Türk Hava Yolları’nın önemli iş ortaklarından BNP Paribas ile geçtiğimiz yıl başarıyla gerçekleştirdiği finansman modeli, havacılık sektörünün önde gelen finansal istihbarat kaynağı ‘Airfinance Journal’ tarafından ödüllendirildi.
Finansmanı, Development Bank of Japan (DBJ) ve BNP Paribas tarafından Avrupa İhracat Kredisi Destek Ajansı (EECA - European Export Credit Agencies) garantili, satın alma opsiyonlu, Japon öz sermayeli faaliyet tipi finansal kiralama yöntemi (ECA JOLCO) ile gerçekleştirilen iki adet A330 uçağın layık görüldüğü ödül, dün New York’ta Airfinance Journal tarafından takdim edildi.
Türk Hava Yolları, 20 Kasım ve 3 Aralık 2013 tarihlerinde teslim aldığı iki adet A330 uçağını, ECA JOLCO yöntemi ile finanse etmek üzere, BNP Paribas Bankası’nı yetkilendirmişti.
Bu işlem, Alman İhracat Kredi Ajansı Euler Hermes önderliğinde sağlanan, toplamda 12 yıl ve 11 aylık EECA garantili banka kredisi ile Japon sermayesinin benzersiz bir birleşimi olarak ön plana çıktı.
Aynı yapı, 2011 yılında da ilk kez yine Türk Hava Yolları ve BNP Paribas tarafından yalnızca bir adet A319 uçağı için gerçekleştirilmiş olup, 2013 yılında iki adet geniş gövde A330 uçağını kapsayacak şekilde yüksek bir hacim ile yeniden tecrübe edildi.
Söz konusu işlemin, kendisi de dâhil olmak üzere BNP Paribas’ın 2013 yılı içerisinde düzenlediği diğer JOLCO finansmanları ile birlikte gerçekleştirilen en yüksek hacme sahip JOLCO finansmanlarından biri olması, çok sayıda Japon öz sermayedarlarının kaynak sağlamış olması ve finansör firmaların cazip fiyatlandırmaları nedeniyle alanında bir dönüm noktası olma niteliğine sahip.
Her ne kadar birçok havayolu şirketi, JOLCO piyasasına girmeye elverişli olmasa da piyasada mevcut, diğer uçak finansman modellerine kıyasla JOLCO piyasası, uçak fiyatının 100%’ünün finanse edilebilmesine imkân sağlıyor.
Japon yatırımcılarca sadece üst düzey havayolu şirketlerinin tercih edildiği seçkin bir piyasa olan JOLCO piyasasında Türk Hava Yolları, 2007 yılı itibarıyla en çok tercih edilen havayolu şirketlerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Söz konusu finansman modelinin bir diğer özelliği, yapının Japon Yeni (JPY) döviz cinsinden gerçekleştirilmiş olması. Bu sayede Türk Hava Yolları, kur riskinden doğal korunma fırsatı yakalayarak gerçekleştirdiği finansman yapısı ile ek bir enstrüman kullanmaksızın JPY gelirleri ve JPY cinsinden olan kira ödemelerini denkleştirerek risk yönetimi açısından da avantaj sağlamış bulunuyor.
Türk Hava Yolları daha önce de farklı finansman modellerini başarıyla sonuçlandırmış olup, Jane’s Transport Finance, Global Transport Finance ve Airfinance Journal tarafından sırasıyla 2006, 2008, 2011 ve 2012 yıllarında gerçekleştirmiş olduğu uçak finansmanları neticesinde Avrupa kıtasının en iyisi olma ödüllerine de layık görülmüştür.