Türk Hava Yolları'nda (THY) 14 bin çalışanın grevin eşiğine geldiği toplu iş sözleşmesi sürecine bir 'tehditle' dahil olan hükümet, firmayı uçak alımında da yalnız bırakmayacağını gösterdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hava-İş'in grev kararını "THY güzide kuruluşumuz. Buradaki çalışmaları sekteye uğratacak her türlü girişimin karşısında biz gerekeni yaparız. Açık ve net olarak söylüyorum, THY yalnız değildir" sözleriyle değerlendirmişti. Hükümet bir önceki dönemde de toplu sözleşme dönemi öncesi havayollarına grev yasağı getiren bir yasa çıkarmış, bu yasanın protestoları ise işten atılmalarla sonuçlanmıştı.
Hükümet, Gümrük Kanunu'nda yaptığı bir değişiklikle THY'yi uçak alımında da yalnız bırakmayacağını gösterdi. Firmaya, uçak alımında gümrük vergisinden 'muaf tutulma' ayrıcalığı getirildi. Son altı ayda 252 adet uçak siparişi veren THY, toplam değeri 33.4 milyar doları bulan anlaşmalara imza attı. Getirilen düzenleme, bir özel şirket olan THY'yi 33.4 milyar dolarlık ithalatın vergisini ödemekten muaf tutacak.
YURTTAŞA HARÇ SÜRECEK
Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. THY'ye ilişkin düzenleme de kanunda yerini aldı. Kanuna göre, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına 15 TL harç alınmaya devam edilecek.
YASAK İTHALATA 4 KAT CEZA
İthali yasaklanmış eşyanın tespiti halinde, gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra gümrüklenmiş değerinin 4 katı idari para cezası verilecek. Eşyanın değersiz, artık veya atık madde olması durumunda idari para cezası, dökme halinde gelen eşya için ton başına 30 bin TL, ambalajlı gelmesi halinde kap başına 600 TL hesaplanacak ve eşya yurtdışı edilecek. Eşyanın, uygunluk ve yeterlilik belgesine tabi değilmiş veya belge alınmış gibi beyan edildiğinin tespiti halinde, eşyanın gümrük vergilerinin yanı sıra eşyanın gümrüklenmiş değerinin 2 katı idari para cezası verilecek. Eşyanın ihracı yasaklanmış ise gümrüklenmiş değerinin 2 katı idari para cezası uygulanacak.
MESLEKTEN ALIKOYMA
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında faaliyette bulunan meslek mensuplarından mükellefiyeti terkin edilenler hakkında, 3 yıl süreyle geçici mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanacakken, süre sonunda meslek mensubunun tekrar faaliyete başlamak istemesi halinde, kendisinden 1 ay içinde 25 bin TL'den az ve 500 bin TL'den fazla olmamak üzere yazıyla teminat istenecek.
Birgün Gazetesi