemi içerisindeki şirkler birer üretici olarak bu sektörde söz sahibi olmaya başlayacaklar. İlk yerli similatörün prototipleri bitti. Yakında teslim alacağız. Adım Adım ekosistemimizi sahaya sürüyoruz. Havacılık sanayimiz artık emekleme dönemini bitirmiş, ayağa kalkmış, yavaş yavaş koşmaya başlıyor. İnşallah koşmanın ayak seslerini hep birlikte duyacağız.” dedi.
BÜTÜN PAZARLARDA HAREKETLENME VAR
Fırtınalı bir yılı geride bıraktıklarını anlatan Aycı, “O fırtınaların içinden çıktık. Güvenli bir biçimde yolumuza devam etmeye başladık. 2017 yılına daha güçlü ve emin adımlarda girdik. Genel Müdürümüz Bilal Ekşi Bey’in çalışmalarıyla birlikte şirketimiz yükselişe geçti. Ramakların iyileştiğini görmeye başladık. Yolcu sayısı ve doluluk oranlarındaki artış, sefer sayılarımızdaki artış her tarafta kendini gösteriyor. ABD pazarında da, Avrupa pazarında da Uzakdoğu, Afrika pazarında hareketlenme var. Rusların yeniden stratejik anlamda Türkiye ile ortaklık pozisyonuna geri dönmesi, Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısını olumlu anlamda etkiledi. İnşallah Amerika’dan gelen yolcu sayısında da Amerikalı ortaklarımızla aynı ortaklığın gereğini görebiliriz. Uzakdoğu’da ciddi artışlarımız var. Uzakdoğu’dan gelen uçaklarımız dolu gidip geliyor.” şeklinde konuştu.
AVRUPA PAZARI TOPARLANACAK
Sadece Avrupa pazarında bir zayıflık olduğunu ifade eden Aycı, “Avrupa’daki ekonomik ve siyasal gelişmeler, Avrupa’nın istikrarına şu anda çok da fazla katkı vermiyor. AB üyesi ülkelerin bir an önce toparlanmasını ümit ediyoruz. Önemli ticaret partnerimiz AB ülkelerindeki toparlanma bize de olumlu yansıyacak. Afrika’da kararlı yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. 17 Temmuz’da Phuket’i açıyoruz. Asya’da da büyümeye devam ediyoruz. Finansal yapımız güçlü bir şirketiz. Bir yandan yeni yatırımlar için enerji buluyoruz. Stratejik ortaklarımız sayesinde onlarla birlikte havacılık sanayinde ilerliyoruz. Servis sektöründeki kalite çıtamızı da her geçen gün yukarı çıkarıyoruz. “ dedi.
YASAKLAR BİZİ DURDURAMAZ
ABD ve İngiltere’nin uyguladığı elektronik yasaklarına da değinen Aycı, “THY bunlarla da durdurulamadı. ABD hatlarında yolcu sayılarımız pozitif etkileniyor. Verdiğimiz laptop hizmeti ve ücretsiz wifi hizmeti ile yolcularımızın konforunu, emniyetini azami oranda temin eden bir havayolu olmaya devam ediyoruz. Yasaklar bizi durduramaz. Yasaklarla birlikte insanların yaşam biçimlerini tehdit eden, hayatı zorlaştıran, mantıklı olmayan kararlarla sektördeki pazar paylarını etkileyecek, niyeti o olmasa bile uygulamaları itibari ile sektörlere, şirketlere ayrımcılık yapan kararları hele bir de stratejik müttefik ülkelerde gördüğümüzde çok üzülüyoruz. Dünyanın, yöneticilerin bu çaresizliğine ve kolaycılığına üzülmeden edemiyoruz. Kendilerini daha çok geliştirip hayat biçimlerine, seyahat özgürlüğüne müdahale etmeden, sektörlerde ayrımcılık meydana getirmeden daha akıllı güvenlik tedbirleri alınabilir. Üstelik de teknolojinin beşiği olan ülkeler böyle tedbirleri aldıkları zaman üzülmemek mümkün değil. Bunları biz alsak kıyamet kopar dünyada. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri bu tedbirlerle kendilerini koruyacaklarını sandıkları zaman sadece acı bir gülümseme ile bakıyoruz. “ diye konuştu.
Aycı, Türk havayolu şirketlerinin verecekleri yeni uçak siparişlerinde TSI yerli üretim koltuk şartı koymalarını istedi.
Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın Işıl, Boeing’in bütün ticari uçaklarında Türkiye’den birçok parça bulunduğunu ifade ederek, ”Bu THY’ye teslim ettiğimiz 30’ncu B777. İlk defa bu uçakta Türkiye’de üretilen koltuklar kullanıldı. Koltuklarla birlikte bu uçak daha Türk oldu. Daha çok uçaklarımızı Türkleştirmek istiyoruz” dedi.
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da, önümüzdeki yıllarda THY ve Boeing’in desteğiyle diğer havacılık şirketlerine verilecek koltuklarla ihtisaslaşmalarını daha ileri noktalara getirmek istediklerini söyledi.